Video Guvernul adaugă taxa de 1% din cifra de afaceri în "meniul" restaurantelor. Ultimele idei de modificare a Codului Fiscal
Mesele la restaurant ne vor costa mai mult. Asta din cauză că statul vrea să să-i taxeze mai aspru pe patronii de localuri. Aceştia vor avea de plătit un impozit de 1% din cifra de afaceri, pe lângă TVA-ul care creşte la 9%. Nu sunt singurele scumpiri anunţate. Coaliţia de Guvernare speră astfel să adune, până la finalul lui 2023, peste 15 miliarde de lei în plus la buget.
De la 1 august, restaurantele vor plăti un impozit mai mare către stat, 1% din cifra de afaceri. Iar de anul viitor TVA-ul în toată industria Horeca va urca de la 5 la 9 la sută. Creşterile vor fi decontate...de clienţi, în nota de plată. Şi asta după un an în care preţurile au crescut deja cu cel puţin 20%.
Adrian Măniuţiu, analist economic: Este afectat cetăţeanul de rând. De orice formă de creştere de taxă. Şi important e ca acest lucru să fie compensat de o creştere economică care, în timp, să permită o creştere a venitului şi a nivelului de trai.
Daniel Mischie, patron restaurant: Impozitul va fi de două sau până la de 5 ori mai mare, depinde de mărimea fiecărei unităţi. Astăzi, restaurantele de abia îşi pot permite să plătească impozitul existent. În momentul în care îţi vine o taxă de 3-4 ori mai mare, va fi de 3-4 ori mai greu, aproape imposibil să-l plăteşti.
Adrian Măniuţiu, analist economic: Planurile de afaceri pt această perioadă, planurile de costuri, fluxurile de numerar, totul e calculat. Nu poţi să vii şi să spui: de mâine situaţia e alta. Practic, schimbi regulile în timpul jocului.
- Veste importantă pentru români. Ciucă: "Vom aproba suspendarea plăţii ratelor bancare pentru 9 luni". Ce alte...
- Locul unde te relaxezi ca pe vremuri: cu vată pe băţ, cireșe din livadă sau televizor cu tub şi mileul de deasupra
- Criză de personal fără precedent în HoReCa. Patronii, nevoiţi să-şi suflece mânecile: ''Sunt învăţaţi să...
Şi camerele la hotel vor fi mai scumpe de anul viitor
Patronii se tem că după doi ani de pandemie, vor rămâne din nou fără clienţi.
Daniel Mischie, patron restaurant: Horeca ar fi avut nevoie de mai mult ajutor din partea Guvernului, decât de o creştere a nivelului de taxare.
Tot de anul viitor se vor implementa alte măsuri, prin care guvernul înceracă să facă rost de bani la buget: 19% TVA la băuturile care conţin zahăr, dar şi impozite mai mari pe tranzacţii imobiliare şi pe proprietăţi. În schimb, în nici o lună, de la 1 august, viciile se vor plăti scump: cresc accizele la ţigări şi băuturi alcoolice, iar impozitele pe piaţa jocurilor de noroc ating 40%. Din aceste măsuri, statul estimează că va câştiga în plus 2,2 miliarde de lei.
Adrian Benţa, analist fiscal: Intrarea în vigoare mai devreme a unor prevederi ce taxează suplimentar este generată de deficitul foarte mare al bugetului de stat. Cu cât taxezi şi încasezi mai repede la buget, ai şanse să mai găseşti surse de finanţare şi să mai diminuezi tendinţa de creştere a deficitului bugetar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰