Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban va comunica Guvernului moţiunea de cenzură: "Împiedicarea prezentării sau refuzul de a dezbate o moţiune sunt contrare Constituţiei"

A patra şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere nu a întrunit cvorum pentru a fi comunicată moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat la finalul BPR că derularea calendarului moţiunii este obligatoriu. Drept urmare, moțiunea de cenzură a fost comunicată Guvernului.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 07.09.2021, 13:22

Ludovic Orban, preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor
Ludovic Orban, preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor

Ludovic Orban a vorbit la ieşirea din BPR despre o decizie a Curţii Constituţionale din 2010 care a stabilit că derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatoriu, pentru că altfel este încălcată Constituţia României şi dreptul Opoziţiei de a sancţiona comportamentul Guvernului. "În octombrie 2010 a fost declanşat un conflict ca urmare a nedezbaterii unei moţiuni de cenzură. Asupra conflictului din Guvern şi Parlament, în cursul motivării, Curtea Constituţională a spus că împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei", a declarat Ludovic Orban.

Care sunt următorii paşi în privinţa moţiunii de cenzură

Ludovic Orban a mai spus că a primit la cabinet toate semnăturile în original şi că nu există retrageri, astfel că au fost întrunite condiţiile depunerii acesteia. 

"Astăzi voi comunica Guvernului moţiunea de cenzură. Am primit la cabinet toate semnăturile în original şi nu există nicio cerere de retragere a niciuneia dintre semnături. 

Pe acelaşi subiect

Voi mai încerca după comunicarea Guvenrului un BPR pentru a stabili calendarul moţiunii. După care vom lua decizii în consecinţă", a explicat Ludovic Orban.

Anca Dragu, preşedinta Senatului, despre circuitul moţiunii de cenzură

Anca Dragu îşi exprimase anterior şedinţei BPR şocul cu privire la situaţia creată de PNL şi PSD, care ar bloca astfel circuitul moţiunii de cenzură.

"Avem o obligaţie legală de a pune în circuit moţiunea de cenzură.

Sunt şocată de această situaţie în care colegii de la PNL şi PSD găsesc de cuviinţă să blocheze un drept constituţional.

Aşteptările noastre sunt ca PNL şi PSD să înţeleagă să dea curs moţiunii de cenzură", a mai declarat Anca Dragu.

Patru şedinţe ale BPR fără cvorum

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au fost convocate până acum de trei ori, vineri searasâmbătă şi luni, însă de fiecare dată moţiunea de cenzură nu a putut fi dezbătută din lipsă de cvorum.

La şedinţa de luni, reprezentanţii PNL au introdus pe ordinea de zi şi o cerere pentru înfiinţarea unei comisii care să analizeze validitatea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură, moment la care reprezentanţii PSD au părăsit şedinţa. Cererea pentru analizarea semnăturilor a fost respinsă la vot, cu 9 voturi pentru, 7 împotrivă şi 2 abţineri, dintre care una chiar a preşedintelul PNL Ludovic Orban, care a explicat că nu poate accepta "o propunere care nu are bază regulamentară şi constituţională, care amână demersul cu două săptămâni şi care trimite la analiză către o comisie care nu are competenţe în acest sens", pentru care nu a votat împotrivă doar pentru că fusese iniţiată de un coleg de-ai săi.

O nouă şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere a fost convocată pentru marţi. Indiferent de ceea ce se întâmplă acolo, Ludovic Orban va informa Guvernul despre depunerea unei moţiuni de cenzură, care în termen de cinci zile va fi dezbătută în Parlament. Nici această a patra şedinţă nu a avut cvorum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban va comunica Guvernului moţiunea de cenzură: "Împiedicarea prezentării sau refuzul de a dezbate o moţiune sunt contrare Constituţiei"