Tribunalul Giurgiu, convins că Liviu Dragnea s-a îndreptat şi are o atitudine corectă faţă de valorile sociale. Cum a fost motivată liberarea condiţionată
Judecătorii Tribunalului Giurgiu au motivat liberarea condiţionată a lui Liviu Dragnea convinşi că acesta s-a îndreptat şi că se poate reintegra în societate. Magistraţii spun că acesta "a avut un comportament exemplar".
De Cornel Preda la 23.07.2021, 13:48Judecătorii Tribunalului Giurgiu care au decis liberarea condiţionată a lui Liviu Dragnea consideră că nu au relevanţă declaraţiile publice făcute de acesta după liberare, importantă fiind atitudinea sa din timpul detenţiei şi în faţa instanţei.
„Cu privire la afirmaţiile făcute de petentul condamnat în spaţiul public, după liberarea condiţionată, Tribunalul reţine că nu prezintă relevanţă ieşirile publice ale acestuia ci are în vedere strict conduita procesuală din timpul executării pedepsei şi atitudinea manifestată în fata instanţei, cu ocazia ultimului cuvânt, când acesta a solicitat a se observa că «a dus pedeapsa cu decenţă şi demnitate, a ieşit la muncă când i s-a permis, a participat la cursuri, a primit recompense în fiecare lună, inclusiv în luna iulie»”, reţine completul de judecată de la Tribunalul Giurgiu în încheierea de şedinţă din dosarul liberării condiţionate a lui Liviu Dragnea.
Judecătorii Tribunalului Giurgiu se arată convinşi, în încheierea de şedinţă redactată după liberarea condiţionată din penitenciar a lui Liviu Dragnea, că acesta s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate după ce a executat o parte din pedeapsa la care a fost condamnat.
„Instanţa, raportând întreaga perioadă executată, şi în acord cu comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Bucureşti-Rahova care a propus în unanimitate liberarea petentului condamnat, apreciază că există premisele că timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului şi că acesta, prin participarea la programele desfăşurate în vederea pregătirii graduale pentru liberare, şi-a format o atitudine corectă faţă de valorile sociale, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială, scopul preventiv şi educativ al pedepsei fiind atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite, astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Giurgiu, care adispus liberarea condiţionată a fostului lider al PSD.
- Eliberarea lui Liviu Dragnea împarte PSD-ul în două tabere. Se ascut armele, dar lupta se dă în subteran
- Liviu Dragnea nu poate răsufla uşurat în libertate. Două dosare grele l-ar putea arunca din nou după gratii....
- VIDEO. Primul gând al lui Dragnea când a ieşit pe porţile închisorii: "Unde e Irina?" Cei doi s-au sărutat în...
Liviu Dragnea a avut un comportament exemplar
În ceea ce priveşte faptul că Dragnea nu şi-a recunoscut niciodată faptele pentru care a fost condamnat, instanţa consideră că „acest aspect nu poate fi valorificat în defavoarea condamnatului”, magistraţii reţinând că acesta „a avut un comportament exemplar”.
Magistraţii reţin, în documentul citat, că „perioada de timp până la împlinirea integrală a duratei pedepsei nu este foarte mare, intervalul din pedeapsa executată de către condamnat fiind suficient pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind atins”.
În luarea deciziei de liberare condiţionată a lui Dragnea, judecătorii s-au raportat şi la „orientarea europeană” în acest domeniu, care este „de a reglementa acordarea liberării condiţionate ţinând cont exclusiv de conduita condamnatului pe durata executării pedepsei, pentru că numai în acest fel poate fi influenţată şi modelată mai eficient conduita condamnatului care dobândeşte astfel o motivare în plus cunoscând că o bună conduită îl aduce mai aproape de punerea în libertate”.
„Acordarea sau nu a liberării ţinând seama de stări de fapt anterioare începerii executării, precum natura şi gravitatea infracţiunii comise, constituie o cauză de descurajare a persoanei condamnate în procesul de reintegrare deoarece aceasta realizează că liberarea nu depinde de conduita sa pe durata executării, ci de faptele sale anterioare, pe care oricum nu le mai poate influenţa în niciun fel”, se mai arată în documentul citat.
Magistraţii se arată convinşi, în baza mai multor argumente, că Dragnea s-a îndreptat. „Faţă de toate aceste aspecte, Tribunalul şi-a format convingerea că petentul s-a îndreptat şi că se poate reintegra în societate”, concluzionează sursa citată.