Antena Meniu Search
x

Video FMI mai cere 2 măsuri controversate, pe lângă măsurile fiscale deja adoptate. Ciolacu: "Dacă ne ținem de planul pornit, nu cred că vor trebui alte măsuri"

Megapachetul de taxe nu este suficient pentru a umple gaura de la buget, avertizează FMI! O delegaţie aflată la Bucureşti recomandă reforme mai dure, inclusiv renunţarea la cotele reduse de TVA. În plus, românii care câștigă mai mult ar trebui să dea contribuţii mai mari la stat, adică să fie impozitaţi progresiv. Premierul Ciolacu însă e tranşant. Nu vor fi introduse noi taxe! 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 04.10.2023, 20:06

Vezi și

FMI a transmis un mesaj tranşant: gaura din buget e prea mare, iar reducerea cheltuielilor de la stat e insuficientă. Aşa că recomandă măsuri mai dure. Printre ele, renunţarea la cotele reduse de TVA, de cinci şi nouă la sută. O cotă unică de 19% ar însemna preţuri mai mari cu cel puţin 10 la sută la o serie de produse, inclusiv la alimente.

Românii ar putea plăti impozite mai mari la stat

Jan Kees Martijn, şeful delegaţiei: În pachetul de măsuri fiscale o parte din produse şi servicii au trecut de la un TVA redus, la unul mai mare. Susţinem asta! Şi credem că merită să ne uităm mai departe în acea direcţie. Ar simplifica sistemul. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Pe lângă renunţarea la cotele reduse de TVA, Fondul Monetar Internaţional mai propune ca proprietăţile să fie impozitate în funcţie de valoare, şi nu în funcţie de suprafaţa acestora. O altă recomandare este ca salariile românilor să fie impozitate diferit. Cei care câştigă mai mult să plătească impozite mai mari la stat. O idee sugerată, de altfel, şi de Banca Mondială. 

Pe acelaşi subiect

Jan Kees Martijn, şeful delegaţiei FMI: Impozitarea progresivă e un subiect discutat acum un an și a reieșit ca un prim pas e curățarea sistemului fiscal.

Economiştii critică măsurile propuse de FMI

Specialiştii critică propunerile Fondului Monetar Internaţional care nu s-ar plia pe realitatea românească.

Cristian Păun, analist economic: Nu poţi să impui un impozit progresiv în România în condiţiile în care majoritatea veniturilor sunt cvasi-salariale şi multe dintre ele sunt pe salariul minim.

FMI critică Guvernul pentru taxa pe cifra de afaceri aplicată companiilor mari şi băncilor, dar şi pentru schimbarea peste noapte a taxării. 

Cristian Păun, analist economic: Taxa pe cifra de afaceri este similară creşterii TVA-ului cu 1, 2 procente şi este chiar mai problematică decât creşterea TVA, ajungi să aplici impozit pe cifra de afaceri, de exempu pe accize. 

Ciolacu: "A trecut emoția războiului"

Marcel Ciolacu, premierul Romaniei: Dacă ne ținem de planul pe care deja l-am pornit, nu cred că vor trebui alte măsuri. A trecut emoția războiului. Eu în continuare sunt ferm convins că România, și de această dată, va avea a doua creștere economică din Europa.

Statul s-a pomenit într-o situaţie bugetară proastă din cauza risipei şi a împrumuturilor masive. Gaura este de peste 40 de miliarde de lei, iar, prin pachetul de măsuri fiscale, Guvernul speră să strângă jumătate din necesar. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Statul se împrumută masiv de pe pieţele externe. Datoria publică a ajuns la aproape 165 de miliarde de euro. Altfel spus, statul a îndatorat fiecare român cu peste 8.000 de euro. Așa s-a ajuns ca dobânzile să se tripleze în ultimii ani. De la peste 2 miliarde în 2019, la 6 miliarde lei în 2022. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » FMI mai cere 2 măsuri controversate, pe lângă măsurile fiscale deja adoptate. Ciolacu: "Dacă ne ținem de planul pornit, nu cred că vor trebui alte măsuri"