Antena Meniu Search
x

Video Un atac chimic în Ucraina ar putea obliga NATO să intre în război împotriva Rusiei: ''O ameninţare credibilă''

Un atac chimic în Ucraina ar putea obliga Alianţa să intre în război împotriva Rusiei. Ameninţarea este credibilă, a avertizat Joe Biden la plecarea spre Bruxelles, în timp ce Jens Stoltenberg a vorbit despre consecinţe extrem de grave, fără să intre însă în detalii.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 24.03.2022, 18:28

Vezi și

Ameninţarea unui atac cu arme chimice în Ucraina a dominat discuţiile între cei 30 de lideri ai alianţei, printre care, astăzi, s-a aflat şi Joe Biden. Aliaţii sunt îngrijoraţi de retorica rusă şi se tem că Moscova ar putea crea un pretext pentru a folosi arme chimice în Ucraina. Şi acesta este motivul pentru care au promis ajutor suplimentar inclusiv echipament pentru ca Ucraina să se protejeze împotriva ameninţărilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

O altă măsură discutată şi votată astăzi de aliaţi a fost înfiinţarea a 4 noi unități de luptă care vor ajunge în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia. Fundamental este, şi secretarul Stoltenberg a subliniat asta din nou astăzi, că ajutorul acordat Ucrainei nu implică şi trimiterea de trupe sau aeronave în Ucraina pentru că asta ar duce la o escaladare a conflictului.

Klaus Iohannis, la summitul de la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a mers la Bruxelles însoţit de premierul Nicolae Ciucă şi rămâne acolo pentru că maratonul diplomatic va continuă cu G7 şi Consiliul European. Un astfel de trio diplomatic nu are precedent. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca un summit NATO, G7 şi Consiliul European să aibă loc în aceeaşi zi. Urgenţa nu este dată numai de situaţia de securitate din Europa, dar şi de criza energiei, exacerbată, sigur, de război.

Una dintre propunerile care sunt discutate astăzi şi mâine la Consiliul European este crearea unui task force care să gestioneze achiziţia gazului pentru întreg blocul comunitar. Preţul energiei ar putea fi şi el luat în discuţie, dar este neclar, pentru moment, dacă soluţia va fi lăsată pe seama guvernelor naţionale sau se va opta pentru o soluţie unică europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Un atac chimic în Ucraina ar putea obliga NATO să intre în război împotriva Rusiei: ''O ameninţare credibilă''