Prețul lemnului de foc, plafonat la 500 de lei pe metru cub. Experții anunță că măsura nu va avea niciun efect
Perioada în care şoferii vor putea cumpăra benzină şi motorină la preţ compensat a fost prelungită. Coaliţia de Guvernare a decis ca preţul carburanţilor să fie în continuare redus cu 50 de bani pe litru cel puţin până la sfârşitul acestui an. Şi preţul metrului cub de lemn de foc urmează să fie plafonat, dar aici există câteva condiţii.
De Larisa Bernaschi la 20.09.2022, 14:04Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat faptul că aseară în şedinţa coaliţiei de guvernare o decizie foarte importantă face referire la acea măsură prin care preţul la carburant este redus cu 50 de bani pe litru, o măsură ce urmează să fie prelungită până la finalul acestui an şi asta după ce, Ministerul de Finanţe a prezentat şi câteva cifre liderilor coaliţiei de guvernare, şi anume, faptul că impactul bugetar nu este foarte mare, vorbim de 175 de milioane pe lună, bani care vin de la bugetul de stat, mult mai puţin decât se aşteptau liderii coaliţiei de guvernare. Pe de altă parte, o altă măsură adoptată se referă la un plafon pentru lemnul de foc, metru cub urmează să fie plafonat la 500 de lei, doar de cei care vor cumpăra lemn pentru foc de la Romsilva. Pentru o perioadă limitată de 6 luni, vor fi interzise exporturile de lemne pentru foc pentru a rămâne mai mult în ţară.
Asociaţia Industriei Lemnului: Plafonarea temporară a preţurilor la lemnul de foc nu poate avea niciun efect
Soluţia temporară de plafonare a preţurilor la lemnul de foc şi la alte produse din lemn folosite pentru încălzire nu poate avea nici un efect, deoarece preţul lemnului se stabileşte fie prin licitaţie, fie prin mecanisme de piaţă, atrage atenţia Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn.
"Anunţată ieri (joi, 15 septembrie 2022, n.r.) de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor ca soluţie temporară pentru asigurarea încălzirii populaţiei în această iarnă, plafonarea preţurilor la lemnul de foc şi alte produse din lemn folosite pentru încălzire nu poate avea nici un efect: preţul lemnului se stabileşte fie prin licitaţie, fie prin mecanisme de piaţă. Iar pentru că importurile României au crescut foarte mult, vorbim de o piaţă globală, care nu poate fi reglementată prin măsuri administrative locale", susţine Cătălin Tobescu, preşedintele Prolemn.
- Coaliția a decis prelungirea compensării cu 50 de bani pentru motorină și benzină până la finalul anului - surse
- Ultimele zile în care prețul carburanților e compensat cu 50 de bani. Planul guvernului pentru următoarele luni
- Cum putem reduce consumul de energie electrică în România cu 5%, concomitent cu scăderea facturilor medii ale...
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte preţul lemnului de foc, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a anunţat, deja, preţuri medii de 214 lei/mc, "mult sub plafonul de 500 lei/mc care se vehiculează pe surse". "Plafonarea lor nu ar avea niciun efect", subliniază Tobescu.
"Piaţa peleţilor a fost mereu afectată de oferta redusă din producţia locală faţă de o cerere în continuă creştere. Închiderea la începutul acestui an a capacităţilor de producţie de la Rădăuţi ale HS Timber au dezechilibrat-o şi mai mult. Astfel, preţurile au crescut de la circa 1.000 lei/tonă acum doi ani la 2.200 lei/tonă anul trecut şi au depăşit în acest moment 3.700 lei/tonă la retaileri. Pentru că importurile de peleţi veneau în principal din Rusia şi Ucraina, acum trebuie să vină din SUA, ceea ce va escalada şi mai mult aceste preţuri enorme. Este o criză generalizată de resurse, complicată suplimentar de criza energetică care riscă să se acutizeze în sezonul rece. Cauza acestei crize de resursă vine pur şi simplu din lipsa masei lemnoase pe piaţă, pentru că lucrările de exploatare sunt blocate de măsuri administrative şi birocratice în toate direcţiile", se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei profesionale, potrivit Agerpres.
În acest context, Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn menţionează faptul că Romsilva a anunţat un volum recoltat foarte scăzut în acest an, respectiv 5,5 milioane mc, în primele 8 luni ale anului 2022, faţă de 10 milioane mc în tot anul 2021. "Cauza este rezervarea administrativă a 50% din resursa de masă lemnoasă a Regiei pentru exploatare în regim propriu. Soluţia evidentă este scoaterea la licitaţie a unor volume mai mari de lemn pe picior, care să fie exploatate de alte companii din sector şi să ofere resursă populaţiei şi industriei", conform Prolemn.
Referitor la procedurile de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice, Asociaţia propune simplificarea acestora după modele aplicate cu succes în alte ţări europene, cu păstrarea intactă a valorii de mediu a pădurilor respective, concomitent cu fructificarea funcţiilor de producţie ale acestora.
"Birocraţia excesivă pentru micii proprietari de păduri împiedică în acest moment recoltarea lemnului de pe 800.000 ha fond forestier şi 500.000 hectare din afara fondului forestier. Anul trecut s-au recoltat doar 729.000 mc de pe aceste 1,3 milioane hectare, sub 4% din volumul total de lemn exploatat în România de pe aproape 20% din suprafaţa pădurilor. Soluţia este adaptarea sistemului SUMAL 2.0 la prevederile în vigoare ale Codului Silvic, în sensul introducerii de proceduri diferenţiate pentru recoltarea lemnului destinat consumului propriu al proprietarilor de pădure.
Nu putem depăşi acest impas fără mobilizarea unui volum crescut de masă lemnoasă, care să ţină la un nivel acceptabil preţul lemnului folosit pentru încălzire fără să ameninţe industriile bazate pe lemn cu dispariţia din cauza lipsei de resursă. Pădurile României au o creştere sănătoasă, de aproximativ 58 milioane mc pe an, conform datelor Inventarului Forestier Naţional. Cu o recoltă de lemn sub 20 de milioane de mc anual, populaţia va suferi de frig iar industriile bazate pe lemn vor fi condamnate", susţine Cătălin Tobescu.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunţat, joi, că s-a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni.
"În urma deciziei Coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului", notează ministerul de resort, într-un comunicat de presă.
În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.
Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, constituită în anul 2020, ce numără în prezent peste 30 de membri-companii din industria de prelucrare a lemnului.