Video Pensiile speciale blochează pensiile normale: "Nu e o pensie meritată, nu au de ce s-o primească"
Pensiile speciale ale primarilor ar putea bloca mărirea pensiilor normale. Nu sunt bani pentru amândouă pentru ca s-ar depăşi plafonul asumat în faţa Comisiei Europene. Ministrul Muncii îl critică acum pe fostul şef de la Fonduri Europene, Cristian Ghinea, care ar fi negociat în PNRR un procent de majorare prea mic.
Mulţi dintre cei cinci milioane de pensionari din ţară abia rezistă de la o lună la alta, în condiţiile în care pensia medie a ajuns abia la 1.608 de lei.
Dorina Barcari, Asociatia pentru Drepturile Pensionarilor: O persoană singură care acoperă toate cheltuielile, practic nu are de unde cu o pensie medie de 1.600 de lei. Nu are cum sa acopere aceste cheltuieli.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: De la 1 ianuarie 2022, punctul de pensie se majorează cu 10 procente. Adică va ajunge de la 1.442 de lei, la 1.586 de lei. Creşte şi pensia minimă de la 800 la o mie de lei.
Marius Budai, ministrul Muncii: Se lucrează în acest moment la Ministrul Muncii asupra a ceea ce înseamnă acte normative care să stea la baza legii bugetului pe anul următor. Nu va mai fi nicio persoană în România care să încaseze sub o mie de lei.
- Majorarea pensiilor normale, blocată de pensiile primarilor. Surse: PNL vrea să amâne intrarea in vigoare a...
- Lipsesc bani de pensii în 2022, anunţă ministrul Muncii. Marius Budăi: "Statul e obligat să aibă grijă de...
- Raluca Turcan, despre lipsa banilor pentru pensii şi alocaţii: Adevărul va ieşi la iveală în prima şedinţă...
Creşterea pensiilor vine cu scandal
Dar creşterea pensiilor nu vine fără scandal. Ne-am asumat în faţa Comisiei Europene că nu vom cheltui pentru pensii mai mult de 9,4% din PIB. Cu bugetul mai mic decât ar avea nevoie, actualul ministru al Muncii aruncă vina la Cristian Ghinea, fost ministru al fondurilor europene. Acesta ar fi negociat un procent mult prea mic, în condiţiile în care media europeană e de 13% din PIB.
Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene: Comisia europeană a avut o propunere mult mai drastică. Domnul Budăi poate sa mi multumeasca pt ca am negociat dur cu comisia europeana.
De fapt, problema e că banii nu ajung şi pentru mărirea pensiilor normale şi pentru cele speciale. Mai ales că, mii de primari din toată țara ar trebui să primească pensii speciale de la 1 ianuarie. Impactul bugetar e de 600 de milioane de lei.
Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene: Este o sumă enormă pentru bugetul de pensii. Nu e o pensie meritată, nu au de ce s-o primească. Orice fel de creştere a pensiei speciale afectează spaţiul de creştere a pensiei normale.
Dorina Barcari, Asociatia pentru Drepturile Pensionarilor: Nu e un drept câştigat, e o stipendie acordată pentru o justificare. Nedreptatea e ca acesta stipendii au crescut în ultimii 5 ani de 36 de ori. în schimb, salariile şi pensiile au îngheţat.
Trebuie desfiinţate neapărat. Să se dea după contribuţia fiecăruia. Ce au făcut ei în plus pentru oameni ca să merite pensiile alea?
Decizia de a amâna cu jumătate de an sau un an plata pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost discutată în coaliţia PNL-PSD, dar nu s-a bătut nimic în cuie. Pensiile speciale au fost introduse în 2019 şi prorogate în fiecare an. Ba chiar PNL a promis în campania electorală din 2020 că le va desfiinţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰