Antena LIVE

Nicuşor Dan: PUZ-urile de sector, o corupţie de miliarde de euro. În Berceni, oamenii nu au trotuare, blocurile construite "unele într-altele"

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a atras atenţia asupra blocajului de trafic cu care se confruntă locuitorii din zona fostelor sere Berceni, unde oamenii nu au "nici trotuare" pe care să meargă, iar blocurile sunt construite "unele într-altele", relatează Agerpres. 

De la 28.03.2024, 12:50
Nicuşor Dan: PUZ-urile de sector, o corupţie de miliarde de euro. În Berceni, oamenii nu au trotuare, blocurile construite "unele într-altele" Agerpresfoto

Totodată, el susţine că adoptarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru cele şase sectoare ale Capitalei, în timpul administraţiei anterioare, a reprezentat "o afacere de corupţie de câteva miliarde de euro". În cadrul unei conferinţe de presă susţinută, joi dimineaţă, în zona fostelor sere Berceni, edilul general a declarat că în prezent PUZ-urile sectoarelor 1, 3, 5 şi 6 sunt anulate definitiv, iar cele ale sectoarelor 2 şi 4 au fost suspendate, din nou.

Nicuşor Dan: PUZ-urile de sector, o afacere de corupţie de miliarde de euro

"Printr-o decizie pe care Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat-o luni, s-a reactivat suspendarea PUZ Sector 4. Noi am avut şase PUZ-uri de sector, câte unul pentru fiecare sector. În momentul acesta avem anulate definitiv PUZ-urile de la sectoarele 1, 3, 5 şi 6, iar cele de la sectoarele 2 şi 4, începând de luni, sunt din nou suspendate, amândouă. Este cea mai mare afacere de corupţie a administraţiei PSD 2016-2020. Adică, Parcul Verdi este o afacere de corupţie de 10-20 de milioane de euro. Această afacere de corupţie - PUZ-urile de sector - este o afacere de corupţie de câteva miliarde de euro. Adică PUZ-urile de la sectoarele 3, 4, 5, 6 au adus foloase necuvenite de câteva sute de milioane de euro, iar cele de la sectoarele 1 şi 2, foloase necuvenite de miliarde de euro, pentru că sunt zonele de nord", a spus Nicuşor Dan.

El s-a declarat "dezamăgit" că instituţiile statului "nu au făcut nimic", deşi în calitate de primar general a atras atenţia asupra acestui aspect "de ani de zile" şi a făcut şi plângeri penale. Întrebat dacă acuzaţiile sale vizează anumite persoane, Nicuşor Dan l-a menţionat în primul rând pe fostul arhitect-şef al Capitalei, Ştefan Dumitraşcu, în perioada căruia au fost adoptate PUZ-urile de sector.

Pe acelaşi subiect

"Mă refer în primul rând la arhitectul şef Dumitraşcu, care a fost arhitect şef între 2017-2020 (...) şi mă refer la toţi prefecţii, începând cu 2021, şefii regionali ai Inspectoratului în Construcţii Bucureşti şi şeful naţional a Inspectoratului în Construcţii. Într-o ţară normală, toţi oamenii aceştia ar fi azi în puşcărie", a spus edilul general.

Nicuşor Dan: Oamenii nu au trotuare pe care să meargă, iar blocurile sunt construite "unele într-altele"

În ce priveşte zona fostelor sere din Berceni, Nicuşor Dan a explicat că s-a construit pe aproximativ 60% din suprafaţa de 52 de hectare şi a estimat că acest lucru s-ar traduce în aproximativ un milion de metri pătraţi construiţi, adică aproape 15.000 de apartamente.

"Suntem într-o zonă de 52 de hectare, care în Planul Urbanistic General erau prevăzute ca sere. Deci, proprietarii acestor terenuri puteau, conform Planului Urbanistic General, să cultive plante sau, dacă voiau, conform legii mediului, puteau să schimbe destinaţia şi să transforme spaţiul acesta în spaţiu verde. Sau puteau să vândă la un preţ foarte mic către autoritatea locală care să facă aici un parc de 52 de hectare. Ce înseamnă 52 de hectare? Cât e spaţiul verde din Herăstrău, fără apă. Au venit la Consiliul General şi consilierii au votat - ne întrebăm cum - şi deodată valoarea terenului lor a crescut, doar pentru aceste 52 de hectare, a crescut cu 200 de milioane de euro, dintr-o ridicare de mână", a spus edilul general.

Pe de altă parte, el a explicat că "este imposibil de găsit o soluţie de trafic" pentru această zonă, în condiţiile în care blocurile sunt amplasate "unele într-altele".

"Nu avem nici trotuare pe care oamenii să meargă. Am făcut conferinţa de presă la ora 10,00. Dacă am fi venit la ora 7,00 sau la ora 8,00, am fi văzut că oamenii petrec zeci de minute ca să iasă din acest cartier, pentru că nu există soluţii. Asta înseamnă mafia imobiliară, în complicitate cu politicieni, şi de la nivel local, şi de la nivel central, care pentru interesul lor privat, pentru sute de miliarde de euro, pun în paranteză interesul nostru public de a trăi confortabil în oraşul aceasta", a susţinut Nicuşor Dan.

În ce priveşte faptul că o zonă de sere a fost transformată în zonă rezidenţială, edilul general a explicat că Legea urbanismului permite schimbarea destinaţiei unui teren, în urma adoptării unui Plan Urbanistic Zonal. Pe de altă parte, el a evidenţiat faptul că Legea spaţiilor verzi urbane nu ar îngădui schimbarea destinaţiei unui astfel de teren.

Ți-a plăcut acest articol?

nicusor dan puz plan urbanistic zonal berceni coruptie alegeri locale 2024
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024