Miniştrii USR PLUS şi-au depus demisiile. Moțiunea de cenzură a fost comunicată Guvernului
Criza guvernamentală generată de demiterea ministrului Justiţiei continuă, marţi, fiind anunţate noi acţiuni ale partidelor implicate.
De Redactia Observator la 07.09.2021, 15:21UPDATE: Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion şi-a prezentat bilanţul celor opt luni de mandat şi spune că în această perioadă s-a confruntat cu o luptă similară cu cea împotriva OUG 13, din era PSD.
UPDATE: Ministrul demisionar al Cercetării, Inovării şi Digitalizării Ciprian Teleman a afirmat despre laserul de la Măgurele că are toate motivele să creadă că a fost recuperat timpul şi acest proiect va fi livrat la termen, menţionând că România va face parte din acest consorţiu.
Ciprian Teleman a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, care este situaţia proiectului privind laserul de la Măgurele.
"Am găsit proiectul în curs de deblocare, de reluare a dialogului cu părţile care pot contribui la prezenţa României în acel consorţiu. (...) În acest moment suntem într-o etapă foarte avansată şi până la termenul limită de predare, de încheiere a proiectului, care este martie 2023, România va face parte din acest consorţiu. Avem toate motivele să credem că am recuperat timpul şi vom livra acest proiect la timp”, a declarat Ciprian Teleman.
- Surse: Florin Cîțu, ministru interimar la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cine va prelua...
- OUG pentru aprobarea Programului de investiţii "Anghel Saligny" a fost publicată în Monitorul Oficial: "Este...
- Florin Cîțu, prima reacție după demisiile miniștrilor USR-PLUS: "Declarații au mai dat, să văd demisiile...
UPDATE: Moțiunea de cenzură a fost comunicată Guvernului. Președintele PNL, Ludovic Orban, anunță că va comunica Guvernului moțiunea de cenzură.
Președintele PNL a citat, marți, dintr-o decizie CCR, potrivit căreia „împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilității Opoziției parlamentare de a cenzura și controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”.
Hotărârea CCR precizează că moțiunea de cenzură trebuie citită în termen de 5 zile. „Derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituției. Astăzi (marți – n.r.) voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură”, a spus Ludovic Orban. Acesta a precizat că a primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale inițiatorilor moțiunii de cenzură.
UPDATE: Ministrul demisionar al Economiei, Claudiu Năsui, a declarat la prezentarea bilanţului că astăzi este o zi istorică în istoria României. "Este o zi bună pentru România, o zi în care putem să fim optimişti, o zi care pentru prima dată cred că în 31 de ani de istoria a României, un partid politic spune clar, ferm şi răspicat nu hoţiei, nu corupţiei, nu unui potenţial tun de 50 de miliarde de lei şi spune lucrurile astea nu la nivel retoric, o spune şi la nivelul acţiunii prin a retrage spirjinul guvernului care face lucrul acesta. O zi în care arătăm că se poate face şi politica astfel, o zi pe care speranţa pe care a adus-o USR a adus-o în politică supravieţuieşte, unele linii roşii sunt de netrecut şi nu le-am trecut", a declarat Claudiu Năsui.
UPDATE: A patra şedinţă a Birourilor Permanente Reunite nu a întrunit cvorumul necesar, au fost prezenţi doar un reprezentant al minoritoţilor, doi de AUR, 5 de la USR şi Ludovic Orban. George Simion a declarat la final că este încălcat un drept constituţional.
„Doar nouă dintre cei 26 de membri ai BPR au fost prezenți - cinci de la Camera Deputaților și patru de la Senat. Au lipsit PSD și PNL în integralitate, fără Ludovic Orban. Doar nouă sunt prezenți. Ceilalți țin cu Florin Cîțu și încearcă să blocheze moțiunea. Orban și Dragu au anunțat că vor trimite la Guvern moțiunea de cenzură”, declară George Simion.
Calendarul e descris, spune copreședintele AUR, de textul Constituției și de regulamentul celor două camere. Se citește în maximum cinci zile de la depunere și la trei zile se votează. „Avem tot dreptul din lume să ne susținem moțiunea. Acest drept nu ne va fi încălcat, orice tertip încearcă ei și orice absențe au în BPR. Nu e posibil așa ceva. Deja e a patra ședința la care lipsesc”, conchide Simion.
UPDATE: Cătălin Drulă, la bilanţul de la Ministerul Transportului: "Da, Florine, s-a terminat. Te agăţi de putere, dar România nu te mai vrea", a declarat ministrul demisionar al Transportului la final de mandat.
"În această dimineaţă mi-am depus demisia. Plec astăzi de la un minister la care am muncit zi şi noapte cu pasiune pentru infrastructura României. Plec din cauza unui premier iresponsabil şi incapabil să înţeleagă ce înseamnă conducerea unui guvern. Un premier despre care am spus odată că este un zombi politic şi care nu înţelege că este terminat politic. Da, Florine, s-a terminat. Te agăţi de putere, dar România nu te mai vrea", a susţinut Cătălin Drulă.
UPDATE: Ioana Mihăilă, ministrul demisionar al Sănătății, a declarat la prezentarea bilanţului de la Ministerul Sănătăţii că "faptul că astăzi vorbim de lipsa de resurse și neplata salariilor din centrele de vaccinare se datorează exclusiv iresponsabilității premierului Cîțu".
"Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în disputa politică și fac apel la responsabilitate. Domnul premier Cîțu a spus că nu înțelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiți de 2-3 luni, deși știa din aprilie că banii alocați MS sunt insuficienți.
Într-o adresă din 28 aprilie i-am prezentat situația financiară – că nu sunt suficienți bani pentru centrele de vaccinare, pentru programele de sănătate. În privința salariilor personalului medical, i-am atras atenția că numărul de medici și asistenți a crescut", a declarat Mihăilă.
UPDATE: La scurt timp după ce şi-au depus demisiile, Dan Barna a scris pe pagina sa de Facebook că a făcut ceea ce a spus. "În această dimineaţă am făcut ceea ce am anunţat. Am înregistrat şi depus demisiile, împreună cu miniştrii USR PLUS, la cabinetul premierului. Mergem mai departe", a afirmat, într-o postare pe Facebook, Dan Barna.
UPDATE: “Suntem încă miniştri până apare în Monitorul Oficial”, au declarat miniştrii USR PLUS după ce şi-au depus demisiile. Acum fiecare se va îndrepta spre ministerul pe care l-a condus pentru a-şi prezenta bilanţul.
UPDATE: În jurul orei 9.00, miniştrii USR PLUS au început să sosească la Palatul Victoria pentru a-şi depune demisiile. Prima sosită a fost Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii. A urmat Dan Barna, Claudiu Năsui şi Cristian Ghinea. La 9.15 aceştia şi-au depus demisiile. Premierul Florin Cîţu nu se află la sediul Guvernului.
După ce demisiile vor fi înregistrate, premierul Florin Cîțu va trebui să numească miniștri interimari care să preia portofoliile rămase libere. Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seara că își depun mandatele, după o ședință internă în care au stabilit că nu mai pot rămâne în Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu.
USR PLUS se afla în Guvern cu șase mandate: Dan Barna – vicepremier, Claudiu Iulius Gavril Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății, Cristian Ghinea - ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ciprian Sergiu Teleman - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ministrul Justiției, Stelian Ion a fost remaniat înainte de anunțul demisiilor.
Ştire iniţială: La ora 09.00, miniştrii USR PLUS îşi vor depune demisiile, pe care le-au scris încă de luni seară. De la ora 11.00, are loc a patra şedinţă a Birourilor Permanente Reunite pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR, după ce, în primele trei, fie nu s-a întrunit cvorumul, fie au existat discuţii de procedură şi de legalitate a moţiunii.
Marţi după-amiază, Dan Barna se întâlneşte cu preşedintele Klaus Iohannis, la invitaţia acestuia. USR PLUS a anunţat că, la ora 9:00, vicepremierul Dan Barna şi miniştrii formaţiunii vor merge la Guvern pentru a-şi depune demisiile anunţate încă de luni seară.
A patra şedinţă a Birourilor Permanente Reunite
Ulterior, Ioana Mihăilă, Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Ciprian Teleman, Claudiu Năsui şi Stelian Ion îşi vor prezenta bilanţul activităţii. În paralel, USR PLUS merge mai departe cu moţiunea de cenzură pe care a depus-o împotriva Guvernului Cîţu împreună cu AUR.
De la ora 11.00, este programată cea de-a patra şedinţă a Birourilor Permanente Reunite, în încercarea de a stabili un calendar pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.
În primele trei şedinţe, fie nu s-a întrunit cvorumul, fie au existat discuţii legate de procedură şi de legalitate a moţiunii.
Înaintea şedinţei de luni, PNL a depus un document prin care a contestat autenticitatea semnăturilor pentru moţiune, acuzând că mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate.
De asemenea, tot marţi, co-preşedintele USR PLUS, Dan Barna, a anunţat că va paticipa la o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, la invitaţia acestuia.
Barna susţine că va transmite ”neechivoc” preşedintelui solicitarea de a continua guvernarea împreună cu PNL şi UDMR, dar cu un alt premier.
Criza guvernamentală a fost generată, în 1 septembrie, de revocarea din funcţie a ministrului Justiţiei Stelian Ion. Premierul a motivat decizia prin refuzul ministrului Justiţiei de a aviza Programul de investiţii Anghel Saligny, văzut de Guvern şi PNL ca un program de dezvoltare locală, dar considerat de către USR PLUS ca o ”hoţie”, un program prin care premierul ”cumpără” voturi în lupta internă şi partid.
Proiectul de investiţii a fost aprobat ulterior, iar luni seară OUG a fost publicată în Monitorul Oficial.