Antena Meniu Search
x

Video Proiectul certificatului verde la muncă, modificat după întâlnirea liderilor Coaliției cu președintele Klaus Iohannis

Obligatoriu, dar fără sancţiuni. Proiectul de lege prin care angajaţii nu ar mai fi putut merge la muncă decât cu certificat verde s-a modificat, aseară. Iniţial, documentul prevedea ca în lipsa certificatului, contractul de muncă să fie suspendat. Însă, după o întâlnire a liderilor Coaliţiei cu preşedintele Iohannis, s-ar fi luat decizia ca această măsură să fie eliminată, spun surse Observator. Practic, în forma actuală a proiectului, cine nu are certificat de prezentat, nu prea mai riscă nimic. 

de Redactia Observator

la 23.12.2021, 08:47

Vezi și

Proiectul care ar fi obligat angajaţii să vină la muncă doar cu certificat verde părea să fi ajuns la forma finală, ieri după-amiază. Draftul obţinut de reporterii Observator cuprindea cinci cazuri în care se putea obţine certificatul. Pentru românii vaccinaţi cu o doză, pentru cei cu schemă completă, pentru cei trecuţi prin boală, dar şi pentru cei care au test PCR sau antigen.

Art.3 - Certificatul ELECTRONIC COVID-19 se emite:

a) pentru persoanele vaccinate cu cel puțin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare.

b) pentru persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare.

Pe acelaşi subiect

c) pentru persoanele infectate cu SARS-CoV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică "Corona-forms";

d) pentru persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică "Corona-forms", cu rezultat negativ, cu valabilitate  de 48 de ore de la efectuarea testului;

e) pentru persoanele testate cu test RT-PCR, înregistrat în platforma informatică "Corona-forms", cu rezultat negativ, cu valabilitate  de 72 de ore de la efectuarea testului.

Excepţii de la regula certificatului verde

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Introducem un mecanism de utilizare atunci când avem o creștere de trei săptămâni consecutiv cu un anumit indice de 1,5.

Conform documentului, în zilele în care numărul îmbolnăvirilor creşte, românii ar fi fost nevoiţi să prezinte certificatul verde pentru a merge la serviciu. 

(3) Suspendarea constatată în condiţiile alin.(1) încetează la data la care persoana prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19, dar nu mai devreme de 15 zile de la data la care s-a dispus suspendarea.

În caz contrar, s-ar fi ales cu contractul suspendat până la vaccinare ori testare. De asemenea, ar fi rămas fără plată 15 zile, cel puţin. 

Răsturnare de situație, după întâlnirea de la Cotroceni

Totul s-ar fi schimbat, însă, aseară. Surse Observator spun că liderii Coaliţiei s-au văzut cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni. În urma discuţiei, s-ar fi luat decizia ca măsura suspendării contractului pentru angajaţii care nu au certificat verde să fie eliminată din proiect. Cu alte cuvinte, neprezentarea certificatului ar rămâne fără urmări. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, trebuie să găsească acum altă modalitate prin care să-i convingă pe angajaţi să aibă certificat. 

Excepţie de la prezentarea certificatului fac firmele cu mai puţin de 10 angajaţi care nu au contact direct cu clienţii. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Iar renunțarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidența ajunge sub 1 la mie.

Deocamdată, proiectul prevede decontarea a 15 vouchere pentru teste, pentru angajatori. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Noi cunoaștem cam care este prețul unui test rapid de bună calitate, în jur de 10 euro, care să însemne testul în sine, manopera și materialul de protecție pentru personalul medical.

Însă majoritatea clinicilor au preţuri duble sau chiar triple faţă de limita de 50 de lei impusă de Guvern aşa că angajaţii vor trebui să vină cu bani de acasă, dacă vor dori testarea. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: 15 teste acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, adică șase săptămâni.

Şi modalitatea de adoptare a proiectului rămâne neclară. Alexandru Rafila a cerut premierului ca guvernul să-şi asume răspunedrea. Dar Nicolae Ciucă a ieşit de la discuţii fără o decizie clară.

Nicolae Ciucă, premierul României: Analizam. Oricare dintre variante este buna important este sa avem certificat.

Cîțu a cerut ca proiectul să treacă prin Parlament

Presedintele PNL nu e de acord şi cere ca proiectul de lege să treacă prin Parlament.

Florin Cîţu, preşedintele Senatului: Poziția noastră este foarte clară, vine un proiect de lege în Parlamentul României, îl dezbatem și îl trecem.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Este convenit sa avem certificat verde pana la sfarsitul anului.

Indiferent ce formă va avea sau prin ce procedură va fi adoptată, legea ar putea ajunge la promulgare cel mai devreme pe 31 decembrie.

Larisa Bernaschi, reporter Observator: Chiar dacă proiectul de lege este aprobat în procedură de urgenţă aici, în Parlament, cel mai devreme ar putea ajunge pe masa lui Klaus Iohannis pe 31 decembrie, asta în cazul în care nu va fi atacat la Curtea Constituţională.

Cu alte cuvinte, la final de ianuarie, angajaţii ar putea fi deja obligaţi să prezinte certificatele. Parlamentarii şi aleşii locali sunt singurii angajaţi care nu se supun regulilor certificatului verde, când şi dacă acesta va fi aprobat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Proiectul certificatului verde la muncă, modificat după întâlnirea liderilor Coaliției cu președintele Klaus Iohannis