Video Divorţurile ar putea fi pronunţate online, prin videoconferinţă. Singura problemă din calea proiectului de lege
Divorţurile ar putea fi pronunţate online, prin videoconferinţă. Asta vor mai mulţi deputaţi, care au iniţiat un proiect de lege în acest sens. Astfel, nu am mai fi nevoiţi să facem drumuri la judecătorii sau tribunale şi multe alte procese civile vor putea fi soluţionate de magistraţi mult mai repede.
Dacă până acum un divorţ se tranşa în faţa judectorului sau notarului, acum aceste procese civile s-ar putea soluţiona online. Cei implicaţi în astfel de dosare ar putea opta să asiste la şedinţa de judecată din spatele ecranelor.
"Trebuie să facem paşi treptaţi pentru că sistemul judiciar, ca orice alt sistem, trebuie obişnuit treptat, să ajungem să avem procese mai rapide, inclusiv prin digitalizare şi să nu mai purtăm părţile şi avocaţii, mai ales când instanţa este în altă circumscripţie faţă de domiciliu", a declarat Oana Murariu, deputat USR.
Divorţuri pronunţate online
Iar sălile de judecată sunt pregătite, în mare parte, pentru acest pas spre digitalizare. 90% din instanţele din România sunt dotate cu sisteme de videoconferință. Acestea au îceput să fie utilizate mai mult în sălile de judecată în perioada pandemiei în cazul dosarelor penale.
- Jennifer Lopez şi Ben Affleck au divorţat oficial după doi ani de căsnicie. Motivul despărţirii dintre cei doi
- Bărbat de 44 de ani, găsit mort lângă o pădure din Botoşani. Se retrăsese de doi ani la Mănăstirea Coșula,...
- Kanye West și Bianca Censori se pregătesc de divorț. Ce ar obține arhitecta drept "recompensă" pentru căsnicia...
- Un român a câştigat marele premiu la Loto 6/49, în valoare de 6,34 milioane €. Cât a plătit pe bilet
- Fetiţă de 5 ani, rănită grav pe trotuar de un şofer care ieşea cu maşina dintr-o curte, în Timişoara
Juriştii spun că autorităţile trebuie să pună bazele unei platforme care poate asigura identificarea precisă a persoanelor din spatele ecranelor.
"O singură chestiune care ar trebui luată în considerare este cum să ateste identitatea persoanelor, însemnând părţi participante în procesul civil, iar această persoană trebuie să fie identificată. Sunt anumite sisteme informatice care pot stabili cine se află pe cealaltă parte a telefonului sau a laptopului. Adică este martor, este reclamant, este învinuit", spune Cătălin Crăciunescu, avocat.
Iniţiatorii s-au gândit deja la o soluţie. "La dosarul cauzei ar trebui să existe o copie de buletin şi instanţa poate să verifice imaginea din dosarul fizic din faţa sa cu imaginea de pe ecran, dacă cele două corespund", adaugă Oana Murariu, deputat USR.
Dosarele civile reprezintă o treime din procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată din România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰