Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate a fost declarată neconstituţională
Curtea Constituţională a României a stabilit, joi, că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, au precizat, pentru Observator, surse din CCR.
De Cornel Preda la 05.05.2022, 17:57Curtea Constituţională a admis, joi, excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate, au precizat surse din cadrul CCR pentru Observator.
Conform aceloraşi surse, CCR nu a intrat pe formă, ci doar pe fond, adică procedura prin care a fost adoptată legea în Parlament. Curtea Constituţională a apreciat că nu s-au respectat termenele constituţionale pentru adoptarea unui proiect care nu era în procedură de urgenţă. În urma deciziei CCR, pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi reinstaurate. Votul a fost de 6 la 2, în şedinţa Curţii Constituţionale.
Reporterul Observator Larisa Bernaschi transmite că după publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial se va relua plata pensiilor pentru cei peste 800 de foşti parlamentari. Dacă aceştia vor merge în instanţă vor putea primi şi retroactiv banii pe cele 15 luni în care au fost oprite plăţile.
Câteva zeci de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii. Potrivit unor surse parlamentare, CCR ar putea să admită sesizările pe această lege, pe procedură şi să declare neconstituţională abrogarea pensiilor parlamentarilor.
Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate în urmă cu mai bine de un an
Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.
Au fost 357 de voturi pentru, 0 abţineri, 0 voturi împotrivă, 30 de parlamentari prezenţi nu au votat. Iniţiativa a fost adoptată, iar proiectul a mers la preşedintele Klaus Iohannis care l-a promulgat pe 24 februarie 2021.
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan afirma, anul trecut, că atitudinea foştilor parlamentari care au contestat decizia de a le fi suspendate pensiile speciale, dând în judecată secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, este una ruşinoasă.
"Faptul că au fost anulate indemnizaţiile speciale e o dovada de voinţă politică a actualei majorităţi parlamentare. Declaraţii aţi mai avut până acum dar vot concret nu. Aşadar, voinţă a existat, comportamentul celor care au contestat această decizie mi se pare ruşinos", a declarat Turcan.