Încă un dosar penal care loveşte în AUR. Călin Georgescu, vizat după declaraţiile care au stârnit controverse inclusiv în partid
Parchetul General s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal care îl vizează pe Călin Georgescu, pentru pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid şi crime de război, precum şi promovarea de idei, concepţii şi doctrine fasciste şi legionare, după declaraţiile acestuia despre Ion Antonescu şi Corneliu Zelea Codreanu.
De Redactia Observator la 08.02.2022, 16:59- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Călin Georgescu, vehiculat a fi propus preşedinte de onoare al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), a declarat, săptămâna trecută, la Antena 3, că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu şi fostul şef al statului Ion Antonescu au făcut "şi fapte bune", subliniind că nu poate să aibă păreri "faţă de martiri".
"Toţi au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul şi, dacă nu spui adevărul, nu ai cum să fii lider. Istoria a fost mistificată şi sunt foarte mulţi oameni fabricaţi, iar puterea a fost luată pe bani în ultima perioadă, în ultimii 30 de ani. Sub acest aspect, referitor la întrebare, trebuie să păstrăm un echilibru. Au fost şi fapte bune şi fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru. Faţă de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră şi rămân în istoria noastră", a spus Călin Georgescu la Antena 3, răspunzând la o întrebare dacă nu se teme să fie izolat când îi numeşte eroi pe Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu.
Potrivit unor oficiali ai Parchetului General, procurorii au deschis un dosar penal in rem în acest caz, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 5 din OUG 31/2002: "Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi".
Cine este Călin Georgescu
- George Simion, fără regrete după incidentul din Parlament: Dacă cineva reacţiona aşa la adresa mea, îl pupam
- AUR contraatacă, după scandalul în care e implicat George Simion: Cere retragerea lui Virgil Popescu din funcția...
- Parchetul General a deschis dosar penal în cazul lui George Simion. Ce pedeapsă riscă liderul AUR
Călin Georgescu a fost propunerea Alianței pentru Unirea Românilor pentru funcția de prim-ministru, la consultările din toamnă cu președintele Klaus Iohannis. Ulterior acesta a fost propus să preia funcţia de preşedinte de onoare al AUR.
Călin Georgescu a fost în perioada 1997-2013 director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. În 2013 a devenit preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma.
A mai fost secretar general în Ministerul Mediului și director al Directiei Organizații Economice Internaționale în Ministerul Afacerilor Externe. În presă, numele său a mai apărut ca reprezentant al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Propunerea ca Georgescu să devină președintele de onoare al AUR a produs o falie în partid, conform Europa Liberă. „Sunt suficiente elemente să renunțăm la această propunere și să nu o trimitem mai departe spre votul Congresului”, a declarat Claudiu Târziu pentru sursa citată. Târziu crede că prezența lui Georgescu în funcția de președinte de onoare ar face „deservicii” AUR.
George Simon precizează pentru Europa Liberă că nu se dezice de Călin Georgescu și că nu se poate da un vot despre acesta în cadrul Biroului Național de Conducere, așa cum afirmase Claudiu Târziu. El spune că doar la Congres se va vedea dacă Georgescu are sprijinul său.
Parchetul General a deschis dosar penal în cazul lui George Simion
Parchetul General anunţă, marţi, că s-a autosesizat şi a deschis dosar penal pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce George Simion l-a agresat pe Virgil Popescu, chiar la tribuna Parlamentului.
”La data de 8 februarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj, prev. de art. 257 alin. 1 şi 2 Cp şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 Cp”, a transmis, marţi, Parchetul General.
Procurorii precizează că dosarul a fost deschis în urma incidentului dn Parlament. ”În fapt, în urma materialelor de presă apărute în ziua de 7.02.2022, s-a reţinut că numitul George Simion, deputat în Parlamentul României, în timpul şedinţei Camerei Deputaţilor din aceeaşi zi s-a deplasat la tribuna plenului Camerei, în timp ce ministrul Energiei îşi susţinea discursul la moţiunea simplă împotriva sa, agresându-l pe acesta”, au mai precizat procurorii. La rândul său, ministrul Virgil Popescu a anunţat că va depune plângere penală şi a cerut Secretariatului General al Camerei Deputaţilor înregistrarea video a momentului.
Potrivit Codului Penal, ultrajul săvârşit prin ameninţare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, plus o treime. Tulburarea ordinii şi liniştii publice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.