Câţi bani a primit o femeie după divorţ, pentru că a avut grijă de casă şi copil. Unii spun că e o sumă prea mică, alţii nu îi văd rostul. Controversă aprinsă în China
Când ultimul strop de dragoste se risipeşte, nemulţumirile din trecut ies la suprafaţă şi încep certurile pentru bani. Pentru un cuplu din China, divorţul a venit la pachet cu multe provocări. Iar avocatul femeii a cerut compensaţii în valoare de aproape 4.500 de dolari pentru treburile casnice şi îngrijirea copilului din perioada mariajului care a durat şapte ani.
De Redactia Observator la 10.06.2022, 12:39Şapte ani a durat povestea de iubire dintre doi chinezi, până ce hotărârea tribunalului i-a separat oficial în acte. Divorţul a venit, însă, cu un preţ pentru fostul soţ. Instanţa de judecată i-a acordat femeii dreptul la compensaţii în valoare de 4.490 de dolari, pentru toate treburile casnice şi îngrijirile acordate copiilor în timpul mariajului. Chinezul pe nume Tan locuieşte în oraşul Suzhou şi a primit vestea "costisitoare" luna trecută, relatează Insider.
Bani după divorţ pentru mama casnică
În timp ce erau căsătoriţi, Wang a acceptat compromisul de a se ocupa de întreţinerea locuinţei, lăsând la o parte ambiţiile profesionale şi planurile de aface carieră. Femeia a rămas casnică şi l-a crescut pe fiul care are acum 7 ani, în vreme ce soţul său lucra în apropierea casei. "Wang făcea toată treaba, spăla rufele, gătea, avea grijă de copii şi făcea cumpărăturile. Aşa că are nevoie de compensaţii", a solicitat avocatul chinezoaicei. "Dar domnul Tan nu i-a recunoscut meritele. Spunea că nu contribuie financiar la relaţie", a adăugat acesta.
Controverse în China: cât de valoroasă e munca în folosul familiei
Cazul a stârnit un val de reacţii pe reţelele de socializare din China, dar şi din afara ţării. Pe Internet a pornit o adevărată dezbatere pe tema importanţei activităţilor domestice, mulţi oameni comentând că suma primită de femeie este mult prea mică în comparaţie cu valoarea eforturilor sale. Pe platforma online Weibo, asemănătoare Twitter, un hashtag conceput special pentru a acoperi acest subiect a fost accesat deja de peste 230 de milioane de ori. "Dacă angajezi o dădacă, banii ăştia nu ajung nici măcar pentru un an", se revoltă unii utilizatori ai reţelei sociale. Potrivit statisticilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), femeile din China petrec aproximativ 4 ore pe zi lucrând fără plată, pentru bunăstarea familiei şi întreţinerea curăţeniei de acasă. De 2,5 ori mai mult decât bărbaţii chinezi.