Cum măsurăm corect, acasă, tensiunea arterială
Un aparat de măsurat tensiunea n-ar trebui să ne lipsească din casă, mai ales dacă am trecut deja de 30 de ani. Măsurătorile regulate ne pot indica dacă suferim sau nu de hipertensiune. Însă trebuie să ştim şi cum se face o măsurătoare corectă.
De Redactia Observator la 10.11.2021, 09:02Unul dintre cele mai periculoase lucruri legate de hipertensiune arterială este că este posibil să nu știți că o aveți. De fapt, aproape o treime din persoanele care au tensiune arterială crescută nu o știu.
Acest lucru se datorează faptului că tensiunea arterială crescută nu are simptome decât dacă este foarte severă. Cel mai bun mod de a ști dacă tensiunea arterială este mare este prin măsurare regulată. Și puteți monitoriza tensiunea arterială acasă. Acest lucru este important mai ales dacă aveți o rudă apropiată care are tensiune arterială crescută.
Pentru majoritatea adulților, tensiunea arterială normală în repaus este cuprinsă între 100-130 sistolică și 60-80 mmHg diastolică.
Cum măsurăm corect tensiunea arterială
- Stăm liniștiți 5 minute
- Ținem mâna pe un suport la nivelul inimii
- În timpul măsurării, nu vorbim sau ne mișcăm
- Vezica urinară golită înainte de măsurare, altfel poate creste tensiunea cu 10-15mm Hg
- Măsurăm de două ori la interval de 2-3 minute, pe ambele brațe să vedem dacă apar diferențe între brațe
Tensiunea arterială crește în mod normal ca urmare a:
- Stresului
- Fumatului
- Temperaturilor reci
- Exercițiilor
- Cofeină
Modificările stilului de viață includ:
- pierderea în greutate
- exercițiul fizic
- scăderea aportului de sare
- educerea consumului de alcool
- dietă sănătoasă.
Dacă modificările stilului de viață nu sunt suficiente, atunci se utilizează medicamente pentru tensiunea arterială. Oameni buni, aveti girja de voi si faceti alegeri curecte, pe curand.