Antena Meniu Search
x

Video Ultimele zile în care prețul carburanților e compensat cu 50 de bani. Planul guvernului pentru următoarele luni

Lovitură pentru şoferii români! Doar pretul motorinei ar putea să mai fie subvenţionat de luna viitoare, pentru că benzina s-a ieftinit. Totuşi, în România, şase din 10 maşini merg cu benzină. Decizia finală va fi luată în seara aceasta de coaliţia de guvernare, care discută subiectul chiar acum.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 19.09.2022, 20:50

Vezi și

Subvenţia la carburant este de 50 de bani pe litru. Intrată în vigoare în iulie, este valabilă doar până la sfârşitul acestei luni. 

"Reducerea de 50 de bani cât de mult v-a ajutat?"

"15 lei la 200 de lei. 15 lei...nici măcar un pachet de ţigări." 

"E un dezastru. Şi nu poţi să zici că nu-ţi trebuie maşina. Avem copii de dus la şcoală." 

Pe acelaşi subiect

"Pe lună, câţi bani cheltuiţi pentru alimentare?" 

"Fac cât pot economie, dar un rezervor tot se duce."

Subvenția de 50 de bani nu mai poate fi suportată de bugetul de stat

La subvenţia de 50 de bani pe litru contribuie statul şi companiile petroliere. Guvernul spune, însă, că nu îşi mai permite să dea banii pe aşa ceva. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: "Până acum, impactul bugetar pentru aplicarea acestei măsuri a fost de aproximativ 900 de milioane de lei. Din octombrie, nu ştim clar ce se va întâmpla. Una dintre variantele luate în calcul de autorităţi ar fi să se acorde reducerea de 50 de bani doar pentru motorină, nu şi pentru benzină." 

"Adică de ce să avantajeze numai pe unii, şi pe ăia pe benzină nu?"

Gabriel Biriş, analist fiscal: "Orice cheltuială de la buget se face pe bani de împrumut. Pentru că deficitul nostru este uriaş. Era un deficit uriaş şi în momentul introducerii măsurii." 

Guvernul a calculat că benzina s-a ieftinit în ultima perioadă, aşa că nu mai e nevoie de compensare. 

Gabriel Biriş, analist fiscal: "La pompă vedem diferenţe e peste 1 leu pe litru între benzină şi motorină. Diferenţă care este justificată de consumul mai mare de motorină." 

Mădălina Chițac, reporter Observator: "De la începutul anului, benzina s-a scumpit cu 20 de procente, iar preţul motorinei a crescut cu 37%, asta cu tot cu aplicarea reducerii de 50 de bani. La staţia de alimentare din spatele meu, un litru de motorină a ajuns să coste 8,2 lei, iar unul de benzină 6,9 lei."

Discuţiile din coaliţie despre subvenţionarea carburanţilor de la 1 octombrie s-ar putea termina târziu în noapte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Ultimele zile în care prețul carburanților e compensat cu 50 de bani. Planul guvernului pentru următoarele luni