Antena Meniu Search
x

Video Adenomul de prostată: cauze, simptome, tratament

Prostata este o glandă specifică aparatului genital masculin, situată sub vezica urinară şi prin interiorul căreia trece canalul urinar masculin.

De Redactia Observator la 17.11.2021, 08:51
Vezi și

Rolul ei principal este acela de a secreta un flui alb alkalin care formează aproximativ 70% din lichidul seminal - adică acel lichid alb care ajută la transportul spermei. Întâi de toate, trebuie să ştiţi că cele mai comune afecţiuni ale prostatei sunt adenomul de prostată, o afecţiune benignă care porneşte din interior, iar cealaltă este cancerul de prostată, în acest caz, tumora apare pe exterior şi invadează încet organul.

Însă, în România, cancerul de prostată se află pe primul loc cu 23% din toate cazurile noi de cancer diagnosticate la bărbaţi, urmat de cel pulmonar (14%) și colorectal (13%). Somn întrerupt, nopţi agitate, drumuri dese la toaletă şi senzaţia chinuitoare că nu mai pot să se abţină sunt simptomele care îi aduc în cabinetul medicului pe cei mai mulţi dintre pacienţii care suferă de probleme ale prostatei.

E esenţial ca întâlnirea cu medicul să aibă loc de la primele semne

"În cazul adenomului de prostată, apasă pe canal şi simptomele sunt specifice acestui fapt. Urinarea se face cu greu, jet urinar scăzut, golire incompletă a vezicii, omul urinează frecvent. În evoluţie, dacă boala e neglijată apare urinatul cu sânge, dureri din cauza infecţiei, disconfort în zona sexuală. Boala neglijată poate să ducă la un blocaj urinar complet", a declarat Gheorghe Niţă, medic primar urolog.

Pe acelaşi subiect

O complicaţie nedorită la care ideal ar fi să nu se ajungă. Tocmai de aceea, este esenţial ca întâlnirea cu medicul să aibă loc de la primele semne că este ceva în neregulă. "Dacă vine în stadiul incipient el beneficiază de tratament medical. Intervenţiile pentru prostată sunt minim invazive", spune Gheorghe Niţă - medic primar urolog.

O problemă de sănătate foarte frecventă, pe care, din păcate, mulţi o ignoră este însă cancerul de prostată. Statistic vorbind, unul din 10 bărbaţi va face, la un moment dat în viaţă, cancer de prostată. Descoperit în stadii incipiente, acesta este vindecabil chirurgical sau prin radiofrecvenţă. Însă mulţi români ajung la medic când deja este destul de târziu. Aşa că orice bărbat ar trebui să se prezinte la un control de rutină după împlinirea vârstei de 45 de ani.

"Cancerul de prostată nu are simptome. În asemenea situaţii tumora este depistată în urma unei analize de sânge, un marker tumoral. Acel marker se numeşte PSA, o proteină formată de prostată care creşte foarte mult în cazul cancerului de prostată", a declarat Gheorghe Niţă - medic primar urolog. Chiar şi în cazul în care este depisstat mai târziu, cancerul de prostată nu este o condamnare. Cu un tratament adecvat, evoluţia bolii poate fi încetinită considerabil. Deşi nu este înţeleasă complet relația dintre dietă și prevenirea cancerului de prostată, studiile sugerează că anumite obiceiuri alimentare pot ajuta la prevenirea acestei boli.

"Este cunoscut că excesul de brânzeturi, de lactate, este un factor care dezvoltă riscul de cancer, excesul de carne roşie, sedentarismul favorizează inflamaţiile care duc la ademon. Genul de dietă mediteraneană este indicată ca fiind benefică pentru a preveni dezv afecşiunilor prostatei şi cât mai multă mişcare", mai spune medicul Gheorghe Niţă. Iar vestea bună este că afecţiunile maligne de prostată au o rată de până la 90% de vindecare atunci când sunt depistate din timp şi tratate corect.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Observator Medical » Adenomul de prostată: cauze, simptome, tratament