Antena Meniu Search
x

Video Cererea de strămutare a procesului lui Cherecheş, respinsă, fără cale de atac. Fostul primar din Baia Mare nu scapă de închisoare

Saga lui Cătălin Cherecheş, fostul primar din Baia Mare, este departe de final. Reţinut în Germania, după ce a fugit din România, el a aflat că nu scapă de condamnarea definitivă. Curtea Supremă a respins cererea de strămutare a procesului.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 07.12.2023, 20:16

Vezi și

UPDATE: Cererea de strămutare a procesului lui Cherecheş a fost respinsă. Decizia instanţei nu poate fi atacată. "Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheş Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curţii de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 decembrie 2023", se arată în comunicatul instanţei.

"Din motive administrative, termenul a fost stabilit după finalizarea cauzei la Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Cluj s-a grăbit înainte de soluţionarea cererii de strămutare.

Dacă instanţa admite cerera de strămutare, atunci hotârârea dată în apel este desfiinţată şi apelul se rejudecă. Cred că ar fi interesant pentru toată lumea. Poate să participe şi domnul Cherecheş la şedinţă şi să ne spună de ce consideră că se impume şi de ce a plecat din ţară", a declarat Răzvan Dosneanu, avocatul fostului edil din Baia Mare.

Cătălin Cherecheş speră într-o victorie la Instanţa Supremă având în vedere că o eventuală rejudecare l-ar scăpa de condamnare, mai ales că faptele se prescriu în aprilie 2024. 

Pe acelaşi subiect

Cherecheș ar putea scăpa de închisoare

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au rămas în pronunţare, după ce au ascultat pledoariile avocatului lui Cătălin Cherecheş şi a procurorilor DNA. Apărătorul fostului primar a cerut strămutarea procesului de la Curtea de Apel Cluj la o altă instanţă, invocând o stare de incompatibilitate a unei dintre judecătoarele care au dat sentinţa de 5 ani de închisoare pentru Cătălin Cherecheş. Această incompatibilitate ar fi apărut în momentul în care mama judecătoarei şi aceasta au făcut un denunţ la DNA prin care i-au acuzat pe socrii lui Cherecheş că i-au oferit 50.000 de euro mită magistratului, pentru a da o sentinţă mai blândă în dosarul de corupţie în care era judecat fostul edil din Baia Mare. Dacă această cerere de strămutare este admisă, atunci sentinţa de 5 ani de închisoare se anulează, iar procesul se reia din faza de apel.

Asta înseamnă că fostul primar trebuie repus în libertate, mandatul de arestare internațională fiind, la rândul său, anulat. În următoarele ore, vom afla sentința.

Cătălin Cherecheș a refuzat extrădarea. Fostul primar va fi mutat azi de la Ausburg la Munchen

În tot acest timp, Cătălin Cherecheș se află în Germania. Urmează să fie mutat astăzi de la Ausburg la Munchen. El a refuzat extrădarea și va urma un proces în urma căruia judecătorii germani pot decide mai multe lucruri: fie ca fostul primar să fie trimis în România, fie să-i fie admisă o cerere de ispășire a pedepsei în Germania, fie să îi fie refuzată această cerere de extrădare a statului român, caz  în care Cătălin Cherecheș ar fi pus în libertate pe teritoriul Germaniei, pe termen nelimitat. Întreaga procedură poate dura, însă, câteva luni de zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Justitie » Cererea de strămutare a procesului lui Cherecheş, respinsă, fără cale de atac. Fostul primar din Baia Mare nu scapă de închisoare