Cum recunoaştem şi tratăm conjunctivita. Cât de contagioasă poate să fie și cum trebuie prevenită apariția unei astfel de infecții
Vara este sezonul conjunctivitelor. Şi asta pentru că pe lângă alergiile de sezon, căldura pare să priască virusurilor şi bacteriilor care provoacă afecţiuni oculare. Cum recunoaştem, dar şi cum tratăm conjuctivita aflaţi acum la Rubrica Medicală.
De Redactia Observator la 29.06.2023, 07:37Ochii roşii, umflaţi sau care te mănâncă pot strica o zi de vacanţă sau mai multe. Din păcate însă, conjunctivita nu ţine cont de planurile de concediu şi ne indispune fără milă. Deşi teoretic se vindecă de la sine, o conjunctivită care ne afectează considerabil calitatea vieţii trebuie tratată. Medicul oftalmolog este cel care, în funcţie de cauza, stabileşte şi tratamentul, dar în caz de nevoie şi farmacistul vă poate îndruma. Şi nu uitaţi, un săpun blând, pentru bebeluşi, şi lacrimile artificiale, nu ar trebui să lipsească din bagajul de vacanţă.
Vara este considerat sezonul conjunctivitelor. Şi asta pentru că pe lângă alergiile de sezon, căldura pare să priască virusurilor şi bacteriilor care provoacă afecţiuni oculare.
Monica Apostolescu, medic oftalmolog: Există mai multe feluri de conjunctivită și cea de care mă întrebați este o conjunctivită alergică există de asemenea conjunctivita bacteriană și conjunctivita virală. Diferența dintre ele este așa, cea alergică nu se transmite, cea virală și bacteriană da. Mai există și conjunctivite care pot fi produse de factori iritanți chimici.
Deşi conjunctivita necomplicată poate trece de la sine, e ideal să ajungem la un medic oftalmolog dacă.
- Dosarul concediilor medicale fictive. O infirmieră, singura condamnată din cele 50 de cadre inculpate
- Boala care a umplut spitalele de pacienţi, majoritatea copii. Părinţii au fugit cu cei mici în braţe la Urgenţe
- Obezitatea, o problemă de sănătate a lumii moderne. Cum ne dăm seama dacă suntem puşi în pericol de excesul de...
Monica Apostolescu, medic oftalmolog: Oamenii văd ca ochiul este roșu în primul rând și apoi sunt alte senzații pe care le percepem, poate să ne supere un pic lumina, să ne mănânce, vederea este bună. Asta este un simptom al conjunctivitei, nu afectează vederea. Dacă simptomele sunt extrem de zgomotoase, roșeața, durere, secrețiile încep sa fie colorate, atunci da, trebuie consultat un doctor și daca scade vederea.
Tratamentul este personal şi nu ar trebui să-l daţi mai departe, mai ales că în cazul conjunctivitelor bacteriene e nevoie de antibiotic. Ca regulă generală însă, nu ar fi rău ca în bagajul de vacanţă să aveţi un tub de lacrimi artificiale şi un săpun delicat pentru bebeluşi. Şi dacă purtaţi lentile de contact, o pereche de ochelari cu dioptriile potrivite.
Monica Apostolescu, medic oftalmolog: Atunci cand este un ochi roșu este bine să nu se poarte lentila de contact, să nu stai doar cu lentila de contact, în casă nu avem voie să folosim aceleași prosoape. Pe perna de exemplu se poate. Iarăși mai este important de știut pentru doamnele care se machiază, dacă au făcut conjunctivită, este bine după să schimbe fardurile.
Conjunctivita infecțioasă poate fi luată de la piscină sau ştrand
Conjunctivita infecțioasă poate fi luată de la piscină sau ştrand. Nu este un mit, iar vara când vizitele noastre la "înot" se îndesesc, şi numărul celor care fac conjunctivită creşte. Fie că vorbim despre adulţi, fie că vorbim despre copii, sunt câteva reguli simple care ar putea să ne ajute să ne păstrăm ochii sănătoşi
Spălarea feţei cu apă curată la ieşirea din bazin este una dintre aceste reguli. NU ocoliţi aşadar duşul şi clătiţi-vă temeinic când ieşiţi din ştrand. Utilizarea ochelarilor speciali pentru înot sau de soare, evitarea gestului de a freca ochii cu mâna, înainte să vă spălaţi cu apă şi săpun, sunt şi ele mijloace de evitare a contaminării.
O altă cauză a conjunctivitei de piscină este clorul din apă. O concentraţie mai mare înseamnă mai puţini patogeni, dar substanţa este un puternic iritant chimic. Aşa că nu ar fi rău să aveţi la dumneavoastră şi nişte lacrimi artificiale care să vă ajute să curăţaţi ochii. Și, de ce nu, ochelari de înot, ca sa nu expuneți ochii la acțiunea corozivă a clorului;
Nu uitați și faptul că conjunctivitele virale sunt foarte contagioase, se pot transmite ușor de la o persoană la alta dacă nu avem grijă de propria igienă.