Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ficatul, cea mai complexă uzină a organismului. Ce trebuie să mănânci pentru a-l păstra sănătos

Cu peste cinci sute de funcţii indispensabile, ficatul este cel mai complex organ din corpul uman. I se mai spune "uzina" iar când uzina nu mai funcţionează cum trebuie,  întreg organismul se resimte. Cele mai comune afecţiuni ale ficatului sunt hepatitele virale şi steatoza hepatică adică ficatul gras iar aici  cauza poate fi alimentaţia ori consumul excesiv de alcool. 

de Redactia Observator

la 03.11.2021 , 09:30

  • Haideţi să vedem cum se manifestă suferinţa ficatului şi cum îl menţinem fericit. 

În funcţie de factorii care cauzează boala hepatică, simptomele pot varia dar ele au legătură în special cu o stare permanentă de vlăguire. Urina poate fi mai închisă la culoare iar pacientul poate suferi de greaţă şi vărsături dese. 

Ionuţ Duduş - chirurgie hepatică: Când avem o afecţiune hepatică, principalul simptom este oboseala  şi de aici derivă alte simptome lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, apariţia icterului adică în gălbenirea pacientului are această capacitate de a filtra tot ce băgăm toxic în organism, are un rol foarte important în reglarea glicemiei atunci când avem un exces de glucoză, mâncăm mai mute dulciuri. Nu mai vorbim de faptul că are un rol foarte important şi în imunitate pentru că el filtrând tot ce vine din tubul digestiv, opreşte şi multe bacterii. În momentul în care el suferă, toate celelale organe încep să sufere. Primii sunt rinichii, urinăm mai rar, se umflă picioarele 

O schimbare radicală a stilului de viaţă pot reda funcţionalitatea ficatului

Vezi și

Dacă aveţi aceste simptome, trebuie să vă prezentaţi cât mai repede la medic. Se poate să suferiţi de boala ficatului gras, dată de obiceiurile alimentare ori de consumul de alcool. Vestea bună este ficatul are o putere fantastică de regenerare iar o schimbare radicală a stilului de viaţă îi pot reda funcţionalitatea. 

Pe acelaşi subiect

Ionuţ Duduş - chirurgie hepatică: Zero este doza de alcool recomandată de medic pentru că nu putem garanta că dumneavoastră, dacă consumaţi 30 de ml de alcool, sau o bere două pe zi nu veţi ajunge să faceţi o boală hepatică pentru că asta depinde şi de moştenirea genetică. Grăsimi, care stresează ficatul mai mult decât e necesar, zahărul este foarte nociv pentru toate organele, nu există organ care să se bucure de zahăr în afară de creier. Sarea iarăşi este incriminată în apariţia bolilor hepatice 

Vestea bună este ficatul are o putere fantastică de regenerare iar o schimbare radicală a tilului de viaţă îi pot reda funcţionalitatea. 

Ionuţ Duduş - chirurg: Ficatul este singurul organ care are acastă capacitate de regenerare şi o face singuir dar noi putem să îl ajutăm dacă nu îl împiedicăm prin stilul de viaţă, prin dietă. Cel mai important ar fi somnul, odihna, stresul trebuie să îl excludem. Cafeaua este un aliment foarte bun care conţine antioxidanţi, grapefruit, ceaiul verde, usturoiul, nucile, uleiul de măsline.

Să nu credeţi că odată ce aţi ajuns la medic veţi primi o reţetă cu medicamente care vă pot scăpa de simptomele provocate de afecţiunile hepatice. Tratamentul este unul de lungă durată si mai degrabă preventiv, nu există nicio pastilă minune care să elimine stilul nesănătos de viată. Tratamentul ţine în mare parte de disciplina şi moderaţia cu care trataţi acest organ atât de important pentru organism.

Fascinant este că ficatul poate fi rezecat chiar şi în proporţie de 70% iar puterea lui de regenerare este atât de mare încât organul poate reveni la funcţiile normale complete în doar câteva luni. De exemplu, în patru săptămâni de la extirparea unui fragment de ficat, volumul segmentului de organ rămas se dublează, desigur, cu un stil de viaţă adecvat şi fără să fie supus la stres ori alţi factori care îl influenţează negativ.  

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Observator Medical » Ficatul, cea mai complexă uzină a organismului. Ce trebuie să mănânci pentru a-l păstra sănătos