Ministerul Apărării, "pregătit" în cazul unui atac chimic din partea Rusiei. Dîncu: "Istoria face paşi tragici înapoi"
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, este de părere că un atac chimic din partea Rusiei este puţin probabil. Acesta susţine că nu este cazul ca populaţia să intre în panică şi afirmă că militarii români sunt "pregătiţi pentru astfel de riscuri".
De Redactia Observator la 24.03.2022, 22:50"Există ameninţarea din partea Rusiei că va folosi arme chimice. Eu cred că este puţin probabil să se folosească asta. (...) În activarea forţei de răspuns a NATO care a început acum câteva săptămâni există atât acel răspuns gradual (...) Posibilităţile unor atacuri chimice sunt luate în scenarii. La noi, Ministerul Apărării, cred că şi Ministerul de Interne, sunt scenarii pentru asemenea situaţii, activarea unui răspuns legat de pregătirea populaţiei. Noi nu am activat în acest moment aceste scenarii din punct de vedere militar”, a afirmat Vasile Dîncu, joi seară, la B1 TV, potrivit news.ro.
Dîncu: Militarii sunt pregătiţi în cazul unui atac chimic al Rusiei
Ministrul Apărării Naţionale a spus că trupele militare sunt pregătite pentru acest fel de riscuri, "dar încă nu a început această pregătire”, menţionând că "un atac chimic ar însemna un atac direct la o ţară NATO" şi este puţin probabil. Dîncu a subliniat că nu este nevoie ca populaţia să intre în panică.
Ministrul Apărării a precizat că în România va mai veni un grup de luptă, subliniind că astfel de grupuri au aproximativ o mie de soldaţi, iar naţiunea-cadru care va răspunde de coordonarea acestui grup este Franţa. Potrivit acestuia, Armata Română reuneşte aproximativ 700.000 de oameni.
- Viitorul relaţiilor României cu NATO şi SUA, în contextul războiului Rusia - Ucraina. Perspectiva Nadiei...
- Garanţii de securitate sporite pentru România în urma summitului NATO. De ce este grupul de luptă ce va fi...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 29 LIVE TEXT. Joe Biden spune că dacă Rusia ar folosi arme chimice în invadarea...
Ministrul Apărării: "O istorie care face paşi tragici înapoi"
Ministrul a afirmat că România are "în perioada de prospecţie şi achiziţie” un program de drone, în care doreşte să fie implicată şi industria românească de apărare. "Ne-am gândit mereu că lucrurile nu pot reveni, că istoria nu face paşi înapoi. N-o să mai spun niciodată că istoria nu face paşi înapoi pentru că vedem că aici avem o istorie care face paşi tragici înapoi”, a mai spus ministrul Apărării, de profesie sociolog.