"Vin înarmați la București, vor să facă prăpăd". Horaţiu Potra, dat de gol la 112 de o rudă a unuia dintre mercenarii săi. MOTIVARE
Judecătorul de drepturi și libertăți a refuzat cererea de arestare preventivă pentru Horațiu Potra și Andrei Florin Lup, plasându-i sub control judiciar. Motivul invocat este lipsa dovezilor concrete că faptele comise ar reprezenta un pericol social major. Judecătorul a subliniat că fapta presupusă nu a produs urmări grave și că discuțiile din presă și social media nu justifică măsura arestării preventive.
De Redactia Observator la 12.12.2024, 17:47
Fostul mercenar Horaţiu Potra, în prezent consilier local la Mediaș şi apropiat al candidatului Călin Georgescu, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, propunerea procurorilor de arestare preventivă a acestuia fiind respinsă de instanţă. Printre alte restricţii impuse de controlul judiciar, Potra are interdicţia de a depăşi limita teritorială a judeţului Sibiu fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; nu are voie să deţină, să folosească şi să poarte arme şi este obligat „să comunice lunar informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă”.
Fostul mercenar Horaţiu Potra a contestat decizia Judecătoriei Ploieşti prin care a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care este inculpat pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au contestat decizia Judecătoriei, solicitând în continuare emiterea de mandate de arestare pentru Potra şi şoferul aflat la volanul maşinii în care poliţiştii au găsit arme.
Joi, instanța a publicat motivarea deciziei prin care Horațiu Potra a fost plasat sub control judiciar. Judecătorul a argumentat că nu există dovezi clare care să indice o tulburare semnificativă a ordinii publice sau un pericol social grav în ceea ce-l privește. Instanța a apreciat că fapta imputată nu prezintă o gravitate deosebită și că contextul social și politic actual nu constituie un temei suficient pentru dispunerea arestării preventive.
“Din actele aflate la dosarul cauzei, reiese faptul că presupusa faptă comisă nu prezintă elemente care să conducă la concluzia existenței unui pericol social pentru care să se impună luarea măsurii arestării preventive și nu a produs în concret urmări grave”, scrie judecătorul.
- Telefonul și laptopul lui Horațiu Potra, verificate de polițiști. Anchetatorii vor să afle dacă a plănuit...
- Horaţiu Potra avea ilegal 3 pistoale, deşi e considerat "pericol public". Călin Georgescu se plânge că e un...
- Minciunile lui Călin Georgescu despre mercenarul Horațiu Potra. Candidatul pro-rus a început să își...
“Din cuprinsul referatului cu propunere de arestare preventivă rezultă că aceste aspecte au fost prezentate în scopul evidențierii pericolului social pe care l-ar putea reprezenta inculpatul Potra Horațiu, fără a fi dovedit caracterul ilicit al acestor activități și nici folosirea resurselor pe care se presupune că inculpatul le deține în scopul săvârșirii unor infracțiuni mai grave care să justifice luarea măsurii arestării preventive față de acesta”, se arată în continuarea motivării.
Potra plănuia un protest în fața Catedralei Mântuirii Neamului
Horațiu Potra și alți 19 bărbați plănuiau să organizeze un protest în fața Catedralei Mântuirii Neamului din București, ca răspuns la anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională. Planul lor a fost dejucat după ce ruda unuia dintre acoliții săi a alertat autoritățile. Potrivit apelantului, un grup de peste 20 de bărbați, inclusiv foști membri ai Legiunii Străine, se îndrepta către Capitală, transportând arme de vânătoare și deplasându-se pe DN1 în șapte mașini.
Apelul inițial la 112 a descris situația ca fiind extrem de periculoasă, iar dispecerul a primit informații detaliate despre intențiile grupului, inclusiv numerele de înmatriculare ale vehiculelor. Cu toate acestea, instanța a apreciat că fapta imputată are o gravitate medie și contextul social și politic actual nu constituie un temei suficient pentru dispunerea arestării preventive.
Ruda unuia dintre acoliții lui Potra i-a dat de gol
DISPECER 112 : Vă ascult.
APELANT : Am o situație mai aparte, am un verișor, a plecat din Mediaș, este într-un grup, cu niște foști din Legiunea Străină, cu peste 20 de bărbați, au plecat, au trecut de Ploiești, au intrat pe DN1 se îndreaptă spre București, au arme de vânătoare la ei, vin în șapte mașini, vă pot da numărul de înmatriculare la fiecare mașină în parte, se îndreaptă spre București, au înnebunit toți nu sunt sănătoși la cap, am vorbit cu băiatul ăsta, nu vrea să înțeleagă, vor să vină în București și să facă prăpăd. Poftim?
DISPECER 112 : Pentru ce anume vor să vină la București?
APELANT : Vin înarmați la București, vor să facă prăpăd cu alegerile, le-a luat mințile ( n. l. neinteligibil ) nu știu ce se întâmplă domnle. Sunt, sunt pregătiți, sunt înarmați, am văzut filmare live cu ei, vă dau numere de înmatriculare, prima mașină din coloană, verificați pe camere că nu vă mint.
...
DISPECER 112 : 03012?
APELANT : Sunt peste douăzeci cu arme la ei, nu vorbesc prostii, au armament la ei, unii dintre ei au fost în Legiunea Stăină, le-a băgat în cap să vină aicea să facă prăpăd, au luat copiii ăștia după ei, nu se poate și au trecut pe DN, vin spre București, am vrut să intervin da mai bine nu mă mai bag că am belele eu după aceea, eu nu vreau să mai am belele, toate cu aplicarea disp. art. 38 alin. 1 C.pen., relative la concursul real de infracţiuni.