Antena Meniu Search
x

Video Cum ar fi forțat Ciolacu majorarea pensiilor în 2024, în pofida opoziției lui Boloș: "Dacă ar fi făcut greșeala asta, PNL pleca de la guvernare"

Majorarea pensiilor a aruncat în aer Coaliția. S-a ajuns la un scandal politic fără precedent, cu declaraţii despre păpuşi voodoo și amenințări cu ieșirea de la guvernare. Înainte de alegeri, PSD insistă pentru o majorare a pensiilor în medie cu 40%, doar că liderii PNL spun că nu există bani în buget. După o şedinţă în Coaliţie care a durat aproape 4 ore, preşedintele liberal a lăsat totuşi să se înţeleagă că se vor găsi fonduri. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 13.11.2023, 21:07

Vezi și
  • Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Marcel a reușit să devină un fel de păpușă voodoo în care toată lumea în fiecare zi trebuia să îl înțepe. Eu nu am să îl înțep niciodată pe Marcel Bolos.
  • Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Vă simțiți ca o păpușă voodoo? Unii văd ca am fost poate mai dur... am fost, eu spun, realist.

Surse Observator spun că, deşi public premierul nu l-a taxat pe ministrul de Finanţe, Marcel Ciolacu ar fi amenințat că îl va demite pe Marcel Boloş pentru că a refuzat iniţial să semneze avizul legii care majorează pensiile. 

  • Rareș Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL: Dacă ar fi făcut greșeală asta, PNL pleca de la guvernare. Nu poate să facă Ciolacu ce vrea el, țara asta nu e a lui Ciolacu. Deci nu poate să îl demită Ciolacu că așa vrea el, decât dacă vrea să arunce PNL afară de la guvernare.

Calcule în Coaliție pentru creșterea pensiilor în 2024

Pe acelaşi subiect

Dincolo de înţepăturile politice, în Coalitie se fac în acest moment calcule complicate pentru creşterea veniturilor vârstnicilor în 2024. Un an în care vom avea patru rânduri de alegeri și aproape 5 milioane de pensionari au drept de vot.

  • Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: Liderii PNL susțin ca Guvernul nu își poate permite o majorare a pensiilor de 40%, așa cum propune PSD. Liberalii susțin ca Guvernul își poate asuma în prezent doar indexarea cu rata inflației, adica majorarea pensiilor cu 13,8%.
  • Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Dacă dumneavoastră credeți că trebuie să continuăm cu o pensie medie, repet, medie, de 1.980 lei va anunț că nu se mai poate, este inuman! Nu se poate așa ceva!

Cum vrea Guvernul să adune bani în plus la buget pentru pensii

În lipsa acestor bani, Guvernul speră să acopere majorările de pensii din combaterea evaziunii fiscale și digitalizarea ANAF.

  • Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: Ministrul de Finanțe susține că o majorare a pensiilor în medie de 40% ar duce deficitul peste 6% din PIB în 2025. Marcel Boloș susține că o majorare de 40% a pensiilor ar fi posibilă doar dacă Guvernul ar adopta noi taxe și impozite prin care să colecteze 33 de miliarde de la populație și mediul privat.
  • Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Este un buget consistent, de 30 miliarde impact trebuie o analiză extrem de serioasă. E de datoria Ministrului de Finanțe să semnalizeze orice risc pe care l-am putea avea.

Nouă Lege a pensiilor va ajunge mâine la dezbatere și vot în plenul Senatului. Coaliția și-a propus că proiectul să fie adoptat de Parlament până pe dată de 20 noiembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Cum ar fi forțat Ciolacu majorarea pensiilor în 2024, în pofida opoziției lui Boloș: "Dacă ar fi făcut greșeala asta, PNL pleca de la guvernare"