Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce este bruxismul şi cum poate fi tratat

Este sâcâitor, pentru cei din jur...dar şi nesănătos pentru că dăunează dinţilor. Este vorba despre bruxism. Dacă scrâşniţi din dinţi în timpul somnului... aflaţi chiar acum, la rubrica medicală, ce aveţi de făcut!.

de Redactia Observator

la 20.10.2021 , 08:37

Strânsul din dinţi şi poate să apară ziua sau noaptea. Este posibil ca pacienţii cărora li se întâmplă noptea să nici nu îşi dea seama că suferă de această afecţiune, mai ales dacă dorm singuri. 

Pacientul se poate trezi cu dureri de cap, oboseală musculară , inclusiv cu dureri articularea în zona urechilor. Iară care pot fi cauzele apariţiei bruxismului. 

Dr. Alexandra Mircea- medic stomatolog: Pot fi cauze dentare, muşcătura nu este bine adaptată şi atunci când muşcă determină nişte tensiuni articulare şi maxilarele se mişcă în aşa fel încât să evite şi atunci începe să scrâşnească din dinţi. Pot fi perioade stresante, poate să fie foarte anxios, să aibă probleme psihologice şi atunci se manifestă şi la nivelul cavităţii bucale. 

Vezi și

Mai nou, bruxismul poate apărea şi la copii pentru că, aparent, şi ei sunt tot mai stresaţi. Este necesar consultul stomatologic pentru a stabili în primul rând cauza, apoi, medicul va stabili metoda cea mai potrivită pentru a stopa efectele. 

Pe acelaşi subiect

Ce este bruxismul şi cum poate fi tratat

 Dr.Alexandra Mircea- medic stomatolog: Eu am gutiere care deprogramază felul în care muşcă pentru ca mai întâi să reparăm contactele care nu sunt ok şi apoi să refacem muşcătura printr-un aparat dentar sau piese protetice. Sunt pacienţi care poartă gutiere de bruxism noaptea , este un muşlaj de plasic care acoperă toţi dinţii, pacientul freacă mulajele pe gutiera respectivă şi atunci scade tensiunea musculară uzura dinţilor.

Bruxismul nu trebuie lăsat netratat. Se poate ajunge la o uzură atât de mare încât dinţii se micşorează foarte mult, se micşorează şi etajul inferior al feţei, apare aspectul de îmbătrânire şi durerile cauzate de pierderea smalţului. După remedierea cauzelor care au dus la bruxism, se începe refacerea danturii afectate. 

Ca ultimă încercare de stopare a bruxismului, medicii stomatologi recurg şi la injecţiile cu toxină botulinică în cel mai mare muşchi al feţei, pentru  a mai relaxa maxilarul. Dacă a fost înlăturată defitiniv cauza ce a dus la bruxism, pacientului i se refac dinţii afectaţi cu aplicarea de faţete dentare,  coroane sau plombe.  

În paralele, medicul stomatolog poate recomanda şi un tratament la psiholog sau la psihiatru, pentru ca problema ce a stat la baza bruxismului să nu reapară. 

Nu uitaţi că un control periodic la stomatolog este ce mai bună prevenţie, exclude bani cheltuiţi, timp petrecut la medic şi, mai ales, vă scuteşte de disconfort. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Observator Medical » Ce este bruxismul şi cum poate fi tratat