Antena LIVE

Curs valutar

Modificarea Codului Fiscal, în primă lectură în Guvern. Ciucă: Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică cât şi protejarea locurilor de muncă

Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal intră, miercuri, în primă lectură în Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a declarat în şedinţă că este foarte clar că avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate.

De la 06.07.2022, 10:53
WhatsApp
Modificarea Codului Fiscal, în primă lectură în Guvern. Ciucă: Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică cât şi protejarea locurilor de muncă Facebook

”În ultima perioadă de timp am desfăşurat o serie întreagă de întâlniri, atât cu mediul de afaceri, mediul asociativ, am avut întâlnirea tripartidă cu patronatele, sindicatele şi reprezentanţii mediului de afaceri. Au fost întâlniri foarte bune în care am reuşit să analizăm subiectele care preocupă atât Guvernul cât şi structurile pe care le-am nominalizat”, a spus premierul.

El a continuat: ”Este foarte clar că avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate şi implementate în conformitate cu realitatea pe care o trăim. Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică cât şi protejarea locurilor de muncă şi angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri şi dezvoltării economice, într-un cadru fiscal cât se poate de agregat la nevoile şi situaţia curentă”, a spus şeful Executivului.

Premierul a anunţat că astăzi, în şedinţa de Guvern, va fi în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează codul fiscal”, a spus premierul.

Reducere de 15% din impozitul pe salariu pentru tinerii până la 26 de ani

Pe acelaşi subiect

Ministrul de Finanţe a afirmat că ”proiectul prevede o serie de ajustări ale Codului Fiscal, care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România, în PNRR, în programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării armatei române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale, în contextul războiului din Ucraina.

”Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede pe de o parte protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi au veniturile de până în 4.500 de lei, şi în acest scop avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au în întreţinere alte persoane, inclusiv copii”, a spus el.

Adrian Câciu a precizat că, pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, ca titlu de noutate, se introduce o reducere de 15% din impozit pentru a creşte şi gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde există un şomaj de natură structurală dar şi pentru angajaţii care au copii, în orice formă de învăţământ, pentru a încuraja trimiterea la şcoală şi evitarea abandonului şcolar.

”Pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei”, a arătat el.

Ministrul de Finanţe a menţionat că, ”în contrapondere, în proiectul de Ordonanţă există o serie de ajustări, pe partea de capital şi companii care în fapt nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilităţi, reconsersia unor facilităţi acordate în anumite zone, care şi-au atins deja elementul de potenţial în anii care au trecut. În acest moment, sunt solicitate a fi eliminate şi de către Comisia Europeană şi în PNRR, dar şi de către o foarte mare parte a mediului de afaceri”, a spus ministrul Finanţelor.

Premierul Nicolae Ciucă l-a întrerupt, afirmând că ”el nu le-ar zice eliminarea de facilităţi ci eliminarea de excepţii, pentru că parte dintre ele sunt excepţii.

”Ne-am angajat prin PNRR şi prin întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii organismelor internaţionale ca aceste excepţii să fie eliminate şi să ajungem la o aplicare unitară în domniul fiscal”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă. 

Adrian Câciu a mai spus că ”în această echilibrare şi ajustare fiscală, au în vedere şi o reconversie economică în sensul de a rămâne într-o zonă în care încurajează dezvoltarea economică”.

Modificări discutate cu FMI

”Dau un exemplu, extinderea facilităţii de profit reinvestit de către companii, ccătre companiile care dezvoltă noi capacităţi de producţie, de procesare sau retehlogizare a liniilor pe care le au, iar pe cealaltă parte componenta de microîntreprinderi care are un procent cantitativ mare din economia României, conducem această facilitate către zona productivă de valoarea adăugată ridicată şi mai ales către zona de ocupare, astfel încât facilitatea să fie adresată antreprenorilor şi companiilor care au cel puţin un angajat”, a afirmat Câciu.

El a precizat că sunt elemente care au fost discutate şi cu FMI. ”La baza acestor modificări sunt două studii de la Fondul Monetar Internaţional, unul de la Banca Mondială şi unul al Comisiei Europene, privind recomandări adresate României în ceea ce înseamnă consolidarea fiscală”, a spus el.

Ministrul de Finanţe a precizat că, dincolo de această Ordonanţă, nu renunţă la efortul cel mai important, de consolidare fiscală din perspectiva colectării, digitalizării instituţiilor, astfel încât să ajungem la un grad de conformare voluntară, în orizontul anului 2024, de 95%.

”Practic efortul statului va veni în contrapondere cu efortul pe care îl cerem contribuabililor”, a mai spus Câciu.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, la rândul lui, despre angajamentul privind digitalizarea ANAF. ”Este un proiect pe care l-am început şi care trebuie finalizat, coordonat cu celelalte instrumente care să sprijine o colectare mai eficientă la bugetul de stat.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nicolae ciuca premier romania sedinta guvern
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025