Antena LIVE

Curs valutar

Video

Traumele pot duce la tulburări de alimentaţie. Cum ştim când este cazul să cerem ajutor?

Anumite traume pot duce la tulburări de alimentaţie. Ori mâncăm prea mult, ori prea puţin. Iar atunci când se întâmplă acest lucru, nu de la nutriţionist poate veni un sprijin, ci de la psiholog. Cum ştim când este cazul să cerem ajutor?

De la 22.12.2021, 08:43
WhatsApp
Vezi și:

Vin Sărbătorile și mâncăm prea mult, iar unii ajung chiar la camera de gardă. Vine Revelionul și ținem un regim prea strict, trebuie să intrăm în hainele de petrecere. Ronțăim continuu în timp ce învățăm pentru examene sau nu mâncăm mai nimic din cauza suferinței din dragoste. Cam toți avem momente în viață când modul în care ne alimentăm este departe de ideal. Ce ne facem însă când alimentația devine principala noastră preocupare. Când prea mult sau prea puțin nu mai are aceeași semnificație pentru noi și pentru cei din jur și când, din cauza modului în care ne alimentăm, începem să avem probleme la serviciu sau la școală. Un psiholog ar putea să ajute atunci când lucrurile scapă de sub control și nu ar strica nici o vizită la medicul de familie.

Înainte ca o problemă de alimentație să fie considerată o problemă psihologică este nevoie de o vizită la medicul de familie. După o serie de analize și investigații, acesta ne poate spunem dacă există o cauză biologică a tulburării alimentare.

Constantin Cornea, psiholog: Noi vorbim doar de persoanele care în urma unui diagnostic s-a exclus o cauză medicală şi atunci rămâne doar specificul psihologic. Orice exces întins pe o perioadă de timp ne poate duce cu gândul că avem o problemă. Dacă remarcăm că pe o perioadă de timp greutatea noastra variază cu mai mult de 5 kg fără să existe o cauză medicala, atunci în mod cert este vorba despre o mică tulburare psihică. 

Cum ştim când este cazul să cerem ajutor?

Pe acelaşi subiect

Dacă nu este vorba de un sindrom premenstrual, o dereglare hormonală, diabet sau stres sau chiar de anumite tratamente medicamentoase, psihologul este primul la care putem apela.

Constantin Cornea, psiholog: Cele mai întâlnite sunt bulimia, anorexia, alimentaţia OCD si obezitatea. Grupele de vârstă sunt diferite şi pot apărea de la 4-5 ani până la persoane trecute bine de 80 de ani.

Și în funcție de vârstă, cauzele psihologice ale tulburărilor alimentare sunt și ele diferite și au anumite particularități.

Constantin Cornea, psiholog: La copii ține foarte mult de modul în care au fost crescuți în familie. Adolescenții prin alimentație își pot ascunde anumite traume, pentru că nevoie de a te alimenta în exces ascunde o traumă pe care o poți ascunde sau nu, anorexia ca și bulimia sunt probleme cu stima de sine.

Orice tulburare alimentară se transformă într-o problemă cu adevărat gravă atunci când efectele ei dau peste cap viața pacientului și pe a celor din jurul lui. 

Constantin Cornea, psiholog: Din perspectiva psihologică trebuie să descoperim ce se află în spatele acelei tulburări alimentare. De obicei se află o depresie, o anxietate, poate fi o tulburare bipolară sau ciclotimică. 

În cazul unor forme grave ale anorexiei și bulimiei, doar terapia psihologică nu este de ajuns. Pacientul și cei din jurul acestuia trebuie să știe că este nevoie și de intervenția unui medic psihiatru. Dar ce înseamnă o formă gravă? 

Constantin Cornea, psiholog: Înseamnă că persoana respectivă a slăbit până la a ajunge aproape un schelet ambulant şi nu realizează acest lucru. În cazul bulimiei înseamnă că se alimentează şi regurgitează tot timpul ce mănâncă. 

Printre cauzele care pot declanșa sau agrava o tulburare alimentară sunt un eveniment traumatizant sau șocant, moartea sau îmbolnăvirea unei persoane dragi, pierderea locului de muncă, un eșec în dragoste sau divorțul, o meserie extrem de solicitantă sau stresantă. Iar expunerea la social media nu ajută nici ea.

Constantin Cornea, psiholog: Social media, toate programele de modificare a fotografiilor te poate face să crezi că oamenii aceia au o viață de film, o viață extraordinară pe care nu o ai și atunci dezvolți depresie, anxietate, atacuri de panică și poți dezvolta și tulburări alimentare.

Chiar și cei care se hrănesc așa-zis sănătos pot ajunge în situația în care să fie afectați de o tulburare alimentară. Aceasta poartă numele de otorexie și înseamnă preocuparea excesivă și continuă pentru o alimentație sănătoasă. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

traume tulburari alimentare medic
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024