Ce înseamnă portofoliul alocat României în Comisia Europeană. Responsabilităţile Roxanei Mînzatu
Ursula von der Leyen a anunţat lista noilor comisari europeni. Roxana Mînzatu, din partea PSD, va fi vicepreşedinte al Comisiei Europene şi a primit portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie, care are în subordine o cincime din bugetul UE.
Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Roxana Mînzatu a primit și portofoliul "Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie".
Acest portofoliu va gestiona un buget de 235 de miliarde de euro, o cincime din bugetul UE şi va coordona politicile din statele membre ale blocului comunitar în ceea ce priveşte educaţia, forţa de muncă şi formarea profesională. Roxana Mînzatu va avea responsabilităţi şi în ceea ce priveşte salariul minim în statele din Uniunea Europeană.
O premieră în cadrul Comsiei Europene, portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie va avea, printre responsabilităţi, şi dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor.
"Activitatea privind competențele se va concentra pe investiții, păstrarea competențelor, perfecționarea și recalificarea și dezvoltarea Spațiului European al Educației și o inițiativă privind portabilitatea competențelor. Deși înainte ca aceste politici să fie deconectate, semnificația lor înseamnă că acestea trebuie dezvoltate de către un membru al Colegiului, bazându-se pe diferite elemente – de la recunoașterea calificărilor până la educația și formarea profesională", potrivit CE.
Totodată, în cadrul portofoliului, vor fi supravegheate mai multe iniţiative, printre care şi impactul digitalizării pe piața muncii. "Portofoliul va supraveghea mai multe inițiative, inclusiv managementul algoritmic, dreptul la deconectare, foaia de parcurs pentru locuri de muncă de calitate sau strategia de combatere a sărăciei. Va analiza impactul digitalizării pe piața muncii. Portofoliul este de asemenea în fruntea dialogului social, lucrând cu reprezentanții sindicatelor și angajatorilor europeni, și continuarea cu un nou Pact European pentru Dialog Social".
Componenţa noii Comisii Europene
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi în Parlamentul European componenţa viitorului colegiu al comisarilor, din care vor face parte 11 femei, adică un procent de 40%, transmite AFP.
Von der Leyen, care dorea o paritate de gen în viitoarea Comisie, a explicat că propunerile iniţiale ale statelor membre dădeau un procent de 22% de femei. 'Era complet inacceptabil', a subliniat ea, recunoscând însă că 'mai este încă multă muncă de realizat'.
În noua Comisie, propunerea Spaniei, Teresa Ribera, va deţine portofoliul concurenţei, iar estona Kaja Kallas va răspunde de politica externă a Uniunii Europene, potrivit Reuters.
Italianul Raffaele Fitto, ministru de externe în guvernul Giorgiei Meloni, a fost numit vicepreşedinte al CE pentru coeziune şi reforme, în ciuda opoziţiei forţelor de stânga şi centriste din PE, unde audierea sa se anunţă furtunoasă.
Lituanianul Andrius Kubilius va fi primul comisar UE pentru apărare, un post nou în care va fi responsabil de construirea unei capacităţi europene de producţie militară, francezul Stephane Sejourne va răspunde de strategia industrială, iar slovacul Maros Sefcovic va superviza politicile comerciale.
Sejourne, desemnat în ultimul moment în defavoarea fostului comisar Thierry Breton, va fi 'vicepreşedinte executiv pentru prosperitatea şi strategia industrială', responsabil de redresarea industriei europene, o mare prioritate a următorilor ani. El va fi responsabil de asemenea de IMM-uri şi piaţa unică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰