Coaliţia de guvernare a renunţat la amânarea ratelor. Procedura nu poate fi efectuată atât de repede - surse
Coaliția de guvernare s-a reunit luni pentru a finaliza un pachet de măsuri sociale menite să contracareze explozia preţurilor. Şcolarii care iau burse sociale vor primi şi vouchere de câte 30 de euro lunar, iar familiile nevoiaşe ar urma să primească tichete a câte 50 de euro din două în două luni. Totul până la sfârşitul acestui an.
De Redactia Observator la 11.04.2022, 19:58UPDATE 18:52. Potrivit surselor Observator, membrii coaliţiei de guvernare au renunţat la ideea de a amâna ratele. Procedura nu este posibilă într-un timp atât de scurt.
UPDATE 17:45. „Liderii coaliției iau rând pe rând fiecare măsură promisă, o analizează, astfel încât tot astăzi să prezinte în mod public toate aceste măsuri menite să ajute populația după creșterea prețurilor”, transmite reporterul Observator Larisa Bernaschi.
Așteptăm varianta finală, având în vedere că o parte dintre măsuri vor intra în vigoare încă din luna mai. Cele mai multe, potrivit informațiilor Observator, vor intra în vigoare în luna iunie și vor fi valabile cel puțin până la finalul acestui an.
- Florin Cîțu crede că vom avea o criză economică severă: "Această prăbușire a economiei nu mai poate fi...
- Florin Cîţu acuză liberali că "merg lângă PSD": "Alianţa nu a fost una pe care am putut să o diger"
- Lista măsurilor propuse de Guvern pentru a contracara explozia preţurilor. Vouchere pentru milioane de români
UPDATE 10:30. Coaliţia de guvernare a bătut palma pe pachetul de măsuri sociale, iar astăzi se reuneşte, la Parlament, la ora 16.00, pentru a-l finaliza. Pachetul de măsuri, intitulat "Sprijin pentru România", are o valoare de aproximativ 17,3 miliarde de lei. Liderii coaliției de guvernare, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, proaspăt ales președinte al PNL, vor susține o conferință de presă la ora 18:00 pentru a prezenta pachetul de măsuri.
Potrivit declaraţiilor oficiale ale liderilor coaliţiei, pachetul de măsuri "Sprijin pentru România" are o valoare de aproximativ 17,3 miliarde de lei, din care peste 7 miliarde numai pentru măsurile sociale.
"În acest moment s-a mai pregătit un pachet, «Sprijin pentru România», de aproximativ 17,3 miliarde (de lei - n.r.) (...) şi am plecat în primul rând să găsim sursa de finanţare, să rămână sustenabil şi să avem un buget totuşi sustenabil anul acesta, cu toate aceste crize suprapuse. S-au găsit fonduri şi am început să discutăm cu comisarii europeni ca din exerciţiul financiar 2016-2020, unde iarăşi, cu regret trebuie să o spun, în cei doi ani de guvernare nu s-a reuşit o absorbţie măcar cât media europeană. Şi au fost de acord, şi Comisia este de acord ca să mutăm anumite sume, respectiv vreo 7 miliarde, 7,2 miliarde din cele 17,3, pentru pachetul social, să-l prindem din banii europeni", declara liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Ciolacu mai spunea că, din restul de 10 miliarde de lei, 5 miliarde vor merge pe scheme de ajutor în economie şi 5 miliarde "este efortul pe ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul o să o adopte săptămâna viitoare, cea cu scumpiri, cu preţurile din construcţii". Este vorba de un act normativ prin care toate contractele de investiţii de la nivel local, fie ele finanţate prin PNDL 1 sau PNDL 2, dar şi cele din fonduri europene, să fie actualizate cu noile preţuri la materialele de construcţii.
Ce impact va avea pachetul de măsuri asupra bugetului
Premierul Nicolae Ciucă afirma, referitor la pachetul de măsuri pregătit de Guvern, că din evaluarea pe care o are Guvernul, discutăm de un impact de aproximativ 3,4% din PIB.
Potrivit pachetului de măsuri pregătit de coaliţiei, salariul minim în agricultură şi industrie alimentară ar putea creşte la 3.000 de lei brut, aşa cum este în prezent în domeniul construcţiilor iar fermierii ar urma să beneficieze de scutiri pentru anumite taxe şi impozite.
Se analizează posibilitatea amânării ratelor la bănci până la finalul anului, pe modelul din timpul pandemiei.
Un sprijin va fi acordat şi transportatorilor, care vor putea să deconteze de la stat 50 de bani pentru fiecare litru de motorină alimentat pe teritoriul naţional.
Executivul promite vouchere de câte 30 de euro lunar timp de cinci luni pentru alimente, rechizite şi haine, beneficiari fiind 156 de mii de elevi care primesc burse sociale. Se va dubla şi norma de hrană pentru bolnavii internaţi în spital, de la 11 lei la 22 de lei. Iar Guvernul vrea ca şi valoarea tichetelor de masă să crească de la 20 la 30 de lei.
Până la finalul anului, din două în două luni, trei milioane şi jumătate de români vor primi vouchere în valoare de 50 de euro cu care îşi vor putea cumpăra alimente de bază. Întrebat dacă cei 50 de euro vor fi de ajuns, preşedintele PSD Marcel Ciolacu răspunde: "Nimic nu este de ajuns niciodată. Important este să acoperim din efecte și să nu stricăm mai mult".
Şi salariul minim ar urma să crească cu 200 de lei, iar cota de hrană pentru fiecare pacient urmează să se dubleze, iar tichetele de masă pentru angajaţi vor avea valoarea de 30 de lei, potrivit propunerilor din coaliţie.
Măsuri economice din pachetul de sprijin
- Ajustarea contractelor în derulare care vizează investiţiile publice. Se suplimentează sumele aferente contractelor de investiţii în derulare având în vedere creşterile de preţuri la materialele de construcţii. Sursa de finanţare: bugetul de stat, prin bugetul MLPDA.
- Reluarea schemei de ajutor de stat pe HG 807/2014. Începând cu luna mai, se începe sesiunea pe schema de ajutor de stat stabilită prin HG 807/2014, cu o anvelopă estimată de 1 miliard de lei. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.
- Program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori. Schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane ocazional sau regulat, dar şi pentru companiile implicate în activităţile de distribuţie (doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României) (circa 4.000 de benficiari). Sursa de finanţare: buget de stat, prin Ministerul Transporturilor.
- Acordarea unor granturi de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Măsura este similară Măsurii 2 aplicată în 2020-2021 şi poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro. Sursa de finanţare: Fonduri Europene, prin POCU.
- Aplicarea măsurilor Şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31.12.2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsură la Ministerul Muncii). Sursa de finanţare: instrumentul SURE
- OUG pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale care vizează investiţii publice
Măsuri pentru Agricultură din pachetul de sprijin
- Sprijin pentru procesarea producţiei agricole. Suma estimată: 200 de milioane de euro. Sursa de finanţare: buget de stat prin bugetul MADR
- Capitalizarea Casei de Comerţ UNIREA pentru asigurarea necesarului de produse agroalimentare de bază. Suma estimată: 100 milioane de euro. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul MADR.
Măsuri sociale din pachetul de sprijin
- Susţinerea nivelului de trai pentru românii cu venituri mici. Acordarea de vouchere de 50 de euro la fiecare 2 luni (până la sfârşitul anului) pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, pentru gospodăriile cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei (151.000 de gospodării), persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 de persoane), persoane cu dizabilităţi (864.533 persoane) şi pensionarii cu un venit mai mic de 1500 de lei (3.498.875). Total beneficiari 4.682.408 x 50 de euro x 4 = 936.481.600 milioane de euro până la sfârşitul anului, adică 0,35% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finanţare: Fonduri europene prin POAD (flexibilizare)
- Susţinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici. Acordarea de vouchere de 30 de euro lunar pentru 7 luni (aprilie- iunie şi septembrie- decembrie 2022) pentru alimente, rechizite şi haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impact 30 de euro x 156.000 x 7 luni= 32.760.000 euro adică 0.012% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finanţare: fonduri europene, prin Ministerul Educaţiei (flexibilizare)
- Susţinerea salariaţilor cu venituri reduse. Creşterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei, scutiţi de taxe - de la 1 iunie.
- Dublarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale de la 11 lei la 22 de lei/ zi. Estimare beneficiari > 3 milioane beneficiari. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.
- Creşterea valorii tichetelor de masă la 30 de lei de la 1 iunie.
- Stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţii.
- Amânarea ratelor la credite persoane fizice şi juridice pe o perioadă de 12 luni. Circa 15 miliarde de lei reprezentând rate de capital şi dobânzi vor fi amânate, estimarea numărului de beneficiari ridicându-se la 50.000 de persoane fizice şi juridice. Fără impact bugetar.
Măsuri pentru Tineret din pachetul de sprijin
In ceea ce priveşte domeniul tineretului, Guvernul are în vedere proiecte dedicate Anului 2022- Anul Tineretului în România.
Programul Family start
Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului pentru acordarea de finanţări pentru acoperirea unor cheltuieli eligibile in program (de exemplu: plata cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, after school, achiziţia de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe). Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 45 de ani neîmpliniţi care isi intemeiaza o familie si care au venituri nete de pana la maxim 7500 RON pe familie/luna. Număr maxim este de 10.000 beneficiari.
Programul naţional Student Invest
Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului.
Valoarea maximă a finanţării este de 50.000 lei, cheltuieli eligibile în cadrul programului fiind credite pentru taxe de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, pentru publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti, etc. Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 31 de ani neîmpliniţi care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Număr maxim este 10.000 beneficiari.