Antena Meniu Search
x

Video Garanţii de securitate sporite pentru România în urma summitului NATO. De ce este grupul de luptă ce va fi înfiinţat în ţara noastră un câştig

NATO a aprobat astăzi înfiinţarea unor noi grupuri de luptă, unul chiar în România. Este de departe cel mai mare câştig al ţării noastre în urma întâlnirii de astăzi a şefilor de stat la summitul Alianţei.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 24.03.2022, 22:38

Vezi și

Summitul NATO de astăzi a reuşit să ofere garanţii de securitate sporite României şi nu numai. Poate cea mai importantă decizie pentru ţara noastră este aprobarea unui grup de luptă care va fi instalat în România.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat. Am sperat să se realizeze repede şi s-a realizat.  Este acel de grup pentru care Franţa va fi naţiune-cadru.Voi insista în continuare ca flancul estic în NATO trebuie să fie consolidat mai bine.

Ce înseamnă acest grup de luptă şi cât de important e. Practic undeva la 5.000 de militari din ţări membre NATO vor ajunge în România. Alături de ei şi tehnică de luptă. Vor rămâne aici pe termen nedeterminat şi au rolul să intervină în cazul unor escaladări ale conflictului din Ucraina.

Alături de România, grupuri de luptă vor ajunge şi în Bulgaria, Ungaria şi Slovacia. Astfel că tot flancul sud estic, incluzând ţările baltice, va fi consolidat. 

Pe acelaşi subiect

Un alt lucru important hotărât astăzi la Bruxelles este ca toate ţările NATO să investească mai mult în armată.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Trebuie să facem mai mult şi astfel să investim mai mult. Preşedintele Putin a făcut o greşeală mare şi asta a fost să pornească un război împotriva unui stat independent, suveran. A subestimat puterea poporului ucrainean, curajul poporului ucrainean şi a forţelor armate.

O altă problemă a României va fi securitatea la Marea Neagră. Avem aici deja Crimeea la aproape 300 de kilometri dar şi oraşe bombardate de ruşi la aproape 150-200 de kilometri de ţară, în zona Ismail-Cetatea Albă.

Este nevoie de grupări navale permanente de luptă care să staţioneze în apele teritoriale româneşti, în condiţiile în care forţele noastre navale sunt departe de a putea asigura măcar supravegherea şi o prima intervenţie în caz de război.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Garanţii de securitate sporite pentru România în urma summitului NATO. De ce este grupul de luptă ce va fi înfiinţat în ţara noastră un câştig