Antena Meniu Search
x

Cine sunt românii care vor plăti impozit pe venit zero. Familiile vor primi 100 de lei în plus pentru fiecare copil

Statul dă cu o mână şi cu alta ia. În căutare de resurse la buget, Coaliţia a decis miercuri seara câţi bani să ia din buzunarele noastre. Vor fi aşadar taxe şi impozite mai mari. Efectul noilor grile de impozitare? Statul ar încasa  500 de milioane de euro doar în 2022.

de Redactia Observator

la 30.06.2022, 16:01

Vezi și

În primul rând taxe mai mari pe vicii.  Accizele la ţigări urmează să crească de la 1 august cu 10%, iar asta înseamnă că fumătorii vor plăti cu 60 de bani în plus pe pachetul de ţigări. Mai mulţi bani vor scoate din buzunar şi cei care vor să cumpere alcool, 6 bani în plus pe litru. 

Vom plăti mai mult şi pentru ieşirile în oraş, comenzile de mâncare sau vacanţele în ţară. TVA-ul din domeniul HoReCa urmează să crească de la 5 la 9%. Iar la băuturile care conţin zahăr, intră aici şi berea fără alcool, taxa pe valoare adăugată va ajunge la 19%. Şi cei care cumpără sau vând locuinţe ar urma să plătească taxe şi impozite mai mari de anul viitor. TVA-ul de 5% rămâne doar pentru locuinţele de până în 600 de mii de lei şi 80 de metri pătraţi utili. 

Familiile cu mai mulţi copii vor primi 100 de lei de copil

Vor fi însă şi câteva beneficii, în special pentru tineri şi familiile cu mai mulţi copii, cu salarii de până în 4.500 de lei. Tinerii până în 26 de ani vor beneficia de deduceri fiscale de 15% din impozitul pe venit. Iar familiile cu mai mulţi copii vor primi 100 de lei de copil, iar de la 4 copii în sus impozitul pe venit va fi zero. 

Pe acelaşi subiect

Modificări vor fi şi în ceea ce privește contractele part-time. Contribuțiile pentru astfel de contracte vor fi plătite la nivelul salariului minim, dacă angajatul are un singur contract. Odată ce toate aceste măsuri vor fi adoptate, statul ar urma să încaseze doar anul acesta un plus de 500 de milioane de euro.

Accize:

  • 1 august: Acciza la ţigări(+10%): 60 bani/pachet 
  • 1 ianuarie: Acciza la alcool (+20%): 6 bani/litru

TVA:

  • HoReCa  +9%
  • Băuturi cu zahăr +19%
  • Locuințe +5%  (până în 600.000 lei şi 80mp2 utili)

Măsuri fiscale decise în Coaliţie - Deduceri: 

  • Persoanele cu salarii de până în 4.500 lei brut 
  • Tinerii până în 26 de ani: 15% din impozitul pe venit, valoare maximă 383 lei 
  • Familiile care au copii: 100 lei/copil 

Măsuri fiscale decise în Coaliţie - Contracte part-time:

  • Contribuţii la nivelul salariului minim pentru contractele part-time
  • Excepţii: elevii, studenţii, pensionarii

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cine sunt românii care vor plăti impozit pe venit zero. Familiile vor primi 100 de lei în plus pentru fiecare copil