Antena Meniu Search
x

Surse: Florin Cîțu, ministru interimar la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cine va prelua Transporturile, Justiția și Sănătatea

Florin Cîțu va fi ministru interimar la Ministerul Fondurilor Europene, Virgil Popescu la Ministerul Economiei, Dan Vîlceanu va prelua portofoliul de la Ministerul Transporturilor, urmând ca Sorin Cîmpeanu să preia Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Attila-Zoltán Cseke va fi ministru interimar la Ministerul Sănătății, iar Lucian Bode la Justiție, au stabilit reprezentanții PNL, luni seara, la Vila Lac, potrivit surselor Observator. Perioada maximă a interimatului este de 45 de zile.

de Redactia Observator

la 07.09.2021, 00:04

Premierul Florin Citu
Florin Cîțu, premierul României - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta (arhivă)

OUG pentru aprobarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny” a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial nr r. 849/6.IX.2021. ”Având în vedere obligaţiile statului de a garanta şi de a asigura cadrul legislativ pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor (...)  ţinând cont că prin Programul de guvernare Guvernul României îşi asumă modernizarea comunităţilor locale prin realizarea de investiţii în infrastructura locală, drumuri judeţene şi locale, infrastructura de apă şi canalizare, staţii de epurare a apei, extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale etc., este imperios necesară susţinerea realizării obiectivelor de investiţii care permit asigurarea în cel mai scurt timp a unor servicii esenţiale pentru creşterea calităţii vieţii în toate localităţile din România, punându-se mai mult accent, în conformitate cu obligaţiile prevăzute în legislaţia internă şi europeană, pe apă şi canal, drumuri şi reţele de gaze”, se arată în document.  

”Consecinţa negativă pe care o poate avea neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă este faptul că unele dintre serviciile esenţiale pe care statul şi unităţile administrativ-teritoriale trebuie să le asigure tuturor cetăţenilor nu pot fi oferite la standarde de calitate şi siguranţă sau nu pot fi oferite deloc în anumite zone izolate, atrăgând afectarea stării de sănătate a populaţiei, a condiţiilor de trai, precum şi depopularea comunităţilor subdezvoltate, fiind necesară o abordare integrată, strategică la nivel naţional în asigurarea finanţării de către stat, prin administraţia publică locală, a unor proiecte prioritare care conduc la îmbunătăţirea condiţiilor de trai prin asigurarea serviciilor publice elementare, de bază, în acord cu nevoile beneficiarilor programului. O altă consecinţă negativă o reprezintă faptul că neadoptarea unor măsuri de finanţare a obiectivelor de investiţii din categoria alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, precum şi sisteme de canalizare şi staţii de epurare ar conduce la imposibilitatea României de a închide procedura de infringement într-un termen rezonabil”, se mai arată în OUG.  

Valoarea programului derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în perioada 2021—2028 este de 50.000.000 mii lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale. Programul Anghel Saligny – PNDL 3 a stat la baza crizei guvernamentale actuale care a dus la depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvrnului Cîţu şi la retragerea miniştrilor USR PLUS din Guvern.  

Florin Cîțu, prima reacție după demisiile miniștrilor USR-PLUS: "Declarații au mai dat, să văd demisiile scrise și apoi vorbim"

Pe acelaşi subiect

"Deci, până la urmă și-au dat demisia? Asta îmi spuneți... Era normal ca în momentul când depui o moțiune alături de AUR să-ți dai demisia din Guvern. Eu nu am văzut nimic, haideți să vedem întâi documentele și discutăm. Să vedem documentele întâi, dar eu cred că răul pentru România a fost făcut atunci când s-au asociat cu AUR. Acela este cel mai mare rău", a fost de părere premierul.

"Avem de aprobat ordonanţa de urgenţă care compensează o parte din facturile românilor, suntem încă în pandemie, avem de gestionat această situaţie cum să fii ministru al Sănătăţii şi să pleci în mijlocul pandemiei? Cum să conduci alte ministere şi să laşi ţara fără guvern în acest moment şi să te asociezi cu AUR?", a mai declarat Cîţu, referindu-se la retragerea miniştrilor USR-PLUS din Guvern. Întrebat dacă mai există loc de împăcare, Florin Cîţu a răspuns: "noi vrem să guvernăm România și trebuie să guvernăm România, nu este vorba de împăcare, este vorba de interesele românilor și aici s-au comportat, din punctul meu de vedere, ca niște copii răsfățați".

Dan Barna, flancat de colegi: "Nu se mai poate așa!"

Miniştrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile în această seară, pe fondul crizei politice stârnite de revocarea ministrului Justiţiei Stelian Ion. Președintele USR, Dan Barna, a fost cel care a făcut anunțul, cu toți colegii alături. "Florin Cîțu a dinamitat conștient această coaliție. Miniștrii USR-PLUS se retrag din cabinet. Ne prezentăm demisiile", a declarat acesta.

"Bună ziua România. Am spus românilor privindu-i în ochi că vom fi un partid altfel. Și am fost un partid altfel. Nu am ezitat să vorbim atunci când ne-ar fi fost mai comod să tăcem. Nu ne-am ezitat să ne asumăm o guvernarea grea. În aceste opt luni de zile, am adus în administrație oameni onești, oameni competenți, oameni a căror performanță a arătat că se poate acum, nu în România de peste 20 de ani. [...] Am rămas pe poziții. Dar văzând ce s-a întâmplat astăzi am decis că nu mai putem merge cu un premier care guvernează fără un minim de respect. Este legitimă lupta internă, dar când este folosită pentru a risipi resursele către primari, e un lucru pe care l-am spus și nu putem să mergem mai departe. Nu se mai poate așa! Aceasta este politica din România. Florin Cîțu a dinamitat conștient această coaliție. Miniștrii USR-PLUS se retrag din cabinet. Ne prezentăm demisiile", a anunțat Dan Barna.

Dan Barna a sosit la declaraţii în aplauzele membrilor de partid, miniştri şi parlamentari

"Trebuie să folosim planul B, pentru că planul A era moţiunea de cenzură. Sunt două variante, fie PNL acceptă că USR-PLUS este un partener serios pentru dezvoltare şi mergem mai departe cu un nou premier. Fie PNL merge pe varianta USL, alături de PSD. Este o decizie grea pe care niciunul dintre noi nu am luat-o uşor, dar este un mesaj de care România avea nevoie. După 30 de ani trebuia să vină un moment în România în care un partid să spună aşa nu se mai poate", a explicat Dan Barna.

Demisiile miniștrilor USR PLUS vor fi, marți la prima oră, pe masa premierului.

USR PLUS se afla în Guvern cu șase mandate: Dan Barna – vicepremier, Claudiu Iulius Gavril Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ioana Mihăilă – ministrul Sănătății, Cristian Ghinea - ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ciprian Sergiu Teleman - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

De la ce a pornit scandalul în coaliţia de guvernare

Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei de premierul Florin Cîţu, care a precizat că a informat coaliţia în legătură cu această decizie, pe care şi-o asumă. Revocarea a fost determinată de disputa privind avizul pentru Programul Anghel Saligny, destinat comunităţilor locale, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Locul său a fost luat cu mandat de interimat de Lucian Bode, care a doua zi de la numire a avizat programul "Anghel Saligny", după discuţiile cu specialiştii din minister şi înlocuirea unuia dintre aceştia, precum a suspendat şi numirea şefilor de parchete. 

USR PLUS a ameninţat cu moţiunea de cenzură împotriva Guvernului dacă PNDL-3 este trecut prin ordonanţă de urgenţă, iar ulterior au şi depus actul împreună cu cei de la AUR: "Pentru ca România să trăiască, este nevoie ca Florin Cîţu să plece''

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au fost convocate până acum de trei ori, vineri seara, sâmbătă şi luni, însă de fiecare dată moţiunea de cenzură nu a putut fi dezbătută din lipsă de cvorum.

La şedinţa de luni, reprezentanţii PNL au introdus pe ordinea de zi şi o cerere pentru înfiinţarea unei comisii care să analizeze validitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură, moment la care reprezentanţii PSD au părăsit şedinţa. Cererea pentru analizarea semnăturilor a fost respinsă la vot, cu 9 voturi pentru, 7 împotrivă şi 2 abţineri, dintre care una chiar a preşedintelul PNL Ludovic Orban, care a explicat că nu poate accepta "o propunere care nu are bază regulamentară şi constituţională, care amână demersul cu două săptămâni şi care trimite la analiză către o comisie care nu are competenţe în acest sens", pentru care nu a votat împotrivă doar pentru că fusese iniţiată de un coleg de-ai săi.

O nouă şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere a fost convocată pentru marţi. Indiferent de ceea ce se întâmplă acolo, Ludovic Orban va informa Guvernul despre depunerea unei moţiuni de cenzură, care în termen de cinci zile va fi dezbătută în Parlament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Surse: Florin Cîțu, ministru interimar la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Cine va prelua Transporturile, Justiția și Sănătatea