Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR la solicitarea USR şi Forţa Dreptei
Curtea Constituţională va decide, astăzi, soarta pachetului de măsuri fiscale gândit de Guvern pentru a acoperi o parte din deficitul bugetar. În condiţiile în care ţinta de deficit pentru acest an era de 4,4% din Produsul Intern Brut, iar deficitul bugetar este de 5,5%.
De Marius Gîrlaşiu la 18.10.2023, 10:13Curtea Constituţională se va pronunţa astăzi în legătură cu pachetul de măsuri fiscale. E vorba despre acea lege pentru care Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament, la finalul lunii septembrie.
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
E vorba despre acel proiect lege prin care Guvernul a majorat taxele pentru sistemul bancar din România, dar şi pentru marile companii din ţara noastră şi pentru IMM-urile din România, pentru firmele mici. Ne amintim, acea taxă de 1% din cifra de afaceri introdusă atât pentru bănci, cât şi pentru companiile multinaționale, şi de asemenea, majorarea pragurilor pentru IMM-uri.
Majorarea acelor praguri de impozitare pentru firmele mici din ţara noastră. Ne amintim cu toţii, la finalul lunii septembrie, opoziţia nu a adunat numărul necesar de semnături pentru a depune o moţiune de cenzură, însă, USR şi Forţa Dreptei a contestat această lege la Curtea Constituţională. Au invocat fapul că nu exista de fapt nicio urgenţă, atâta vreme cât actuala coaliţie aflată la putere, formată din PSD şi PNL, are o majoritate zdrobitoare în Parlament, 60% din Parlamentul României. Aşa că, nu exista niciun motiv tehnic pentru care Guvernul să apeleze la procedura asumării răspunderii în Parlament.
- FMI mai cere 2 măsuri controversate, pe lângă măsurile fiscale deja adoptate. Ciolacu: "Dacă ne ținem de planul...
- Augustin Zegrean, despre contestaţia la CCR a măsurilor fiscale: Proiectul nu prea corespunde cu Constituţia
- După noile măsuri fiscale, Guvernul plănuiște prima rectificare bugetară din acest an. Măsura ar putea duce la...
- Opoziţia vrea să depună moţiune pentru pachetul de măsuri fiscale. Ce şanse are să se întâmple
Ar fi putut să adopte aceste măsuri, pur şi simplu, prin dezbatere şi vot, printr-o lege normală în Parlamentul României. De asemenea, un alt viciu de neconstituţionalitate invocat în sesizarea la Curtea Constituţională a fost acela că, proiectul pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, modifică dintr-un foc 22 de acte normative, 22 de legi separate.
Aşadar, aşteptăm cu toţii verdictul Curţii Constituţionale în legătură cu acest pachet de măsuri fiscale extrem de important. Ne amintim că, Guvernul şi-a propus ca prin acest pachet de măsuri fiscale să acopere măcar o parte din deficitul bugetar. În condiţiile în care, deja Guvernul României susţine că nu nu ne putem încadra în ţinta de deficit bugetar, de 4,4% din PIB, asumată iniţial în negocierile cu Comisia Europeană. Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul de Finanţe Marcel Boloş spuneau că, la finalul acestui an, deficitul bugetar ar fi undeva la 5,5% din Produsul Intern Brut.