Antena Meniu Search
x
LIVE

Surse Observator: Certificatul verde nu va fi obligatoriu la locul de muncă. Klaus Iohannis s-a opus vehement propunerii

Certificatul verde nu va mai fi obligatoriu la locul de muncă, potrivit surselor Observator. PSD şi Klaus Iohannis s-au opus acestei propuneri, care era susţinută de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

De Redactia Observator la 23.12.2021, 14:05
Vezi și

Proiectul de lege prin care angajaţii nu ar mai fi putut merge la muncă decât cu certificat verde s-a modificat, miercuri seară. Joi, după o întâlnire a liderilor Coaliţiei cu preşedintele Klaus Iohannis, s-ar fi decis ca această măsură să fie eliminată deoarece ar putea încălca Constituţia, spun surse Observator. 

PSD şi preşedintele Klaus Iohannis s-au opus propunerii, care susţinută de ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila. 

Marcel Ciolacu despre obligativitatea certificatului verde la locul de muncă şi exceptarea parlamentarilor

Marcel Ciolacu a afirmat că nu este o decizie luată în coaliţie cu privire la obligativitatea certificatului verde la locul de muncă şi a adăugat că îşi menţine opinia că proiectul care să reglementeze certificatul verde trebuie adoptat în această sesiune parlamentară. Liderul PSD a precizat că specialiştii în constituţionalitate vor vedea felul în care vor fi legiferate aceste aspecte. Întrebat dacă, de exemplu, este corect ca unele categorii de persoane să trebuiască să prezinte certificat verde pentru a avea acces într-o instituţie şi alte categorii nu, cum ar fi parlamentarii, Ciolacu a precizat că „în ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu, nu poţi să le interzici accesul, dar poţi să le aplici sancţiuni”. „Faptul că sunt aleşi locali, la fel ca primarii, parlamentarii, consilieri judeţeni locali, nu pot să le interzici să îşi exercite mandatul, pentru că acest lucru încalcă Constituţia, dar poţi să vii cu sancţiuni”, a mai spus preşedintele social-democraţilor.

Pe acelaşi subiect

„Nu este luată o decizie. Există o ordonanţă de urgenţă care prevede includerea certificatului verde. Există o ordonanţă de urgenţă. De aceea ministrul Sănătăţii a venit cu o propunere care are o latură de specialitate şi o latură să nu încălcăm Constituţia. Vom vedea forma finală. În astfel de situaţii de pandemie, picăm un pic în ridicol din punctul meu de vedere”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi la Parlament.

Întrebat ce este neconstituţional în noul proiect privind certificatul verde şi ce i-a transmis preşedintele Klaus Iohannis, liderul PSD a răspuns: „Presupun că domnul Iohannis nu e specialist în constituţionalitate. Domnul Robert Cazanciuc este un specialist în ceea ce priveşte constituţionalitatea. Domnul Titus Corlăţean este şi el un specialist în constituţionalitate”.

„Veţi vedea decizia pe care o luăm în coaliţie. Acum 2 luni am spus că nu e suficient doar certificatul verde. Aveţi părerile dumneavoastră şi doriţi să le aflaţi şi pe ale mele, lăsaţi-mă să vorbesc. Nu este suficient certificatul verde. E nevoie să venim şi cu o nouă organizare în sistemul sanitar, la ATI, trebuie să venim şi cu un stoc de antivirale ca să ne pregătim pentru acest val 5. În ceea ce priveşte încălcarea Constituţiei, vă repet, avem specialişti. Eu nu îmi aduc aminte de acest certificat verde, de această propunere legislativă de acum 2 luni”, a completat Ciolacu.

Chestionat dacă va mai fi aplicat certificatul verde la locul de muncă, în noua lege, preşedintele social-democraţilor a replicat: „Vom vedea proiectul cum va fi aprobat”.

„Domnul Rafila,la fel ca şi mine, sunt ferm convins că va fi de acord să nu fie încălcată Constituţia. Pentru că nu a fost până acum prezentată până ieri această formă specialiştilor. Întrebaţi de faptul că nu e corect ca unii să aibă şi alţii nu. În ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu, nu poţi să le interzici accesul, dar poţi să le aplici sancţiuni. Faptul că sunt aleşi locali, la fel ca primarii, parlamentarii, consilieri judeţeni locali, nu pot să le interzici să îşi exercite mandatul, pentru că acest lucru încalcă Constituţia, dar poţi să vii cu sancţiuni”, a mai explicat Ciolacu.

El a vorbit şi despre o prevedere în ceea ce priveşte suspendarea contractului de muncă.

„Dacă doar transpune ce prevede ordonanţat de urgenţă, nu are rost să venim cu el. Înseamnă că avem noutăţi şi în acest proiect. Nu este o decizie finală pe proiect. Eu menţin părerea că trebuie adoptat în această sesiune (noul proiect privind certificatul verde – n.r.)”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Acesta a reiterat că nu a fost niciodată în discuţie obligativitatea vaccinării cuiva.

„Niciodată nu s-a vorbit de o obligativitatea vaccinării cuiva. Chiar aş face un apel la dvs când mai vine un coleg de al meu şi spune această minciună, să spuneţi că nu s-a vorbit niciodată de obligativitatea vaccinării. Cred că propunerea donului Rafila să se facă în funcţie de incidenţă şi câtă presiune e pe sistemul ATI, e cea mai bună abordare. Nu cred că scoţând anumite categorii, trebuie să recunoaştem că nu e o prevedere constituţională”, a conchis Ciolacu.

Social-democraţii nu sunt de acord ca certificatul COVID să fie obligatoriu la locul de muncă, au precizat surse din partid pentru News.ro, astfel că proiectul la care a lucrat Alexandru Rafila nu mai e de actualitate. Decizia privind eliminarea acestei obligativităţi la locul de muncă a documentului a fost luată în urma unei discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis.

PSD consideră că o condiţionare a dreptului la muncă de prezentarea certificatului COVID este neconstituţională, şi nu se poate aplica. Social-democraţii şi liberalii s-au întâlnit, miercuri seară, cu preşedintele Klaus Iohannis, concluzia reieşind în urma acestei discuţii cu şeful statului. 

Florin Cîţu evită să spună dacă e de acord ca certificatul verde să nu fie obligatoriu la locul de muncă

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, joi, la Senat, despre proiectul certificatului verde şi despre modificarea adusă pe ultima sută de metri, prin care accesul la locul de muncă nu va fi condiţionat de acest document, că, din punctul lui de vedere, este important ca acest certificat verde să fie o motivaţie pentru oameni să se vaccineze dar să ţinem şi economia deschisă. Liderul PNL a fost întrebat de mai multe ori dacă este de acord cu această prevedere însă a evitat să dea un răspuns.

”Vă spun că astăzi există certificatul verde în România, el se foloseşte la mall, la restaurante. Este o ordonanţă pe care am dat-o şi rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii să se vaccineze şi de a rămâne economia deschisă. Vom vedea dacă există o modalitate de îmbunătăţire a ceea ce avem acum. Aşteptăm varianta de la Guvern şi apoi vom putea să discutăm pe ea”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă este de acord ca certificatul verde să fie obligatoriu la locul de muncă, Cîţu a răspuns: ”Este un proiect de lege în Parlament, unde vorbeam de sistemul sanitar, de stat şi privat, după aceea a fost extins. Acum nu pot vorbi despre ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă, dar nu este varianta finală”, a spus el. Cîţu a precizat că, dacă există un proiect care îmbunătăţeşte acea ordonanţă sau acel proiect, este de acord să discute.

”Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare.  Acum trebuie să ne gândim că orice măsură ia un guvern, are efecte directe şi indirecte, şi trebuie să fie şi constituţională”, a mai afirmat Cîţu, menţionând că nu există o variantă finală a acestui proiect. ”Eu ieri am spus că avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vedem dacă este constituţională. Nu ştim încă, nu avem o concluzie, nu ştiu de unde aveţi informaţii, înţeleg că încă se discută, cu specialiştii”, a mai spus preşedintele PNL.

El a afirmat că ”orice măsură se va lua, trebuie să ne gândim la impact”. ”Trebuie să fie măsuri care binenţeles trebuie să fie legale, constituţionale, dar trebuie să aibă şi un rezultat. Din punctul meu de vedere, este important ca acest certificat verde să fie o motivaţie pentru oameni să se vaccineze dar să ţinem şi economia deschisă”, a arătat el, adăugând că putem avea un proiect până la finalul anului. ”Eu am fost de acord cu proiectul pe care l-am depus în Parlamentul României, colegii mei au votat varianta care a fost la Senat, alţii nu au votat. Acum discutăm despre ceva ce nu avem. Haideţi să avem o variantă de proiect”, a mai afirmat Cîţu.

Preşedintele PNL a fost întrebat cum ar trebui să arate acest proiect al certificatului verde.

”Din punctul meu de vedere, trebuie să arate aşa cum l-am făcut eu. Ceea ce noi am discutat atunci este ceea ce cred eu. Dacă cineva vine cu argumente şi un alt proiect care este mai bun, o să mergem să-l votăm. Eu v-am spus doar că, din punctul meu de vedere, Certificatul Verde trebuie să aibă două condiţii, să menţină economia deschisă şi să susţină campania de vaccinare. Aşteptăm variantele. Nu putem să discutăm când nu avem”, a răspuns liderul liberalilor.

Întrebat dacă suspendarea contractului de muncă, în lipsa certificatului verde, ar fi neconstituţională, Florin Cîţu a spus: ”Nu avem încă această informaţie. Acest proiect trebuie să fie constituţional pentru că, există riscul ca Avocatul Poporului sau altcineva să atace la CCR şi tot acest efort să fie degeaba”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Surse Observator: Certificatul verde nu va fi obligatoriu la locul de muncă. Klaus Iohannis s-a opus vehement propunerii