Apariţia varicelor şi modalităţile prin care le putem elimina. Care sunt persoanele cele mai predispuse acestei boli
Varicele se moştenesc pe linie maternă, dar apariţia lor ţine şi de stilul nostru de viaţă. Iată cum ştim că e cazul să mergem la medic şi cum prevenim această afecţiune
De Mădălina Iacob la 23.07.2021, 11:08"Boala variceală înseamnă o dilatare permanentă care e însoţită de modificarea pereţilor venoşi şi alte modificări care apar ulterior. Aproapximativ 30% din populaţie e afectată de boala variceală. Un copil care are părinţi bolnavi de varice are şanse de 90 la sută să dezvolte boala variceală. Cel mai afectate sunt femeile, raportul fiind de 3 la 2. Apar de obicei după instalarea pubertăţii, pe la 25 de ani şi în jurul de 40 de ani sunt formate", a spus medicul cardiolog Valeria Slavu.
În afară de factorul genetic, obezitatea, ortostatismul prelungit si modificarile hormonale sunt principalii factori de risc.
"Statul în picioare prelungit este un factor de risc pentru formarea şi agravarea varicelor, pentru că sângele în vene curge de jos în sus, de la periferie spre inimă. Exista profesii predispuse către această boală, vorbim despre oamenii care stau mult în picioare, ospătarii, croitorii. Una e să stai în picioare nemişcat, ăsta e factor de risc, ori dacă mergem şi facem mişcare, e foarte bine. Pentru circulaţia sângelui în vene este importantă componenta musculară. mersul, alergatul, înotul fac foarte bine", a adăugat medicul cardiolog.
"Vorbim despre varice pentru că reprezinta mai mult decât o problemă esttică. au tendinţa să evolueze spre complicaţii grave Pot duce la o alterare a calitaţii vieţii de zi cu zi, dureri, parestezii, picioare umflate, apare schimbarea culorii pielii, dermatita de staza, lucrurile pot evolua până la ulcerul varicos, o plagă care se trateaza foarte greu, inestetica se poate complica cu infectare şi riscul de tromboză.
Primele simptome ale bolii pot fi de natura estetică, adică dilataţii variceale, mici sau mai mari, de asemnea apar dureri în membrele inferioare, parestezii, apare edumul postural, apare seara după ce stăm mult în picioare"
"Când vorbim despre telangiectazii, acele dilatări superficiale care au dat un aspect estetic, se tratează prin terapii minim invazive cum ar fi scleroterapia. Un examen clinic amănunţit şi un examen doppler. Terapie cu radiofrecvenţă, terapie laser care presupune chiar tratament ambulatoriu, pacientul pleacă în aceeaşi zi de la spital şi poate să îşi reînceapă activitatea, poate să aibă disconfort două săptămaâni, minime probleme."