Este sau nu portofoliul primit de România la CE un succes? Analist: Pare a fi cu de toate şi nimic substanţial
România va avea, în premieră, un post de vicepreşedinte în Comisia Europeană. Funcția va fi ocupată de Roxana Mînzatu, care va fi în acelasi timp Comisar pentru competenșe si educație, locuri de muncă li drepturi sociale. Doar că anunșul Ursulei von der Leyen a declanșat un război total la București. PSD se laudă cu postul obținut de Marcel Ciolacu în negocierile de la Bruxelles, asta în timp ce liderii PNL spun că postul ar fi unul de mâna a doua, irelevant și fără influență în Uniunea Europeană.
De Marius Gîrlaşiu la 17.09.2024, 21:27"Sunt foarte fericită să acord Roxanei Mînzatu rolul de vicepreşedinte executiv al C.E. pentru Oameni, Competenţe şi Pregătire", Ursula Von Der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.
Roxana Mînzatu are 44 de ani si este membru PSD de la 20 de ani. Este licențiată în științe politice în limba engleză si a fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul condus de Viorica Dăncilă. La alegerile din 9 iunie, a obtinut un post de europarlamentar pe listele Aliantei PSD-PNL, iar acum va fi unul dintre cei 6 vicepreşedinti în noua Comisie condusă de Ursula von der Leyen.
Ce va face Roxana Mînzatu la Bruxelles
"Portofoliul ei va fi responsabil pentru Competenţe, Educaţie, Calitatea locurilor de muncă şi Drepturi Sociale. Ea se va concentra pe domeniile esenţiale pentru a uni societatea noastră", spune Ursula Von Der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.
La Bruxelles, Roxana Mînzatu va gestiona un buget de 235 de miliarde de euro. Se va ocupa de ocuparea forţei de muncă, de educatie si de formarea profesională. În plus, va avea si atributii in ceea ce priveste salariul minim pe piata muncii în Uniunea Europeană.
"Noi spunem social, dar practic este vorba despre ce legislație, ce finanțare, ce politici generează Uniunea Europeana pentru a investi în europeni, în capitalul uman. România a primit în primul rând un portofoliu care gestionează 20% din bugetul multianual al UE. În al doilea rând, o poziție de vicepreședinte executiv, o poziție de influență și conducere în Comisia Europeană", spune Roxana Mînzatu.
În noua functie, Mînzatu va câştiga în jur de 35.000 de euro pe lună - salariul de comisar și bonusul pentru funcția de la vârful Comisiei Europene. Se adaugă banii pentru cabinet plus alte sporuri şi privilegii.
PSD şi-ar fi dorit să avem comisarul pentru Economie sau cel pentru Piata Internă. Iar liderii PNL ar fi vrut Agricultura sau Extinderea Uniunii Europene. Doar că atât am obţinut, in urma negocierilor de la Bruxelles.
Polonia a negociat la sânge şi a primit comisarul pentru Buget, asta în timp ce Letonia a obținut Economia. Luxemburg, o țară cât un judeţ, va gestiona Agricultura din toată Europa, iar Slovenia se va ocupa de Extinderea UE, adică inclusiv de negocierile pentru aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
Analiştii politici spun că portofoliul obţinut de România e mai mult onorific
Lituania va avea Comisarul pentru Apărare - un post vehiculat inițial pentru Klaus Iohannis. Austria - țara care ne-a ținut la porțile Schengen - a obținut comisarul pentru Migrație. Adică tot ce și-a dorit. Vorbim despre un portofoliu prin care Guvernul de la Viena ar putea bloca aderarea României la Schengen cu frontierele terestre.
Analiştii politici spun că portofoliul obţinut de România e mai mult onorific. Sună bine, dar nu înseamnă mare lucru.
"Pare a fi un portofoliu cu de toate și cu nimic substanțial . Nu vedem nimic legat de Economie, deci nu vorbim despre un portofoliu economic. Vorbim de tot felul de domenii care au fost asociate într-o denumire generoasă, dar în legatura cu care statele UE au competente exclusive", spune Valeriu Turcan, analist politic.
Şi liberalii spun că nu vom avea o influentă reală. În schimb, premierul Marcel Ciolacu şi liderii PSD se laudă cu portofoliul obţinut.
"Toți cei care denigrau țara noastră și capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecție extrem de dură: niciodată nu e bine să îți vorbești de rău țara peste hotare, ci să te lupți și să contribui la dezvoltarea ei", spune Marcel Ciolacu.
În ultimele trei Comisii, România a detinut portofoliile pentru Transporturi, Agricultură si Dezvoltare Regională.