Video Obezitatea, o problemă de sănătate a lumii moderne. Cum ne dăm seama dacă suntem puşi în pericol de excesul de greutate
Obezitatea este considerată boala secolului, însă puţini ştiu că persoanele supraponderale pot dezvolta o mulţime de alte afecţiuni. Cum ne dăm seama dacă sănătatea noastră este pusă în pericol de excesul de greutate?
Obezitatea este una dintre principalele cauze ale bolilor în lume: fie că vorbim despre boli cardiovasculare, cancer, ateroscleroză sau declin cognitiv şi demenţă, obezitatea pare să stea la baza fiecărei ramuri separate de patologii ale vieţii moderne. Dar cum poţi să ştii că eşti în zona de risc?
Cum ne dăm seama dacă suntem puşi în pericol de excesul de greutate
Există mai multe unelte. Varianta clasica - IMC - indice de masa corporală, înseamnă să împarţi înălţimea la greutatea la pătrat. Totuși, această formulă dă foarte des rateuri;. Poate că ai o greutate mai mare pentru că ai mulți mușchi sau ai oase mai grele, sau ești mai bine hidratat.
O altă metodă mult mai la îndemână și mai exactă este legată de circumferința taliei în raport cu înălțimea. Concret, ce ne dorim, este ca circumferința taliei să fie mai mică decât jumătate din înălțime. Exemplu: dacă ai o înălţime de 2 m, circumferinţa taliei trebuie să fie mai mică de 100 cm; dacă ai o înălțime de 1.70 m, circumferința taliei trebuie să fie sub 85 cm. Dacă circumferința taliei este mai mare decât jumătate din înălțime, atunci te îndrepți cu pași siguri spre supraponderabilitate, obezitate, sindrom metabolic și tot alaiul de probleme cu care vine acest sindrom.
Recomandarea ar fi să nu te mai uiți la cantar, pentru că acesta păcălește, și să începi să îți măsori circumferința taliei, să îți propui niște obiective realiste, poate să scazi 1-2 cm din talie la 1-2 săptămâni și să te ții de program. Cheia este deficitul caloric, prin sport, somn suficient, hidratare ,diete, și o ușoară imprietenire cu senzația de foame și durerea cauzată de efort fizic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰