Antena Meniu Search
x

Galerie foto Un tată de 31 de ani, bolnav de cancer la inimă, credea că durerile în piept sunt un simptom de răceală: "Nu am vrut să merg la spital. M-am gândit că nu este nimic”

În mod dramatic, sarcomul cardiac este o afecţiune destul de rară, dar care poate lovi la întâmplare şi omorî rapid; puţini medici ştiu cum să trateze eficient tumorile canceroase care se dezvoltă la inimă, motiv pentru care mulţi pacienţi pierd inevitabil lupta cu boala.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 01.07.2021, 12:37

La fel ca majoritatea oamenilor, Ross Mangan, de meserie contabil, nu auzise niciodată de cancer de inimă. Până să primească tocmai el diagnosticul crunt. Tatăl în vârstă de 31 de ani ducea o viaţă activă, juca hochei, fotbal, golf şi baseball, nu fumase niciodată şi nu avea obiceiuri dăunătoare. În plus, nu avea un istoric de rude în familie cu afecţiunea lui.

Inima nu este imună la cancer

În toamna lui 2020, când a început să simtă nişte dureri în piept a crezut că este doar o răceală. S-a gândit că ar putea fi Covid, dar când testul a ieşit negativ a scăpat de îngrijorare. Totuşi, la începutul lunii noiembrie durerea toracică a devenit atât de insuportabilă într-o seară încât nu a putut să doarmă. Când s-a ridicat din pat a leşinat. Speriată, soţia lui a sunat atunci imediat la salvare.

“Chiar şi când paramedicii au venit cumva eu nu am vrut să merg la spital. M-am gândit că nu este nimic” a povestit Mangan, care locuieşte în Kingston, Ontario. A fost dus însă de urgenţă la spital unde a mai leşinat de trei ori.

Pe acelaşi subiect

„A doua zi, un doctor a venit și mi-a spus: Ai această tumoare masivă pe inimă. Credem că este o tumoare canceroasă. Și ai mai puțin de un an de trăit, pentru că nu putem face prea multe pentru tine. A fost cea mai rea zi ... Soția mea era acolo și am început amândoi să plângem, mă gândeam la copiii mei”

Tumorile canceroase din zona inimii sunt atât de rare încât majoritatea chirurgilor cardiaci îşi parcurg întreaga carieră fără a vedea vreodată un astfel de caz, a explicat dr. Robert Cusimano, chirurg cardiac la Spitalul General din Toronto, specializat în cancerul de inimă, cel care s-a ocupat şi de tratamentul lui Mangan.

Mai puţin de 10.000 de cazuri anual, în lume

Pot exista mai puțin de 10.000 de cazuri de sarcom cardiac pe an în lume, a estimat Cusimano. Studiile au arătat că incidența tumorilor cardiace primare este de 0,02% sau 200 la 1 milion de autopsii, iar multe dintre acestea sunt benigne. Pentru că se știe atât de puțin despre această afecţiune, medicul Cusimano încearcă să creeze o bază de date internațională de cazuri pentru a înțelege mai multe din fiecare caz studiat în lume. De asemenea, el conduce o conferință pentru educarea chirurgilor cu privire la strategiile de tratament.

“Este un cancer letal, atacă foarte rapid. Durata medie de viaţă, dacă nu este tratat, este de aproximativ două luni. Acestor oameni li se spune: Mergi acasă şi mori. Nu putem face nimic pentru tine, dar de fapt, se poate face ceva” a spus Cuisiamo.

Tratamentul începe cu o biopsie și o chimioterapie pentru a micșora tumora. Mulți medici ar dori să opereze imediat, dar aceasta este o greșeală, deoarece tumora poate afecta prea multe zone ale inimii atunci când este detectată pentru prima dată, a remarcat Cusimano. Este mai bine însă ca pacientul să treacă prin chimioterapie pentru a se vedea dacă răspunde la tratament. Dacă tumoarea se micşorează, atunci operaţia poate fi o opţiune. 

Când Mangan a fost trimis la medicul Cusimano în toamna anului trecut, situația sa era gravă. Tumora provocase acumularea de lichide în jurul inimii, provocându-i dureri în piept şi momente înc are inima se oprea pur şi simplu, potrivit Today.

"Fără niciun tratament, nu ar fi trăit până la Crăciun", a spus Cusimano.

Operația pe cord deschis a avut loc pe 5 mai și a durat mai bine de șase ore. Medicul a îndepărtat două vase de sânge și o valvă cardiacă și a trebuit să reconstruiască aproximativ un sfert din inima lui Mangan.

„Sunt chirurg de transplant de inimă, așa că sunt obișnuit să tai (în) inimile oamenilor, dar această operaţie este puțin mai avansată”, a spus el.

Tânărului de 31 de ani i s-a înlocuit bypass-ul şi valva cardiacă, iar rezultatele de laborator în urma operaţiei au arătat că tumoarea a dispărut. În prezent se recuperează acasă, alături de cei doi copii în vârstă de 3 şi 4 ani. Nu poate ridica obiecte grele, dar în rest are puține restricții după intervenţia chirurgicală. Totuşi, din cauza faptului că această afecţiune este rară, medicii nu pot aprecia perspectiva pe termen lung a lui Mangan, dar prognosticul său este „mai bun decât înainte, cu siguranţă”, a spus Cuisimano.

În ceea ce-l priveşte pe tată, întreaga perioadă l-a făcut să fie mult mai pozitiv în legătură cu toate lucrurile din jur: „Nu mai sunt furios sau dezamăgit pentru că mi s-a întâmplat asta. Evident, mi-aş fi dorit să nu se întâmple, dar tot ce trebuia să fie bine atunci când ama vut cele mai mici şanse şi cânt totul era atât de grav s-a întâmplat. Mă simt norocos pentru cum s-au întâmplat lucrurile.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Un tată de 31 de ani, bolnav de cancer la inimă, credea că durerile în piept sunt un simptom de răceală: "Nu am vrut să merg la spital. M-am gândit că nu este nimic”