Legea pensiilor, dezbătută şi votată în Senat în procedură de urgenţă. După ce s-au certat, PNL şi PSD se laudă acum că au găsit bani pentru majorări
După ce a băgat zâzanie în coaliţie, Legea Pensiilor a ajuns în Parlament. Chiar în aceste momente, au loc dezbateri în comisiile de specialitate. Şi, cel mai probabil, proiectul va trece fără emoţii de votul final după ce PNL şi PSD au ajuns la un compromis. Cele două partide se laudă acum că au găsit fonduri pentru majorări, bani care până mai ieri nu existau.
De Redactia Observator la 14.11.2023, 13:50În urmă cu puţin timp au început dezbaterile pe legea pensiilor în comisiile de specialitate din Senat. Urmează ca la ora 17:00 să avem votul în Plenul Senatului pe această lege extrem de controversată care a stârnit conflicte majore între cele două partide din Coaliţie. Aseară, 13 noiembrie, după 3 ore de şedinţă extrem de tensionată, liderii PSD şi PNL au anunţat că s-ar fi clarificat toate aspectele legate de legea pensiilor.
Ar fi fost clarificate inclusiv aspectele legate de sursa de finanţare pentru că aici au existat tensiuni majore între cele două partide. Iniţial, liderii PNL au spus că nu există bani la bugetul de stat pentru majorarea pensiilor. După discuţiile purtate în coaliţia de guvernare, pare că avem un consens şi pare că au fost găsiţi peste noapte banii necesari.
Impactul bugetar după majorarea pensiilor în medie cu 40% ar fi de 25 de miliarde de lei anul viitor şi de 33 de miliarde de lei în 2025, cel puţin asta spunea Nicolae Ciucă. Liderii PNL speră să acopere măcar o parte din aceşti bani din combaterea evaziunii fiscale şi din digitalizarea ANAF.
După ce s-au certat, PNL şi PSD se laudă acum că au găsit bani pentru majorări
- Care va fi cea mai mică pensie din România din 2024. Ministrul Muncii a anunţat că unele indemnizatii vor creste...
- PSD şi PNL s-au înţeles pe legea pensiilor. Marcel Ciolacu: "Intră în linie dreaptă în Parlament, susţinută...
- Cum ar fi forțat Ciolacu majorarea pensiilor în 2024, în pofida opoziției lui Boloș: "Dacă ar fi făcut...
Senatul va dezbate şi va supune votului, marţi, în comisiile de specialitate şi în plen, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, informează Agerpres. Executivul a aprobat, joi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.
Potrivit proiectului de act normativ, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 ar urma să crească în urma recalculării după noua formulă. Conform proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate - studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică. Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.
Conform proiectului, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că toate aspectele legate de noua lege a pensiilor, inclusiv cel privind sursele de finanţare, au fost clarificate, iar proiectul intră "în linie dreaptă" în Parlament, în urma discuţiilor purtate în cadrul coaliţiei de guvernare.
"Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanţare, au fost clarificate în şedinţa Coaliţiei din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susţinută de întreaga Coaliţie. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul preşedinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ţine de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechităţile eliminate prin recalculare!", a scris Ciolacu pe Facebook.