O mamă şi-a dat seama că are cancer în timp ce alăpta: "Eram deprimată, mă temeam că o să mor". Medicii din SUA nu au ştiut cum să reacţioneze
O mamă de 36 de ani din SUA a aflat că are cancer la sân, după ce a descoperit că are un nodul în timp ce alăpta. După o lungă bătălie împotriva bolii, implicând o masectomie, histerectomie, radiaţii şi chimioterapie, tânăra se pregăteşte acum să aducă pe lume al treilea copil. Priveşte cu bucurie spre viitor, dorindu-şi să-şi facă povestea cunoscută pentru a le putea oferi speranţă şi altor femei care trec prin ce a trecut ea.
De Larisa Andreescu la 19.10.2021, 10:41Când Julie McAllister a găsit un nodul în timp ce își alăpta fiul, a bănuit că este doar o inflamare a glandelor mamare. La scurt timp, tânăra de 36 de ani avea să afle însă că suferă de un tip rar de cancer de sân și că era BRCA pozitivă. Medicii i-au oferit varianta de a face o masectomie şi o histerectomie, fiind singura şansă de a reduce o reapariţie a cancerului de sân şi ovarian, însă vestea a căzut ca un trăsnet asupra întregii familii. „Ce înseamnă asta pentru mine ca mamă?”, au fost primele ei gânduri şi începutul unui coşmar.
VEZI ÎN GALERIA FOTO IMAGINI CU FEMEIA ŞI FAMILIA EI
„Soțul meu, Brendan, și cu mine nu eram siguri dacă vrem sau nu să mai facem copii, dacă familia noastră era completă”, a declarat într-un itnerviu recent Julie, din Westport, Connecticut, acum în vârstă de 41 de ani. ”(Oncologul meu) a considerat că este imperativ ca, în cazul în care mi-aş dori să mai am alţii copii, să păstrez ovule înainte de a începe tratamentul pentru cancer”.
Acum, la 5 ani de când a primit vestea că analizele sunt bune, că nu mai e urmă de cancer în organismul său, femeia este din nou însărcinată. A decis să împărtăşească povestea sa pentru a oferi o speranţă altor femei care se simt neajutorate din cauza bolii teribile.
- O mamă a trei copii a aflat că are cancer în stadiu terminal la o zi după ce a împlinit 31 de ani, în Anglia:...
- O tânără mamă şi-a planificat nunta şi înmormântarea în acelaşi timp, după ce medicii din Scoţia au...
- Un băieţel de 8 ani a rămas orfan, după ce tatăl a murit subit, urmat de mama sa, răpusă de cancer: „S-a...
„Poți fi diagnosticat la o vârstă fragedă și nu înseamnă neapărat că viața ta s-a încheiat sau că nu poți avea copii”, a spus ea. „Există o lumină la capătul tunelului și sunt dovada acestui lucru.”
Simptomul din timpul alăptării care a dus la un diagnostic neașteptat
Când Julie îşi alăpta cel de-al doilea fiu, a simţit un nodul în zona sânului drept. „Am crezut iniţial că este mastită sau ceva de genul asta. Nu eram prea îngrijorată”, a spus ea.
A mers totuşi la control, fiind apoi supusă unor analize pentru că medicul a considerat că nodulul „se simţea puţin suspect” şi i-a recomandat să meargă să facă o ecografie: „Nu am făcut niciodată o mamografie. Nu am făcut niciodată o ecografie la sâni. Mi-au spus că pare suspect şi mi-au cerut să aştept pentru a face o biopsie şi o mamografie pe loc”.
Văzând cadrele medicale destul de rezervate în explicaţii a început să se îngrijoreze. Câteva ore mai târziu medicul oncolog a sunat-o şi i-a spus că avea un tip rar de cancer triplu negativ la sân, numit carcinom metaplastic.
„Mi-au cerut să fac teste genetice pentru că aveam 36 de ani și nu era obișnuit ca o femeie tânără și sănătoasă să aibă cancer de sân”, a spus ea. „Am fost BRCA pozitiv”.
Persoanele care sunt BRCA pozitive prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian, astfel încât adesea trebuie să facă o histerectomie profilactică. Dar o histerectomie pentru îndepărtarea uterului şi overalor însemna ca Julie să nu mai poată avea niciodată copii. Pe deasupra, tipul de cancer pe care îl avea nu răspundea la tratamentul oferit. Era copleşită, obosită şi se simţea dezarmată: “Aveam un copil. Aveam şi un copil de 3 ani. Eram deprimată, mă temeam că o să mor, nu ştiam cum să procesez ceea ce mi se întâmpla”
Pregătită însă să lupte cu boala a făcut masectomia, a trecut prin chimioterapie şi radiaţii şi, în cele din urmă, i s-au îndepărtat şi ovarele, însă a păstrat uterul. Soţul i-a fost alături la fiecare pas, sprijinind-o în lupta cu boala, relatează Today. A făcut un calendar în care nota în fiecare zi progresele şi reperele importante, cum ar fi zilele de operaţie sau tratamentele importante. I-a reamintit în fiecare zi că trebuie să fie puternică şi că o iubeşte necondiţionat: „Şi-a dat demisia de la locul de muncă și a fost acolo pentru mine și familia mea tot timpul”
Cancerul de sân la femeile tinere
Alăptarea reduce riscul unei persoane de a dezvolta cancer de sân, motiv pentru care unii medici sunt uimiți să afle că au cancer în timpul alăptării.
„Este o mare greșeală să spunem că alăptarea te protejează în acel moment. Alăptarea și, din nou, doar pentru că vă reduce riscul de a suferi de cancer de sân, nu o previne”, a declarat dr. Elisa Port, șef de chirurgie și director al Dubin Breast Center al Institutului Tisch Cancer din Muntele Sinai. „Cancerul de sân la femeile mai tinere este rar, iar în prezent la femeile care alăptează este foarte rar. (Dar) este absolut posibil".
În timp ce Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că femeile de peste 50 de ani reprezintă cel mai mare grup de persoane cu cancer de sân, aproximativ 9% din noile diagnostice de cancer de sân sunt la persoanele cu vârsta sub 45 de ani. Persoanele mai tinere prezintă un risc crescut dacă:
- Au rude apropiate care au fost diagnosticate cu cancer de sân înainte de 45 de ani.
- Au rude apropiate care au fost diagnosticare cu cancer ovarian.
- Poartă mutații genice BRCA1 sau BRCA2.
- Sunt moştenitori ai culturii evreieşti Ashkenazi.
- Au suferit radiații la sân sau piept.
- Au sâni mari.
„Femeile de toate vârstele trebuie să fie familiarizate cu ceea ce este normal pentru ele”, a spus Port. „Orice este nou sau modificat - indiferent dacă este vorba de un nodul, dacă este vorba de o schimbare a pielii, dacă este vorba despre o erupție cutanată, dacă este vorba despre o descărcare a mamelonului - trebuie să atragă atenția medicilor lor asupra acestui lucru.”
Pacienții mai tineri se confruntă cu considerații diferite atunci când vine vorba de tratament, cum ar fi impactul asupra fertilității lor. Unele femei, cum ar fi Julie McAllister, pot opta pentru un tratament de fertilitate, cum ar fi înghețarea ovulelor sau crearea de embrioni, înainte de a începe tratamentul împotriva cancer.
„Evident că există femei tinere ca Julie și care se gândesc să aibă mai mulți copii”, a spus dr. Hanna Irie, profesor de medicină, hematologie și oncologie medicală la Școala de Medicină Ichan de la Muntele Sinai. “Datele de până acum sugerează că a rămâne însărcinată după diagnosticul și tratamentul pentru cancerul de sân nu este un lucru periculos şi nu creşte şansa ca boala să revină. Unele tratamente implică medicamente care pot fi dăunătoare pentru un copil. Momentul oricărei sarcini planificate, indiferent dacă este naturală sau asistată, este ceva care este menit să fie o discuție între pacientă, familia ei și oncolog.”
Femeia de 41 de ani a primit vestea că diagnosticul cel mai probabil nu va reapărea, dat fiind faptul că au trecut 5 ani de când analizele au ieşit curate. „Dacă astfel de tipuri de cancer reapar, ele tind să apară în primii trei ani ăână la 5 ani. Ea a ajuns deja la această etapă, a scăpat”, a adăugat medicul.
Viața după cancerul de sân
Când Julie a fost diagnosticată pentru prima dată, a tânjit să întâlnească o altă persoană care avea același tip de cancer şi care a supravieţuit timp de 5 ani. Spera astfel să înţeleagă cum este viaţa fără tratamente, fără chimioterapie, fără frica de moarte şi de a-şi pierde familia.
„Nu vreau ca cineva să creadă că a fi diagnosticat cu cancer este ceva care doar te va defini. Pentru că nu este. Este o problemă mare peste care trebuie să treci și va fi în prim plan până când vei trece peste”, a spus ea. „Dar dă-ţi ceva timp și nu va mai fi primul lucru la care te vei gândi când te vei trezi dimineaţa, ceea ce este cu adevărat minunat”.
Femeia urmează să aducă pe lume cel de-al treilea copil în februarie 2022.