Discursul lui Zelenski în Parlamentul României, marcat de bâlbe şi bâjbâieli tehnice. Cîţu s-a adresat "instanţei" şi i-a dat cuvântul "Excelenţei sale" Ciolacu
Evenimentul istoric din Parlamentul României, când preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a adresat plenului şi românilor, a fost precedat de o serie de neînțelegeri la nivel oficial, dar şi de probleme tehnice, deşi era anunţat de mai bine de o săptămână. Inițial, președintele Ucrainei nu putea fi auzit, apoi transmisiunea video a fost întreruptă, pentru ca mai apoi să fie înregistrate unele dificultăți de traducere. În final, președintele Zelenski a putut fi auzit și de români.
De Cornel Preda la 05.04.2022, 16:23Discursul lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României, anunţat de Florin Cîţu încă de pe vremea când era lider al PNL, dar confirmat abia luni dimineaţă, a fost marcat de o grabă organizatorică şi a arătat ca o treabă de mântuială.
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a anunţat, încă de miercuri, că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa Parlamentului, iar vineri stabilise deja ora discursului. A fost un discurs "aranjat" de el, fără înştiinţarea Camerei Deputaţilor, aşa cum chiar el recunoştea vineri. "Va fi luni, la ora 19,00, în plenul comun. (...) Dacă nu doreşte Camera Deputaţilor, va fi doar în Senat", a declarat Florin Cîţu.
Luni, în ziua discursului, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul social-democrat Marcel Ciolacu, încă aştepta o informare oficială cu privire la discursul preşedintelui ucrainean, astfel încât să poată convoca plenul reunit şi acuza abordarea lui Florin Cîţu faţă de acest subiect. "Este posibil să avem acest discurs în cursul zilei de astăzi. (...) Calea diplomatică, nu calea de Facebook şi încercarea pe Facebook de a ne face imagine, calea diplomatică este cea normală. Eu, până la ora 12,30 când avem un Birou permanent reunit, aştept ori o solicitare din partea Ambasadei pentru acest discurs în Parlamentul României, ori o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe", a declarat Marcel Ciolacu, la sediul central al PSD.
Surse Observator au declarat că luni dimineaţă Ministerul Afacerilor Externe nu primise nicio solicitare pentru ca Volodimir Zelenski să se adreseze Parlamentului român. Abia în jurul prânzului, Ambasada Ucrainei la Bucureşti a adresat o scrisoare către Camera Deputaţilor prin care confirma disponibilitatea preşedintelul Volodimir Zelenski să se adreseze Plenului, ca urmare a solicitării venite din partea Senatului.
- Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru români: "Se decide soarta Europei de Est. Ucraina nu este ultima țintă a...
- Nicolae Ciucă: Mult prea mulţi şi-au pierdut viaţa în război. Atrocităţile de la Bucha ne-au cutremurat pe toţi
- Anchetă după discursul lui Zelenski în Parlamentul României. De la ce au pornit de fapt problemele tehnice
Cine a asigurat traducerea discursului lui Volodimir Zelenski
Astfel, a început o cursă contracronometru pentru a asigura desfăşurarea evenimentului în condiţii optime, Camera Deputaţilor având sarcina de organiza pe repede-înainte totul.
Potrivit informaţiilor obţinute de reporterul Observator Larisa Bernaschi, Camera Deputaţilor a contractat un translator, care a fost agreat cu Ambasada Ucrainei la Bucureşti. Traducerea oferită de acesta a venit însă cu întârziere şi a atras critici.
În plus, iniţial preşedintele Ucrainei nu a putut fi auzit, iar apoi transmisiunea video a fost întreruptă cu totul. În tot acest timp, în Plenul reunit se auzea un murmur de nemulţumire, la la prezidiu Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu îşi tot dădeau căştile jos şi făceau semne către responsabili că nu se aude nimic. În final, președintele Volodimir Zelenski a putut fi auzit și de români, după câteva minute de bâjbâieli tehnice.
Zelenski a cerut ca România să impună sancţiuni şi mai dure Rusiei şi a prezentat un clip cu atrocităţile din Bucha. "Trebuie să închideți porturile către porturile rusești, opriți tranzitul mărfurilor spre Rusia și din Rusia, nu faceți importuri din Rusia", a spus Zelenski.
Liderul de la Kiev a solicitat României să facă mai mult decât să acorde asistenţă refugiaţilor ucraineni. "Ucraina trebuie ajutată prin trimitere de armament, pentru că acum se decide cine va câștiga în acest război: libertatea sau tirania", a mai spus Volodimir Zelenski, care a promis să continue colaborarea cu ţara noastră şi după încheierea războiului.
Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, acuzaţi că "ne-au făcut de băcănie"
Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor au transmis mesaje de susţinere atât pentru Ucraina, cât şi pentru preşedintele Volodimir Zelenski, înainte ca acesta să îşi susţină discursul. Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu au dat asigurări că ţara noastră va continua să protejeze refugiaţii, să angajeze adulţii din tara vecina şi să facilitateze scolarizarea copiilor.
Cuvântările lui Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu au fost însă şi ele criticate. "A trebuit să mai suportăm şi calvarul de a asculta silabisirile pline de poticneli ale lui Cîţu, Ciolacu şi Ciucă. Într-un moment în care atenţia opiniei publice internaţionale era îndreptată spre România, submediocrii aflaţi din greşeală la putere ne-au făcut de băcănie", a declarat Ludovic Orban.
Florin Cîţu şi-a început discrsul cu obişnuitele formule de adresare, însă a gafat la final. "Domnule Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnule prim ministru, doamnelor şi domnilor miniştri, doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, stimaţi invitaţi, onorată instanţă", a declarat Florin Cîţu.
La final, Florin Cîţu i-a acordat cuvântul "excelenţei sale, domnul Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor", care a transmis că gândurile sale "se îndreaptă şi către etnicii români din Cernăuţi, Odesa, de pe tot cuprinsul Ucrainei". "Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea ţării în care trăiesc şi în care îşi cresc copiii. Şi cred, domnule preşedinte, că tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre naţiunile noastre", a spus Marcel Ciolacu.
Traducătorul "a distrus complet orice emoţie"
A urmat apoi discursul lui Volodimir Zelenski, a cărui traducere a fost aspru criticată de preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban.
"Am aşteptat cu emoţie acest moment de referinţă în viaţa noastră politică şi parlamentară, discursul în faţa Parlamentului Românei al preşedintelui Ucrainei eroice, aflate într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru supravieţuire în faţa unui agresor care nu se dă în lături de la nicio ticăloşie pentru a-şi atinge ambiţiile. În prima parte a discursului lui Zelenski nu am auzit nimic. Apoi l-am auzit doar pe preşedintele Ucrainei, fără traducere. Când a început să vorbească traducătorul, mi-a părut rău că a început să traducă. A arătat că ori nu ştie limba ucraineană, ori nu ştie limba română", a scris Orban, pe Facebook.
El a susţinut că traducătorul "a distrus complet orice emoţie, orice fir epic, orice logică". "La un moment dat am rămas şi fără imagine. Şi a trebuit să mai suportăm şi calvarul de a asculta silabisirile pline de poticneli ale lui Cîţu, Ciolacu şi Ciucă. Într-un moment în care atenţia opiniei publice internaţionale era îndreptată spre România, submediocrii aflaţi din greşeală la putere ne-au făcut de băcănie", a adăugat Ludovic Orban.
Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și