Meniu
Search
x

Coaliția a decis prelungirea compensării cu 50 de bani pentru motorină și benzină până la finalul anului - surse

Liderii partidelor din coaliția de guvernare au stabilit, în ședința care a avut loc luni seară, să mențină pentru alte trei luni măsura de compensare a prețului pentru benzină și motorină cu 50 de bani. Calculele realizate la Ministerul de Finanțe indică un impact bugetar de 175 de milioane de lei în fiecare lună, sub cifra vehiculată anterior de 900 de milioane de lei pentru 3 luni, susțin surse politice pentru Observator.

De Redactia Observator la 20.09.2022, 15:40
Vezi și

În această ședință a fost decisă și plafonarea prțeului lemnelor de foc vândute de Romsilva la 500 lei pentru metrul cub. De asemenea, s-a discutat și despre o plafonare și în cazul peleților, unele surse indicând un prag de 2.000 de lei. De asemenea, în ceea ce privește ordonanțele legate de energie, a fost decisă o amânare temporară a adoptării acestora, asta pentru a le armoniza cu deciziile luate pe plan european.

În cursul zilei de luni, a fost vehiculată informaţia conform căreia coaliţia de guvernare ia în calcul să prelungească subvenţionarea preţului doar pentru motorină, nu şi pentru benzină, la acel moment, nefiind cert dacă va fi menţinut cuantumul de 50 de bani al subvenţiei, afirmă surse politice. Argumentul invocat pentru a nu mai subvenţiona preţul benzinei este acela că în acest caz preţul oricum a scăzut.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat miercuri că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu cea din urmă cu 10 zile. Referitor la măsura luată de Guvern şi anume reducerea de 50 de bani a preţului de la pompă, care expiră la finalul lunii septembrie, liberalul a precizat că se va discuta în coaliţie şi în Guvern ce se va întâmpla de la 1 octombrie, iar decizia va fi anunţată ulterior.

Prețul benzinei a scăzut sub 7 lei pe litru

Pe acelaşi subiect

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la finalul lunii septembrie va fi realizată evaluarea completă a măsurii de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani.

Benzina standard a coborât luni sub pragul de 7 lei pe litru în toate staţiile din capitală în urma deciziei Lukoil, MOL şi Rompetrol de a prelua exemplul liderului pieţei, OMV Petrom, de sâmbătă şi de a reduce în acest weekend preţul carburanţilor cu 15 bani/l. În prezent, cea mai scumpă benzină poate fi achiziţionată cu 6,98 lei/l în câteva staţii OMV, MOL şi Rompetrol, iar cea mai ieftină poate fi cumpărată cu 6,83 lei/l într-o staţie Petrom şi 3 staţii Lukoil, situate în zona Bucureştii Noi/Chitila, relevă datele analizate de Profit.ro.

Astfel de preţuri nu au mai fost înregistrate din luna februarie, de dinaintea începerii invaziei Rusiei în Ucraina.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Coaliția a decis prelungirea compensării cu 50 de bani pentru motorină și benzină până la finalul anului - surse