Antena Meniu Search
x

Anchetă după discursul lui Zelenski în Parlamentul României. De la ce au pornit de fapt problemele tehnice

Problemele tehnice întâmpinate în timpul discursului pe care Volodimir Zelenski l-a ţinut în Parlamentul României au şi o explicaţie. Camera Deputaţilor a vorbit despre motivele care au stat în spatele întreruperii transmisiunii video şi a sincopelor legate de traducere.

de Redactia Observator

la 05.04.2022, 16:22

Anchetă după discursul lui Zelenski în Parlamentul României. De la ce au pornit de fapt problemele tehnice
Anchetă după discursul lui Zelenski în Parlamentul României. De la ce au pornit de fapt problemele tehnice - Observator

Discursul istoric al lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României, anunţat de Florin Cîţu încă de săptămâna trecută, dar confirmat abia luni dimineaţă, a fost marcat de o grabă organizatorică şi a arătat ca o treabă de mântuială. Inițial, președintele Ucrainei nu putea fi auzit, apoi transmisiunea video a fost întreruptă, pentru ca mai apoi să fie înregistrate unele dificultăți de traducere.

Şeful Departamentului Centrul Dezvoltare Tehnologică din Camera Deputaţilor, Alexandru Tănase a declarat însă că începând cu ora 14.00 s-au făcut teste continuu, până la ora 18.50 şi că ulterior, în timpul şedinţei, la momentul în care a fost necesară preluarea speech-ului preşedintelui Volodimir Zelenski, s-a descoperit faptul că exista o modificare de parametru, făcută cu foarte scurt timp înainte. Mai exact, inserarea materialului media legat de atrocităţile de la Bucha, pe care Zelenski l-a prezentat românilor.

”Ulterior, în timpul şedinţei, la momentul în care a fost necesară preluarea speech-ului preşedintelui Volodimir Zelenski, s-a descoperit faptul că exista o modificare de parametru, făcută cu foarte scurt timp înainte. S-au efectuat în 20 de secunde toate modificările ca discursul să fie transmis în plen şi traducerea să fie conformă, lucrând cu partea de emisie, în situaţia în care eram în acel moment”, a explicat reprezentatul Camerei Deputaţilor, el precizând că crede că această modificare s-a făcut din partea ucraineană. 

Alexandru Tănase a mai spus că se efectuează o analiză a ceea ce s-a întâmplat cu transmisiunea fiindcă nici el şi colegii lui nu sunt mulţumiţi de modul în care s-au desfăşurat lucrurile. 

Pe acelaşi subiect

Explicaţia pentru problemele legate de traducere

Tănase s-a referit şi la traducătorul folosit pentru discursul preşedintelui Ucrainei, arătând că acesta este folosit şi de Ambasada Ucrainei.

”A avut discursul preşedintelui, cu două ore înainte, în momentul în care acea modificare de parametru s-a făcut, în cadrul sistemului de transmisie, practic vocea preşedintelui s-a suprapus peste canalul de traducere”, a spus Alexandru Tănase, arătând că ”problema tehnică nu a fost din partea traducătorului, pentru că aceasta a fost configuraţia sistemului în momentul în care a început şedinţa”.

Reprezentantul Camerei Deputaţilor a mai spus că, spre deosebire de alte Parlamente unde a vorbit preşedintele ucrainean, la această transmisiune s-au folosit două canale de traducere, în timp ce în alte parlamente a vorbit în limba engleza. 

”Traducerea către sală şi către partea română a fost făcută de acelaşi traducător din imobil, transmisă către partea ucraineană pe canalul special”, a declarat Alexandru Tănase, arătând că în momentul în care s-a reluat transmisia cu Ucraina, s-a descoperit faptul că se emite pe un alt canal, "s-a căutat să se identifice, 20 de secunde, care este canalul pe care emitea preşedintele, s-a identificat şi s-au recalibrat dinamic în tot ceea ce înseamnă sală, pe partea de sunet”. 

Discursul, organizat în grabă

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a anunţat, încă de miercuri, că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa Parlamentului, iar vineri stabilise deja ora discursului. A fost un discurs "aranjat" de el, fără înştiinţarea Camerei Deputaţilor, aşa cum chiar el recunoştea vineri. "Va fi luni, la ora 19,00, în plenul comun. (...) Dacă nu doreşte Camera Deputaţilor, va fi doar în Senat", a declarat Florin Cîţu.

Luni, în ziua discursului, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul social-democrat Marcel Ciolacu, încă aştepta o informare oficială cu privire la discursul preşedintelui ucrainean, astfel încât să poată convoca plenul reunit şi acuza abordarea lui Florin Cîţu faţă de acest subiect. "Este posibil să avem acest discurs în cursul zilei de astăzi. (...) Calea diplomatică, nu calea de Facebook şi încercarea pe Facebook de a ne face imagine, calea diplomatică este cea normală. Eu, până la ora 12,30 când avem un Birou permanent reunit, aştept ori o solicitare din partea Ambasadei pentru acest discurs în Parlamentul României, ori o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe", a declarat Marcel Ciolacu, la sediul central al PSD.

Surse Observator au declarat că luni dimineaţă Ministerul Afacerilor Externe nu primise nicio solicitare pentru ca Volodimir Zelenski să se adreseze Parlamentului român. Abia în jurul prânzului, Ambasada Ucrainei la Bucureşti a adresat o scrisoare către Camera Deputaţilor prin care confirma disponibilitatea preşedintelul Volodimir Zelenski să se adreseze Plenului, ca urmare a solicitării venite din partea Senatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Anchetă după discursul lui Zelenski în Parlamentul României. De la ce au pornit de fapt problemele tehnice