România ar putea adera complet la Schengen pe 1 ianuarie 2025. Guvernul pune presiune pe Austria
Aşteptarea românilor pentru o circulaţie fără vize în zona Schengen pare că a luat sfârşit. Aderarea terestră ar putea deveni realitate de la 1 ianuarie 2025.
De Florentina Lazăr la 13.11.2024, 14:07Austria renunţă la dreptul său de veto şi dă calea sigură către Schengen pentru România şi Bulgaria. Săptămâna viitoare la Budapesta va avea loc o reuniune interministerială, pe 22 noiembrie, unde va fi discutat acest subiect şi, de asemenea, urmează să fie adoptat un pachet de măsuri pe care cele două ţări trebuie să le îndeplinească pentru a intra în spaţiul european de liberă circulaţie.
La această reuniune interministerială a fost invitată Ungaria, care deţine, în prezent, preşedinţia UE, ministrul austriac de Interne şi omologii săi din România şi Bulgaria. Politicienii de la noi din ţară pun presiune pe Austria pentru ca aderarea la Schengen să se facă de la 1 ianuarie 2025, şi nu de la 1 aprilie. Urmează şi un Consiliu JAI pe 13 decembrie.
Luminiţa Odobescu, despre aderarea la Schengen cu terestru
Ministurl de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat luni, despre aderarea României la spaţiul Schengen pe terestru că lucrează cu MAI în pregătirea reuniunii importante din 22 noiembrie, ea arătând că încurajator, faptul că noul comisar european pentru migraţie şi-a pus ca obiectiv finalizarea acestui proces.
- Austria ar putea renunţa la veto-ul pe Schengen. Decizia ar putea fi luată pe 12 decembrie
- Austria consideră că România și Bulgaria nu sunt pregătite încă să intre terestru în Schengen. Von der...
- Zi importantă pentru aderarea României la Schengen. Se fac presiuni pentru o decizie politică la Consiliul JAI de...
”Tema aderării României la Schengen şi cu frontierele terestre este un obiectiv prioritar pe agenda României şi al MAE. Subiectul s-a regăsit constant în dialogul nostru bilateral, lucrăm împreună cu MAI, suntem în contact permanent nu numai cu colegii din Austria dar şi cu Comisia Europeană şi cu preşedinţia ungară şi cu alte state membre, considerăm că discuţiile evoluează pozitiv. Desigur, o decizie oficială privind aderarea finală la spaţiul Schengen trebuie să treacă printr-o serie de paşi instituţionali obligatorii”, a spus ministrul de Externe, într-o conferinţă de presă.
Luminiţa Odobescu a precizat: ”Suntem optimişti dar lucrăm în continuare în această direcţie şi pot să spun că perspectivele sunt pozitive şi datorită pregătirii României, nu numai în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de aderare, ceea ce am făcut deja, ci şi ceea ce ce am făcut în materie de protecţie a frontierelor externe ale UE, a dialogului constant cu celelalte state”.
Întrebată dacă sunt şanse să intrăm anul acesta în Schengen, Luminiţa Odobescu a subliniat că ”semnalele sunt pozitive dar nu ar vrea să anticipeze aceste discuţii de la Budapesta”. ”Este foarte important să lucrăm în continuare în această direcţie. Este încurajator faptul că noul comisar european pentru migraţie şi-a pus ca obiectiv în mandatul său finalizarea acestui proces”, a arătat Odobescu.