Progrese uluitoare pentru primul bărbat care a suferit un transplant de față și ochi. Echipa medicală e uimită
Pacientul care a beneficiat de primul transplant combinat de față și ochi din lume face progrese semnificative. Bărbatul în vârstă de 46 de ani, operat în 2023 la NYU Langone Health din New York, uimește echipa medicală prin evoluția sa.
Operația a implicat transplantul întregii fețe și al ochiului stâng al pacientului. Acesta își pierduse țesuturile faciale și globul ocular după ce a fost electrocutat.
Cheia succesului a fost o tehnică microvasculară inovatoare, care a permis menținerea fluxului sanguin către ochiul transplantat pe parcursul întregii proceduri. Abordarea a asigurat păstrarea vitalității ochiului și a capacității retinei de a răspunde la stimuli luminoși.
Dr. Eduardo Rodriguez, care a condus echipa chirurgicală, spune că, deși restabilirea vederii nu a fost obiectivul acestei intervenții, transplantul reușit al ochiului întreg deschide calea către acest potențial în viitor.
Transplantul fusese deja prezentat în septembrie în revista Jama, iar tehnica va fi prezentată la congresul Colegiului American al Chirurgilor (ASCS), care se va deschide sâmbătă la San Francisco, notează agenția ANSA.
- Cum arată pacientul care a suferit primul transplant de ochi şi de faţă, în urmă cu un an. Nu şi-a recăpătat...
- Doi bărbați au primit o nouă şansă la viaţă într-un spital din Iași, după un dublu transplant renal....
- La nici 4 ani, Nicholas are nevoie de un transplant de ficat. Mama lui cere, în lacrimi, sprijin: "Visul meu este...
- Premieră mondială. Un american a primit o inimă artificială din titan şi a fost ţinut în viaţă câteva zile
Organul şi țesuturile transplantate au supravieţuit fără respingere
Implicaţiile acestei operaţii revoluţionare depăşesc cu mult acest caz unic, deschizând noi posibilităţi de tratare a pacienţilor care şi-au pierdut nu numai trăsăturile faciale, ci şi organe senzoriale din cauza unei traume sau a unei boli.
Pe măsură ce tehnicile sunt perfecţionate şi cunoştinţele dobândite despre transplantul de ochi se îmbunătăţesc, există speranţa că viitorii pacienţi ar putea nu numai să primească beneficii cosmetice, ci şi să-şi recapete un anumit grad de vedere.
În ciuda faptului că nu poate vedea cu ochiul stâng, bărbatul afirmă că "s-a simţit onorat să fie pacientul zero". "Primul lucru pe care mi-l amintesc când m-am trezit din operaţie este că puteam mirosi, pentru că înainte de asta, nu aveam nas, iar asta însemna că nu puteam gusta nimic. Singurul mod în care puteam mânca era printr-un pai, pentru că gura îmi era blocată – nu puteam deschide sau închide gura", a declarat la rândul său pacientul Aaron James.
Bărbatul, care şi-a pierdut şi braţul stâng în accident şi poartă acum o proteză, a declarat că, de la operaţie, a revenit "la statutul de om normal, făcând lucruri normale", şi acum poate mânca şi pizza.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰