Vot favorabil în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale. Proiectul trimis preşedintelui pentru promulgare
Camera Deputaţilor şi Senatul reunite în plenul comun de miercuri au votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Comisia pentru statut a adoptat raport de admitere cu amendamente la proiectul PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Singurii parlamentari care s-au abţinut au fost cei de la UDMR. Proiectul va ajunge la Klaus Iohannis pentru promulgare.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Update: Vot favorabil în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale. Au fost 357 de voturi pentru, 0 abţineri, 0 voturi împotrivă, 30 de parlamentari prezenţi nu au votat. Iniţiativa a fost adoptată, iar proiectul va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Update: S-a reluat ședința de plen.
Ciolacu: Cine v-a împiedicat să faceţi dreptate
Marcel Ciolacu, PSD: „Am ajuns în această situaţie pentru că dumneavoastră, Guvernul dumneavoastră aţi emis o OUG prin care aţi îngheţat pensiile, salariile în toată România. Era normal ca orice politician să reacţioneze în acest fel, indiferent de culoare politică, să nu mai avem indemnizaţii speciale, atâta timp cât politica actualei coaliţii e de recesiune. Nu am înţeles de ce nu aţi făcut acest lucru anul trecut, eraţi premier, domnule Orban. Aveaţi majoritate. Nu am înţeles, domnule Barna, de ce până acum împreună cu domnul premier Cîţu nu aţi dat o OUG ca să faceţi dreptate până la capăt. Singurele indemnizaţii speciale pe care nu puteţi să le schimbaţi erau cele ale parlamentarilor. Cine l-a ţinut un an de zile pe domnul Orban să daţi această OUG, să faceţi dreptatea până la capăt? Vă rugăm frumos, astăzi cred că toţi parlamentarii vom vota să renunţăm la aceste pensii speciale şi vă invită pe voi din coaliţia pierzătorilor să mergeţi până la capăt şi să daţi o ordonanţă de urgenţă”.
Ludovic Orban: Trebuie să facem dreptate pentru oameni
„Suntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetăţeanului român, are ocazia să arate că cine împarte nu îşi face parte şi că nu ia partea leului şi că legile trebuie făcute pentru cetăţeni şi nu pentru privilegiaţi şi că nimeni nu are dreptul să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie. În anul 2010, după adoptarea legii pensiilor, nu mai existau decât foarte puţine categorii de pensii speciale. După 2014 au curs pe bandă rulantă acte normative făcute de o majoritate în jurul PSD care a culminat cu nesimţirea ca parlamentarii care trebuie să îi reprezinte pe cetăţeni şi nu pe ei înşişi să voteze pensii speciale. Singurul partid care a votat împotriva introducerii acestor pensii speciale a fost PNL. În rest, voi aţi votat pentru. Nu cu pensii din burtă, fabricate pe ultimele trei luni, cu sporuri inventate din pix pentru toată şefimea, în timp ce oamenii care produc ceva pentru România sunt pedepsiţi să trăiască din pensii pe baza contributivităţii, iar alţi şmecheri au reuşit să vă convingă să votaţi pensii nesimţite.
Astăzi aveţi ocazia să începeţi să vă îndreptaţi domnilor de la PSD. Mă bucur că v-aţi bătut ca într-un concurs de frumuseţe să fie dezbătut proiectul PSD depus în actuala legislatură, dar să ştiţi că şi proiectele PNL şi USR-PLUS depuse în legislatura trecută nici măcar nu l-aţi trimis pentru raport în comisia de statut şi l-aţi pus în sertare. Depinde de capacitatea noastră de a lăsa deoparte demagogia. Noi trebuie să votăm desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari, că nu este corect ca ei să aibă pensii speciale, în timp ce milioane de români trăiesc din pensii bazate pe contributivitate. Azi e primul pas, trebuie să facem ordine în legislaţia pensiilor, trebuie să avem curaj să facem dreptate pentru oameni. Va trebuie să atacăm frontal toată legislaţia în domeniul pensiilor speciale astfel încât să aducem cât mai aproape de principiul contributivităţii tuturor pensiilor speciale din România. Îmi scot pălăria în faţa fiecărui parlamentar care va vota pentru eliminarea pensiilor speciale, nu pentru că acesta a fost ordinul de partid, ci pentru că asta este convingerea fiecăruia”
USR: Astăzi reparăm puţin
Dan Barna, USR: „Astăzi reparăm puţin, dintr-o reparaţie uriaşă de care are nevoie sistemul de pensii din România. Nu mai avem bani de pensii speciale, nu doar că din cauză morală ele nu trebuie să existe. Coaliţia va avea ca obiectiv eliminarea pensiilor speciale. Da, puteţi să protestaţi, sunteţi în Opoziţie, dar măcar aţi înţeles că trebuie eliminate pensiile speciale. Aceasta e politica de guvernare a coaliţiei”.
AUR anunţă că va vota eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
Deputatul AUR George Simion a anunţat că partiul său va vota eliminarea pensiilor speciale.
„Am promis în campanie că vom vota eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Nu avem altă opțiune decât de a vota pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.”
UDMR a anunţat că nu va vota legea
Senatorul UDMR Lorand Turos a anunţat că partidul său nu va vota legea.
„Vă înșelați alegătorii prin eliminarea celei mai mici pensii speciale, fără să le eliminați pe celelalte. Pensiile parlamentarilor reprezintă 1,38% din totalul pensiilor speciale. Am ajuns din nou la un capitol unde demagogia și populismul ating cote uriașe. UDMR a susținut că pensiile speciale trebuie eliminate sau limitate pentru toate categoriile, nu pentru unii sau alții. Considerăm că această eliminare trebuie făcută împreună cu toate celelalte categorii. Toate inițiativele heirupiste de acest gen au fost declarate în trecut neconstituționale de CCR. Trebuie să fim cumpătați și să găsim soluții legale și constituționale. Nu putem asista la decizii politice de fațadă. Parlamentarii UDMR nu vor vota.”
Update: Comisia pentru statut a adoptat, cu majoritate de voturi, raport favorabil cu amendamente admise la propunerea legislativă a PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. În schimb Comisia a adoptat raport de respingere pe iniţiativele cu acelaşi obiect ale PNL şi USR-PLUS.
Amendamentele din raportul de admitere al Comisie pentru statut prevăd următoarele:
„Capitolul XI, alcătuit din articolele 49 şi 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.
De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limita de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, conform raportului favorabil al Comisiei.
Articolele respective abrogate şi anume 49 şi 50 fac referire la dreptul la indemnizaţia pentru limita de vârstă.
Ştire iniţială: Fostul premier a declarat, marţi, că Birourile permanente reunite au decis să trimită către comisia de statut cele trei proiecte de lege privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
"Birourile permanente reunite au decis să trimită către comisia de statut, comisie care urmează să se constituie la primul punct al ordinii de zi a plenului de miercuri, comisia de statut a fost sesizată cu trei proiecte de lege privind desfiinţarea pensiilor speciale pentru parlamentari, un proiect de lege iniţiat de PNL, un proiect iniţiat de USR-PLUS, un proiect de lege iniţiat de PSD.
Am trimis comisiei de statut pentru întocmirea raportului, în măsura în care va fi posibil, deoarece am cerut ca în cadrul plenului constituirea comisiei de statut să fie la primul punct, în măsura în care va fi posibil, dacă după constituirea comisiei de statut comisia de statut poate elabora raportul privitor la cele trei proiecte de lege, noi susţinem introducerea pe ordinea de zi a plenului pentru votul final asupra proiectului de lege de amendare a legii statutului deputaţilor şi senatorilor prin care, practic, se desfiinţează pensiile speciale pentru parlamentari”, a anunţat Orban.
El adaugă că membrii comisiei de statut, comisie care va fi constituită la începutul şedinţei de miercuri, vor putea lucra în paralel cu lucrările plenului reunit.
Liderul USR PLUS Dan Barna anunţa, luni, că eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari va figura pe ordinea de zi a birourilor permanente reunite, urmând să intre în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului cel mai târziu săptămâna viitoare.
„S-a mai discutat despre o temă atât de importantă pentru USR PLUS, dar şi pentru întreaga coaliţie (de guvernare - n.r.), cea legată de pensiile speciale şi, pe termen scurt, pensiile speciale ale parlamentarilor. Va fi pe agenda Biroului Permanent Reunit de mâine dimineaţă (marţi dimineaţă - n.r.), astfel încât miercuri, când va fi şedinţă de plen reunit, sper să avem pe ordinea de zi regulamentul privind deputaţii şi senatorii, astfel încât să votăm, să vedem dacă reuşim miercuri, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, un prim pas necesar, un prim pas promis, o primă obluigaţie morală asumată”, spune liderul USR PLUS Dan Barna.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰