Azilele groazei. USR a sesizat Comisia Europeană după ororile descoperite în centrele din Voluntari: "Este inacceptabil. Bătrânii noştri suferă"
Azilele groazei. Europarlamentarul USR Vlad Botoş a trimis, marţi, o scrisoare oficială către doi oficiali ai Comisiei Europene, în care semnalează situaţia gravă cu care se confruntă unele persoane instituţionalizate din România, în contextul anchetei privind azilele groazei din Voluntari.
De Redactia Observator la 11.07.2023, 15:50Eurodeputatul a trimis astfel o scrisoare către Didier Reynders, comisar european cu atribuţii în ceea ce priveşte justiţia, şi Verei Jurova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori europene şi transparenţă, în care solicită activarea mecanismelor Uniunii Europene care ar putea impune respectarea drepturilor omului, dar şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
"Este inacceptabil ca în casele de bătrâni care au contracte cu statul să se întâmple asemenea acte inumane. Bătrânii noştri suferă din cauza unui sistem inechitabil de pensii. Acum, cei care nu mai pot să aibă grijă de iei înşişi mai trebuie să trăiască şi cu groaza că pot ajunge într-o casă condusă de asemenea monştri. E nevoie de soluţii urgente pentru monitorizare şi intervenţie de la nivel european în cazul sistemului caselor de bătrâni, ca o garanţie în plus pentru siguranţa acestor persoane", a declarat europarlamentarul Vlad Botoş, potrivit unui comunicat de presă al USR.
Statul ştia din 2022 de dezastrul din azilele groazei din Voluntari
Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, Autoritatea Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi), Ministerul Sănătăţii (DSP Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (IPJ Ilfov, ISU), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum şi alte instituţii ale statului au avut pe masă, cel târziu din data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre abuzurile la care erau supuşi victimele dintr-unul dintre cele trei cămine-lagăre din Ilfov, a dezvăluit Centrul de Investigaţii Media.
- O sesizare pe Fii Observator a scos la iveală cazul din Tunari. Reporterul Andreea Petrescu: Am sunat la 112 când...
- Centre închise de autorități continuă să funcționeze. Un cămin din București a fost călcat de mascați și...
- Klaus Iohannis, prima reacție în cazul azilelor groazei: "E o rușine națională. Este evident că aici sunt...
Avocatul vecinilor centrului Sf. Gabriel cel Viteaz, Silviu Munteanu povesteşte, într-o postare pe Facebook, despre zecile de adrese la instituţiile abilitate să ia măsuri în legătură cu activitatea acestei asociaţii începând cu luna octombrie 2021, precizând că există la Curtea de Apel Bucureşti un dosar care are ca obiect obligarea ANPDPD la revocarea licenţei (provizorii la momentul introducerii cererii) Asociaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz, relatează news.ro.
ANPDP, singura instituţie care a întocmit un raport corect
Tot el remarcă totuşi că ANPDP este singura instituţie care a întocmit un raport corect în legătură cu acest caz. Astfel, prin raportul întocmit în luna noiembrie se arată, printre altele, că în centrul din Voluntari există persoane bolnave de cancer cărora nu li se oferă medicamentaţia, că există persoane cu diabet care sunt hrănite cu biscuiţi şi ceai şi că decontările către DGASPC sunt formale.
Posibilă lipsă de îngrijire, posibile violenţe, precum şi posibile nereguli în autorizare şi funcţionare, toate au fost transmise, pe măsură ce au fost conştientizate, de vecinii oripilaţi şi deranjaţi, tuturor autorităţilor care aveau competenţă în rezolvarea acestor probleme.