Antena Meniu Search
x
LIVE

Florin Cîțu crede că vom avea o criză economică severă: "Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată"

Economia românescă va intra, „cu o probabiliate destul de mare într-o criză economică severă”, spune fostul premier Florin Cîțu. El spune că soluția este luarea unor măsuri care să garanteze revenirea puternică a economiei din partea a doua a anului 2023.

De Redactia Observator la 07.04.2022, 15:56
fost premier Florin Cîțu
Florin Cîțu crede că vom avea o criză economică severă: "Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată" - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta

„Economia României va avea o creștere economică aproape de zero anul acesta. Bugetul este construit pe o creștere economică de 4.6%. Cu o probabiliate destul de mare vom intra într-o criză economică severă. Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată acum. Este prea târziu. Acum se pot lua măsuri care să garanteze revenirea puternică a economiei din partea a doua a anului 2023. Fără aceste măsuri, criza economică poate să se întindă până în 2025/2026”, scrie pe Facebook Florin Cîțu, președintele Senatului.

Care sunt soluțiile lui Florin Cîțu pentru salvarea economiei

Măsurile indicate de Cîțu sunt menținerea puterii de cumpărare a tuturor românilor prin reducerea contribuțiilor cu 5 puncte procentuale, impact bugetar mai mic cu aproximativ 6 miliarde lei decât pachetul de măsuri sociale prezentat, accelerarea reformelor: pensii, salarii în sectorul bugetar și administrație. Aceste reforme înseamnă bani din PNRR la bugetul de stat care pot să acopere reducerea veniturilor la buget din reducerea CAS, implementarea tuturor jaloanelor din PNRR, oricât de grele par. PNRR înseamnă bani la bugetul de stat pentru investiții, investiții de 7% din PIB de la buget - execuție la final de an, rambursarea TVA - până acum sumele rambursate sunt mai mici cu 2 miliarde în comparație cu anul trecut. Asta înseamnă 2 miliarde de lei pe care firmele nu le au în condițiile unei inflații galopante. Dacă nu se rambursează tot TVA, o mare parte din firme își vor înceta activitatea și menținerea deficitului bugetar în parametrii anunțați la începutul anului. Așa se câștigă încrederea investitorilor. Așteptările de creștere a prețurilor vor scădea și imediat vor scădea și dobânzile la care se împrumută România. Asigurarea investitorilor că România menține traiectoria de reducere a deficitului bugetar în perioada următoare.

De asemenea, el propune decontarea la timp a concediilor medicale, încurajarea comerțului liber. Orice interdicție aplicată exporturilor o să fie imediat contracarată cu interdicții pentru exportul unor bunuri în România, atragerea de investitori pentru reforma companiilor de stat și alocarea resurselor în economie pe baza prețurilor formate în economie, nu pe baza unor decizii luate de un grup restrâns de politicieni.

„Nicio propagandă nu poate să omoare adevărul. Doar competiția, liberă și transparentă, este soluția pentru o economie puternică și avansată”, conchide Cîțu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Florin Cîțu crede că vom avea o criză economică severă: "Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată"