O fetiţă de 12 ani, diagnosticată cu astm, a aflat că are de fapt o tumoră de mărimea unui pumn, în Anglia. Mama: "Ne-au spus că nu pot face nimic, că nu ştiu de fapt ce este"
O fetiţă de 12 ani, despre care părinţii credeau că suferă de astm, a aflat după patru ani că starea ei de sănătate era cu mult mai gravă decât bănuiau medicii iniţial.
De Larisa Andreescu la 17.07.2021, 18:33Evie Cox, în vârstă de 12 ani, din Heanor, Derbyshire, se simţea rău de mai bine de patru ani, înainte ca medicii să realizeze gravitatea bolii ei. Avusese mai multe probleme de sănătate care îi afectaseră respiraţia, între care pneumonie, iar cadrele medicale au diagnosticat-o ulterior cu astm. Părinţii s-au îngrozit însă când au aflat rezultatele unei tomografii şi radiografii.
„În urma radiografiei şi CT-ului au văzut ceea ce părea a fi un corp străin în traheea ei. S-a dus la Nottingham pentru ceea ce am considerat că ar fi o procedură destul de simplă, urmând a-i fi îndepărtat acel corp străin. Acolo ne-au spus că nu pot face nimic pentru că nu ştiu de fapt ce este acel corp străin şi ne-au sfătuit să mergem la Royal Brompton, în Londra. Am programat apoi în februarie operaţia. Atunci medicii au reuşit să îndepărteze de fapt o tumoare masivă de dimensiunea mâinii mele şi când au făcut mai multe teste au aflat că era canceroasă” a povestit mama fetei, Natalie, în vârstă de 37 de ani.
Fetiţa a împlinit 12 ani internată în spital
După operaţie, Evie s-a recuperat complet, iar procedurile ulterioare nu au arătat prezenţa altor particule canceroase în corp. Tumora lui Evie, un carcinom mucoepidermoid, se numără printre cele mai frecvente tipuri de tumori ale glandei salivare, dar acestea se întâlnesc cel mai frecvent la adulți și sunt rare în cazul copiilor de vârsta micuţei. Natalie a adăugat că fiica ei a răspuns bine procedurilor și rareori s-a plâns de dureri, în ciuda clipelor traumatizante în care întreaga familie se temea de orice se putea încheia cu o tragedie.
- Un tată de 31 de ani, bolnav de cancer la inimă, credea că durerile în piept sunt un simptom de răceală: "Nu am...
- Fetiţă de 10 ani dusă la medic în Marea Britanie pentru probleme cu vederea, medicii i-au spus că mai are doar...
- Un tată a trei băieţi care şi-a ignorat durerile de cap a aflat după câteva luni că are o tumoră cerebrală,...
„A împlinit 12 ani în timp ce era în spital; au fost câteva luni destul de nebuneşti. Nu ştim de unde, pur şi simplu ne-am trezit cu boala asta. A avut proceduri nesfârşite, a trecut prin tot felul de momente groaznice şi totuşi s-a comportat exemplar. Evident, a fost dificil să mergem la Londra pentru vizitele la spital, a fost foarte greu pentru ea şi pentru că nu putea să aibă parte de vizite din cauza restricţiilor Covid. Ne-a impactat foarte mult, dar, din fericire, am avut parte de o asistenţă foarte bună, cadrele medicale ne-au ajutat cu adevărat” a continuat mama, potrivit Mirror.
În timpul operaţiei, pentru a-i putea fi eliminată tumora, medicii au fost nevoiţi să îi extragă inclusiv 80% dintr-unul dintre plămâni. Procedura i-a îmbunătăţit respiraţia şi capacitatea de a se implica în activităţi sportive: „Aţi fi surprinşi, dar, în prealabil, când medicii credeau că are doar astm, Evie se străduia să facă sport, îi era greu inclusiv să urce şi să coboare scările. După operaţie, chiar dacă i-a mai rămas un plămân şi încă puţin, se simte mult mai bine, merge la şcoală şi face sport, se plimbă fără să mai obosească, aşa că pot spune că se simte cu mult mai bine decât s-a simţit în aceşti patru ani. La un moment dat, nu erau siguri dacă vor reuși să salveze vreunul dintre plămâni, deoarece tumora era atât de mare. Ceea ce au făcut a fost să înlăture toată tumora, apoi să încerce să salveze cât pot din plămân şi să îl pună înapoi; din fericire a fost un succes”
Fetiţa de 12 ani este acum hotărâtă să strângă bani pentru fundaţia Teenage Cancer Trust, luând parte la un eveniment sportiv care încurajează strângerea de fonduri prin patinaj, skateboard sau maratoane, iar banii obţinuţi merg către organizaţii caritabile, astfel încât alţi adolescenţi care suferă de cancer să poată primi sprijinul de care au nevoie.