Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, anulată după doar 24 de ore. Articolul care l-a deranjat pe Klaus Iohannis
Adio, certificat verde la locul de muncă! În numai 24 de ore, proiectul a fost îngropat de Coaliţia de guvernare după o întâlnire de taină care ar fi avut loc aseară la Cotroceni. Potrivit surselor Observator, preşedintele nu ar fi fost de acord cu obligativitatea documentului. Klaus Iohannis ar fi considerat că nu e constituţională suspendarea contractului de muncă în lipsa vaccinării sau testării.
De Larisa Bernaschi la 23.12.2021, 20:36Peste noapte, liderii politici s-au răzgândit - certificatul verde care urma să fie obligatoriu la muncă, atât la stat cât şi la privat, nu mai e...obligatoriu. Iar dacă e doar opţional, nu mai are niciun sens introducerea măsurii. Totuşi, înainte de întâlnirea Coaliţiei, liderii PNL, PSD şi UDMR lăsau să se înţeleagă că lucrurile nu sunt bătute în cuie.
Reporteri-Kelemen Hunor: - Aţi fost ieri la preşedintele Klaus Iohannis?
- Da.
Reporteri-Marcel Ciolacu: Nu am avut discuţii cu preţedintele în ceea ce priveşte acest certificat.
- Surse Observator: Certificatul verde nu va fi obligatoriu la locul de muncă. Klaus Iohannis s-a opus vehement...
- Proiectul certificatului verde la muncă, modificat după întâlnirea liderilor Coaliției cu președintele Klaus...
- Ludovic Orban anunţă că nu votează implementarea certificatului verde: "Creează în mod pervers o obligaţie de...
- Se va mai aplica angajaţilor la locul de muncă sau va fi un cadru general?
- Vom vedea, vom vedea
Reporteri-Florin Cîţu: E adevărat că nu vom mai avea această componentă?
- Haideţi să vedem forma finală şi până atunci nu are sens să discutăm, trebuie să fie constituţional acest proiect. Există certificatul verde, el se foloseşte atunci cand mergeţi la mall, la restaurante.
Certificatul verde a suferit o nouă modificare
De fapt, lucrurile erau deja stabilite. Motiv pentru care nici nu au mai făcut declaraţii după întâlnire.
Larisa Bernarschi, reporter Observator: Liderii coaliţiei de guvernare au fost convocaţi aseară de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. şeful statului i-a anunţat că nu este de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă. Tot aseară, Alexandru Rafila a fost în biroul lui Marcel Ciolacu pentru a fi anuţat că proiectul la care a lucrat în ultimele luni nu ar putea sa intre în dezbatere publică. Totodată, astăzi liderii coaliţiei de guvernare s-au strâns din nou, într-o altă şedinţă, la guvern şi au deci împreună să nu mai facă niciun proioect legislativ pe acastă temă.
Articolul care nu ar fi fost pe placul preşedintelui se referea la trimiterea acasă, fără bani, a angajaţilor care refuzau vaccinarea sau testarea.
(3) Suspendarea constatată în condiţiile alin.(1) încetează la data la care persoana prezintă certificatul electronic COVID-19, dar nu mai devreme de 15 zile de la data la care s-a dispus suspendarea>
Reporter-români: Depinde de categoria socială din care provine angajatul. Unii înţeleg şi se supun legii şi aleg să îşi apere sănătatea
- Dacă nu aţi fi fost vaccinată şi s-ar fi aplicat certificatul verde la job cum aţi fi procedat?
- M-aş fi vaccinat.
- Eu sunt angajator şi din punctul meu de vedere acum chiar să fie demişi pentru că nu au vaccinurile făcute nu cred că ar fi tocmai corect.
Tânăr: S-a renunţat la ideea asta. Deocamdată. Păi e doar o amânare dacă se întâmplă asta în Europa, o să se întâmple şi la noi.
În prezent, în România sunt aproape 5,7 milioane de persoane ( 5,681 671) angajate. Ţinând cont că rata de vaccinare în rândul populaţiei cu vârste curpinse între 20 şi 60 de ani este de doar 49 la sută rezultă că doar 2.784.019 ar mai avea drept de muncă fără să se testeze. Altfel spus, restul de aproape 2.9 milioane de români (2.897.552) ar fi nevoiţi să se testeze periodic pentru a putea merge la serviciu. În caz contrar, potrivit primei forme a proiectului, ar risca să le fie suspendate sau chiar desfăcute contractele de muncă.
Doar că la această socoteală nu s-ar fi pus parlamentarii şi aleşii locali.
Marcel Ciolacu: Nu poti sa le interzici accesul, dar poţi sa le introduci sancţiuni, faptul că sunt aleşi nu poţi să le soliciţi pentru că nu îşi pot exercita mandatul.
Deocamdată, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, cel care a propus proiectul, nu a făcut vreo declaraţie. A ameninţat cu demisia dacă proiectul de lege nu trece de Parlament, dar deocamdată a anunţat doar liderii coaliţiei că nu se va mai ocupa de niciun proiect ulterior pe această temă.