Antena Meniu Search
x

Video Augustin Zegrean, despre contestaţia la CCR a măsurilor fiscale: Proiectul nu prea corespunde cu Constituţia

După două luni de discuţii şi negocieri, intrarea în vigoare a noilor taxe şi impozite este blocată. Opoziţia a atacat la Curtea Constituţională magapachetul de măsuri fiscale pentru care premierul  şi-a asumat răspunderea. Analiştii spun că demersul este unul politic. Şansele ca judecătorii CCR să întoarcă legile în Parlament sunt minime.

de Redactia Observator

la 29.09.2023, 19:56

Vezi și

Fragmentată, opoziția nu a reuşit să strângă semnăturile necesare pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu. USR şi Forţa Dreptei au refuzat să colaboreze cu AUR şi au preferat să atace la CCR pachetul de măsuri fiscale. Sesizarea este susţinută şi de doi liberali. 

Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR: "Sunt 46 de pagini de articole de neconstituţionalitate. Sunt 13 articole din Constituţie călcate în picioare de Ciolacu." 

George Simion, preşedintele AUR: "Văd că cei de la USR întârzie. Îi aşteptăm de 70 de ore. Nu depun moţiune de cenzură. Dau nişte explicaţii nefireşti, la fel ca ideologia partidului. L-am dat jos pe Florin Vasile Cîţu. Nu văd de ce Marcel de la Buzău ar fi mai cu moţ."  

Cristian Pârvulescu, analist politic: "Vedem o imposibilitate de a construi o opoziţie coerentă la actualul Guvern din cauza prăpastiei ideologice." 

Pe acelaşi subiect

Ce spune fostul şef al CCR despre pachetul de măsuri fiscale

Angajarea răspunderii nu trebuie folosită decât în cazuri extreme, a argumentat Opoziția. Specialiştii întăresc ideea. 

Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR: "Guvernul îşi poate asuma răspunderea pe un proiect de lege. În acest proiect de lege pe care l-au prezentat marţi se modifică vreo 20 de legi, dacă nu mai multe. Ceea ce nu prea corespunde cu Constituţia şi nici cu practica CCR." 

Premierul Ciolacu însă nu pare îngrijorat de demers. 

Marcel Ciolacu, premierul României: "E dreptul lor. Niciodată nu am comentat o decizie a Curţii." 

Cristian Pârvulescu, analist politic: "Cred că nici opoziţia nu crede în acest demers. Îl depune pentru ca au obligaţia să o facă pentru a transmite un mesaj către propriul electorat."

Noile taxe nu vor intra în vigoare decât după verdictul Curții Constituționale. 

Din ianuarie anul viitor, vom da mai mulţi bani pe sucuri, alimente cu zahăr, alcool şi ţigări. Iar cei care vor să-şi cumpere o casă vor plăti mii de euro în plus. Microîntreprinderile vor da statului taxe de trei ori mai mari, iar companiile - impozit de 1% din cifra de afaceri, dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri. Şi băncile vor vărsa mai mulţi bani la buget, 2% din cifra de afaceri. Guvernul se uită şi în propria curte. Plafonează sporurile, desfiinţează posturi, comasează instituţii, taie voucherele de vacanţă şi indemnizaţia de hrană pentru bugetarii care câştigă peste 8.000 de lei.

După aplicarea acestor măsuri, la buget s-ar strânge 100 de miliarde de lei de la privat şi doar 16 miliarde de la stat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » Augustin Zegrean, despre contestaţia la CCR a măsurilor fiscale: Proiectul nu prea corespunde cu Constituţia